fredag 4 juni 2010

Dags att sätta plåster över nyckelhålet...

Övertron på teknik som hjälpmedel för att hålla koll på invånarna och deras göranden har nu passerat de värsta villfarelser. Boken 1984 framstår som en västanvind mot de förslag på övervakning och kontroll som många nu vill ska ske av invånarna via internet.

Det måste vara någon måtta. Vi måste få leva i den anonymitet vi själva väljer. Att samla information om våra vanor i databaser och dessutom spara den borde vara förbjudet. Alla vet att information läcker. Jag skrev i går om läkaren som genom att kolla i patientjournaler skaffade sig information om grannarna och basunerade ut det också. Hela tiden hör vi om övertramp mot den personlig integriteten. Det ena galna idén efter den andra presenteras. Datalagring, FRA-lagar, hemliga ACTA-avtal och Gud vet vad. Övervakning tycks vara lösningen tror man. Men grejen är den att de man vill finna har dragit för länge sedan. Dumma är de inte skurkarna och teknik kan dom. Det är de skumma aktiviteterna som tar fram de flesta finessrika systemen för att slippa undan övervakande ögon och sen är det bara vi "vanliga" kvar. Beslutsfattare och politiker måste börja förstå det här.
Vi måste tala om detta så att det inte sker och gör större skada. Karl Sigfrid skriver att alla allianspolitiker i EU som skrivit på för att Googlesökningar ska kunna sparas måste dra tillbaka sina underskrifter. Det kan få vidare konsekvenser än man kan se vid första anblicken då det kan tyckas vara praktiskt att jaga pedofiler den vägen, men sen då. Vilka jagar vi då? De flesta människor är dock inte avvikande i lagens mening och ska ha rätt att få vara ifred. Det blir som att ha en statlig vakt med sig på biblioteket säger Karl till P3. Marit Paulsen har backat och Lena Ek har inte skrivit på utan jobbar emot de här dumheterna tillsammans med Piratpartiets Christian Engström.

Famor Gun och jag är helt eniga. Teknik ska inte användas till vad som helst, bara för att det går. Det är en fråga som Nicklas Lundblad tidigare ställt. På vems mandat används tekniken? Den ska inte användas bara för att det går.

Kullenberg skriver om hur Datadirektivet håller på att falla, terrorism håller inte och då tar man till barnporr istället menar han. Det indignerar många. Ja, det gör det men man finna andra modeller än att lägga kraften på fel personer. I Expressen skriver Johannes Forsberg om att "Vi är inte pedofiler". Humlan tänker till och funderar över vad det där pedofili egentligen är.  Det kan bli fel, alla nakna barn är inte pedofili, men med den allmänna moralpanik som råder så fotograferar snart ingen sina barn på badstranden. Hur galet blir inte det? Det tappar proportioner. Pedofiler ska sättas dit, men de har betydligt mer sofistikerade system än googlesökningar för att hålla sig undan. Farmor Gun kommenterar även hon detta fenomen.

HAX gläds åt att motståndet växer. Rör inte min Google säger Magnihasa och Scaber Nestor är inne på samma linje. Det är inte OK att spara data om vår kommunikation säger Mikael Nilsson och drar upp Googles illegat insamlade data som exempel. Den ska inte sparas - den ska raderas.

Hands off my Google search! heter en grupp på Facebook där bland annat Livbåten har gått med och skälen ger Göran här. Även Satmaran och jag själv förstås.

Intressant läsning är också denna artikel på techworld som handlar om FRA och hur det fungerar. Inte så som det beskrivits att alla kommer att avlyssnas och så vidare. Det är förstås mer sofistikerat än så. Det har dock ingen betydelse, för allt måste dras till sin spets. Att det är goda krafter som håller på idag säger absolut inget om det som kan hända i morgon.

(SvD) Europaportalen

Ge fan i mina Googlesökningar... så känner jag i hjärtat just nu.

Uppdatering: Ringa tjänstefel när polisen läser fel på IP-nummer och hämtar en person på jobbet för barnporrbrott. Det är för j-t. Man kan bara tänka sig hur det kan bli.

Makthavare.se

Emma har skrivit en liten guide till datalagringsdirektivet.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

4 kommentarer:

ConnyT sa...

Bra skrivet!

Du skriver även:
"Pedofiler ska sättas dit, men de har betydligt mer sofistikerade system än googlesökningar för att hålla sig undan"

Antar att du inte menar som det låter. Pedofili är en läggning. Man ska sätta dit pedofiler som aktivt "utövar" sin läggning så att barn kommer till skada, man kan inte sätta dit någon bara för att han/hon ÄR pedofil. Sedan tycker jag man kan ifrågasätta det vettiga i att jaga en pedofil som t.ex. laddar hem tecknade bilder, eller - som du är inne på - bilder nakna badande barn dvs material där inget övergrepp mot barn förekommer...det får sådana absurda konsekvenser... men det är ett sidospår.

Mary X Jensen sa...

Conny du har rätt - att vara pedofil är inte brottsligt. Jag rycks också lätt med i det allmänna motståndet mot handlingen. Undra på att även andr agör det och att det får såna här konsekvenser.

Anonym sa...

Att "man bara rycks med" visar att det som skrevs, skrevs för fort.

Trodde du var "proffsbloggare" och "kommunikationsexpert" ;)

Mary X Jensen sa...

Och hur hänger det ihop då Mikael? Finns det någon som är ofelbar? Jag är det inte och erkänner det itan omsvep.