fredag 16 juli 2010

Färgat godis kan påverka barns beteende...

Har tidigare tagit upp en vad jag vet ej vetenskapligt belagd fundering här på MMK. Nämligen sambandet mellan alltför mycket godis/socker/färgämnen och barns och människors koncentrationssvårigheter. Hyperaktivitet blir på något underligt sätt allt vanligare i skolan. Många av oss som är i närheten av skolan ser hur ansökningarna för stöd till barn med speciella behov bara ökar. Pengarna räcker inte till. Barnen diagnosticeras med allehanda bokstavskombinationer. Det är ofta enda möjligheten för en rektor att få extra tillskott till budgeten för att kunna hjälpa barnen. Detta är ett problem och vi funderar över hur det blivit så här.

Ve och fasa om det är så att det är den otroligt ökande godismängden som ställer till problem för både barn och äldre. Här hemma finns en butik på 500 kvadratmeter fylld med godis av allehanda slag. Det doftar konstgjort och färgämnen på kvarters avstånd. I varenda kiosk och livsmedelsbutik finns det hyllmeter med godispytsar där man kan köpa kilovis av godis och många gör det också.

Aftonbladet skriver om en artikel i medicintidskriften The Lancet idag som visar att azofärger kan gör abarn hyperaktiva. Det vore väl inte konstigt om alla dessa tillsatser också påverkar oss på annat sätt? Det kan ju faktiskt vara så att det inte är oss själva det är fel på utan det vi stoppar i oss som påverkar oss. Hemska tanke om barn får bokstavsdiagnoser som ADHD och ADD med mera och så är de egentligen drogade av tillsatser i godis och mat? Jag säger inte att det är så - men tänk om det är på det viset? Det vore intressant att undersöka. Någon som känner till vad det finns för forskning här?

Skatt på socker eller egen avvänjningsmetod?

Jag tror inte att det behövs en lag, däremot kunskap och kloka vuxna som ser till att det finns frukt i stället för godis i skolan. Rent allmänt. Uppdatering: Sen vill jag påpeka att jag inte tror att man får ADHD av godis. Men att godis inte är bra i för stora mängder och kan framkalla beteenden som liknar de som barn/vuxna med diagnoser kännetecknas av är väl ändå ganska bekant.

Läs mer här

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

6 kommentarer:

HumanLabRat sa...

Ämnen som var förbjudna i Sverige innan vi gick med i EU-fjanteriet!

Mary X Jensen sa...

Bortsett från vad man tycker om EU - så finns det väl en himla massa konstiga grejor i allt vi äter? Tycker att det är läskigt.

Anonym sa...

De där färgerna har blivit vanligare o vanligare på senare år. Denna diskussion var upp redan för 3-4år sedan.

Jag var då delaktig i den via Riksförbundet hem o skola. Detta pga att skolor/förskolor delade ut godis/mellanmål som innehöll just dessa azofärger.

Rosie sa...

Råd o Rön 1/09 hade en jättebra artikel om just detta ämne där det stod hela listan med alla Azo färgämnena i finns även i drycker, läskextrakt, snacks, Bakverk, Förpackat godis, lösgodis, även i röd och svart stenbitsrom mvh Rosie (roleze på twitter, försökte följa dig men du hade blockat mig ) kolla om artikeln finns kvar!

Mary X Jensen sa...

Rosie - blockat på twitter, hoppsan, måste vara misstag.

Fixat nu ;-) Ska kolla Råd och Rön. Vi behöver öppna ögonen för det.

p-o sa...

Hej
Finns det något vetenskapligt stöd för att hyperaktiviteten i skolan ökar, eller är det bara fantasier och upplevelser i allmänhet?

Kan det inte vara så att insikten om problematiken ökar och därmed också benägenheten att söka hjälp? Var det inte så att det förekom en enorm ökning av barn med problem att fokusera på bokstavskombinationerna(de s.k orden)i England när den allmänna skolplikten infördes?

Eller var det så att insikten om att även barn kunde ha nytta av glasögon kom när behovet av att kunna läsa bokstavsbarnen i böckerna de s.k. orden? Vad tycker du låter som den mest logiska godsaken? Den där illröda förnekelsen eller den mera naturfärgade?

Ta gärna av dig glasögonen och fundera lite över läsandets mysterier, utan att på något sätt nonchalera glasets alla farligheter, tex skogsbränder, människor som halkar på glasögon, splitter från glasögon vid traffikolyckor ... etc.

kan inte människor med glasögon bara skärpa sig lite och inse att det faktiskt går att läsa utan? Kanske räcker det med något så enkelt som att bara läsa av verkligheten bättre, kan det vara så enkelt? Varför denna hyperaktiva vägran att bums bara fokusera som en lydig ögontjänare?

Kan det vara färgen på bågen som påverkar regnbågshinnan, det låter väl lite besläktat på något sätt, eller är det bara behovet av att fjärma sig verkligheten som leder till den stora ökningen av fumliga människor med glasögon?