fredag 4 juni 2010

Moderaterna står fast vid att behålla den svenska modellen - LAS blir kvar...

Många är arga på LAS och ser den som en bromskloss för rörligheten på arbetsmarknaden. Min erfarenhet är att arbetsgivaren alltid kan omorganisera eller lägga ner verksamheten och då faller LAS. Det är den krassa verkligheten. Så om det nu är så att man tycker att gamla trotjänare stannar kvar för länge på jobben och inte ger utrymme för yngre personer så är det nog inte LAS som är huvudskälet till det. Snarare så ligger det i det svenska kynnet att inte göra så stora förändringar i livet och tryggheten att stanna kvar är stor. Jobbar man på statliga företag kan man ta tjänstledigt från jobbet för att prova på annat jobb och sen återfå sin tjänst om inte galoscherna passar på det nya. Det är väl en märklig ordning. Tryggt och fint men trist.

Det som behövs är kanske en annan ordning än den gällande vad gäller om man blir arbetslös. Exempelvis specialförsäkringar som gör att hyran, räkningar, räntor och amorteringar kan klaras om man har oturen att bli av med jobbet. Ikea har just startat en sån verksamhet. Den som inte kan betala sin räkning får hjälp via extra försäkring. Dyrt kanske - men säkerhet om det skulle behövas. Vad det gäller hyran kan man bli vräkt på en utebliven hyra om värden är på det humöret. Det kan få stora konsekvenser av att bli av med sin inkomst, det handlar inte bara om jobbet i sig. Fanns den tryggheten  så skulle nog rörligheten öka på arbetsmarknaden utan att LAS skulle ha betydelse. Det sitter mycket i märgen på oss och i våra attityder. Inte just i LAS. Men om den ses som en stor trygghetsfaktor så ska den få vara kvar. Håller med Borg och Reinfeldt om detta.

Förvisso kan det vara bra om äldre ger sig av på nya jobb och lämnar utrymme för yngre, men vad ska de äldre göra? Det finns liksom inga jobb för dem heller. Har du passerat 50 så är du passé på arbetsmarknaden och där har vi en stor akilleshäl till rörligheten på arbetsmarknaden. Samtidigt talas det om att man ska jobba så länge man orkar, tills man är 70 år kanske. Men vilka jobb finns för kompetenta seniorer? Det är en riktig nöt att knäcka.

Att Anders Borg och Fredrik Reinfeldt nu vill utöka provanställningen till ett år ökar tryggheten i andra änden av ålderspyramiden är bra. Tank sen om vi kunde sluta tänka i åldrar så in i bänken och i stället se till individens möjligheter, engagemang och vilja att utföra ett bra jobb. Arbetsmarknaden är alldeles för åldersfixerad. En annan sak som vore bra när vi nu spånar på här är att det skulle vara lättare att starta tillfälliga verksamheter. Som ett sommarkafé i trädgården till exempel, eller att man skulle få laga mat i sitt eget kök och sälja till andra om man ville det utan att hälsovårdsmyndigheter och alla andra instanser som är nödvändiga för detta idag tog över och sätter upp oöverstigliga hinder för en enskild person som vill starta med två tomma händer. Lättnader pågår och det är bra, men administrationen kring att starta företag är fortfarande väldigt tung.

Bloggar: Krohniskt har synpunkter  Annie likaså  Raymond i Haninge funderar över om han är moderat idag. Kanske det? Kent Persson tror att trygga anställda gör ett bättre jobb. Magnus Andersson CUF-ordföranden skriver om CUF:s kampanj med clownnäsor och gillar inte heller LAS. Personligen tror jag inte att LAS är problemet. Det finns säkert en medelväg här. Diskussionerna fortsätter.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,


(Aftonbladet)  (SvD) (DN)

Inga kommentarer: