lördag 17 juli 2010

Idag ska det handla om kvinnor...

L Ö R D A G S T A N K A R
på lördagen... (som omväxling)

Det kvinnliga utrymmet i samhället är mindre än det manliga. Det vet vi. I alla fall när det gäller beslutande församlingar. Min gamle svärfar var stolt över att han fackligt bekämpade att flygvärdinnor vid SAS skulle kunna avancera till pursers i karriären. Han tyckte att det räckte för dem att vara flygvärdinnor. Hur skulle det annars se ut i världen? Kvinnorna skulle ta allt och bara skitjobben skulle bli kvar tilll männen. Nåja, han fick mig till svärdotter så lite fick han allt plikta för sina åsikter.

När jag själv var ung och söt och förmodligen helt ofarlig tyckte jag inte att det var något problem alls. Alla var så vänliga och man fick chansen överallt. Mycket naivt men tillhörande den begränsade erfarenhet jag hade då. Med åren så har denna inställning förändrats och jag tycker inte längre att de politiska kvinnoförbunden ska läggas ner. Det är synd att de behövs, men man får betrakta dem som vilket manligt sällskap som helst, för sådana finns och kvinnor har inte tillträde till dem.

Att kvinnor i högre utsträckning börjar skapa egna nätverk verkar förfära i vissa led. Även hos kvinnor tyvärr. Elisabeth Svantesson en moderat kvinnlig ledamot i Riksrevisionens styrelse kritiserar JK Anna Skarhed för att hon är medlem i det kvinnliga juristnätverket Hilda som jobbar för att kvinnor ska få tillgång till de högre positionerna inom rättsväsendet. Skarhed bör lämna nätverket menar Svantesson. Ann Ramberg, Advokatsamfundets generalsekreterare har tidigare reagerat hårt på att Riksrevisionen lyft frågan om lämpligheten i att hälften av Domstolsnämndens ledamöter finns med i det nätverket. (Uppdatering: Vill påpeka att jag inte i sak - att allt ska vara rätt - har något emot det Svantesson skriver. Men jag tog vinkeln kvinna här på grund av att det är viktigt att se kvinnliga nätverk som resurser för jämställdhet)

"... ett nätverk bestående av kompetenta och framgångsrika kvinnliga jurister som har som målbild att hjälpa varandra och andra att komma vidare för att inta högre positioner i sitt yrke. Det är väl hur bra som helst. Betydligt bättre än lagstiftning och kvotering. Hur många manliga nätverk finns det inte? Där man stöttar och hjälper varandra att komma vidare i karriären. (MMK)

Justitiekanslern Anna Skarhed själv ger svar på tal på Elisabeth Svantessons artikel idag och menar att det går utmärkt i att vara medlem i Hilda och att sköta jobbet som JK korrekt. Det är jag alldeles övertygad om att det går. För män fungerar det utmärkt uppenbarligen. Inte minst såg vi detta vid TPB-rättegången då vissa manliga aktörer kunde betraktas som jäviga på grund av deltagande i vissa intressesfärer. Då gick det utmärkt.

Mona Sahlin

Läser en intressant debattartikel om Mona Sahlin skriven av Ann-Britt Grünewald som analyserar varför männen i partiet inte tål sin kvinnliga partiledare. Grünewald har jobbat i den manligaste branschen av alla och varit chef för Österåkersanstalten. SÅ nog vet hon vad hon talar om i det här avseendet. Jag delar inte på något sätt den politik som Mona Sahlin bedriver och visst har hon gjort dumheter, men vilken politiker har inte gjort det och vi vet alla att det går att bygga hus av mindre delar. Något som politiker ofta får erfara när deras tillkortakommanden ska presenteras i media. Men man kan ändå inte låta bli att beundra hennes stoiska envishet att stå pall. Många hade nog lämnat politiken för mycket länge sedan om de varit i Monas kläder. Det gäller även män. Nu slår Grünewald ett slag för sitt parti och menar att hon för sina barnbarns skull tänker rösta på Mona Sahlin. Så att de får kvinnliga förebilder. Utan Mona går inte det. Är inte helt överens där. Själv tänker jag jobba för att kvinnor får större utrymme i mitt eget parti. Tror att det går också. Numera är jag både äldre och kan baka sockerkaka som tydligen ska vara ett kriterium för att som kvinna få vara med i den socialdemokratiska politiken. Är själv mer för "flytta på er här kommer jag" principen. Inte helt okomplicerat men det funkar om man är envis. Envis som Mona Sahlin, inga likheter i övrigt.

Vid ett tillfälle blev jag hämtad av kvinnorna i middagssällskapet för att jag stannade kvar och diskuterade samhällsfrågor med männen. Det är en händelse som satte djupa spår i mig och jag började fundera över kvinnor själva som bromsklossar i utvecklingen för vår del av jämställdheten. Det är rent tragiskt.

Som kvinna ska man inte behöva vara som en man utan snarare jobba för att alla får utrymme. Både manligt och kvinnligt behövs i samhällsutvecklingen. Jag har en känsla av att Fredrik Reinfeldt begriper det där faktiskt, men även han har en del att slåss emot. Men nog behöver kvinnor ha mer utrymme även i moderaterna. Det kanske rent av ska vara dubbelkommando på vissa positioner så att alla aspekter tas tillvara. Att exempelvis läsa om att kvinnor har svårare att få stöd av Försäkringskassan för arbetsskador är tragiskt det också. Siffrorna som tagits fram för DNs räkning talar för sig själva. Det är väl trots allt så att de flesta tjänstemän på FK är kvinnor? Vi kanske är för hårda mot varandra? Det kan inte vara rätt att man ska känna sig som om man ljuger när man har ont? Vad skulle det vara för skillnad på att sitta och sy 10-tals klänningar per dag mot att sortera post. Det är den statiska belastningen av muskler i båda fallen som ställer till det.

Det är synd om männen - men det är synd om kvinnorna också. Vi får börja jobba mer ihop helt enkelt och tillåta varandra att göra det också. Jag tror dock inte på lagstiftningar och kvoteringar utan mer på starka individer i vardagen. Vi behöver släppa fram dem lite mer. De kan vara både män och kvinnor. Vi ska inte strida mot varandra utan jobba med varandra. Låter enkelt, eller hur? Ibland är det enkla det geniala.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

9 kommentarer:

Elisabeth Svantesson sa...

Hej Mary, det här handlar inte om manligt eller kvinnligt. Min artikel handlar om att det är oerhört viktigt att rättväsendet har integritet. Då måste JK, oavsett om det är en man eller kvinna, se till att hålla en armlängds avstånd från de mynidgheter och chefer de är satta att granska.


Jag hade skrivit samma artikel om JK varit en man och ingått i ett nätverk som ska promota män framåt i domarkåren eller myndighetssverige.

Ur ett medborgarperspektiv får det aldrig finnas en tvekan om intressekonflikter.

Zac sa...

När det gäller Hilda så finns det flera tveksamma handlingar som gör att man borde misstänka att det handlar mer om diskriminering av män. Kön får aldrig komma före kompetens.
En manlig förening skulle aldrig någonsin komma undan med det handlande som de gjort.


//Zac

Mary X Jensen sa...

Elisabeth - jag säger inte emot dig i sak. Inte alls. Men just här lyfter jag aspekten kvinna. Borde kanske varit tydligare.

Zac - vad har Hilda gjort?

Zac sa...

Som sagt - Kön får aldrig komma före kompetens


//Zac

Alexander sa...

Anna Skarhed skriver i sitt svar:

Hilda vill stödja jurister som är kvinnor i deras professionella utveckling för att ge dem förutsättningar att utvecklas så att fler vill och vågar ta steget att bli chefer och delägare.

Byt ut hilda mot frimurarorden och kvinnor mot frimurare och läs om texten så klingar det annorlunda.

Att delta i det arbetet kan givetvis inte skapa någon intressekonflikt eller jävssituation för ledamöter i Domarnämnden.

Eh, va? Jo det kan det visst.

Att vid tillsättning av statlig tjänst avseende ska fästas endast vid sakliga grunder, såsom förtjänst och skicklighet är en självklarhet för alla ledamöter i Domarnämnden, oavsett kön.

Fattas bara annat. Men precis samma slags argument har använts av de traditionellt manliga nätverken och de har gång på gång ifrågasatts. Ett kvinnligt maktnätverk får finna sig i att bli lika ifrågasatt.

Jag tycker Anna Skarheds svar är dåligt. Sammantaget med den i stor utsträckning värdelösa utredning om sexköpslagen som nyligen publicerats så sjunker mitt förtroende för den nya justitiekanslern.

Zac sa...

Efter det usla beställningsjobbet Skarhed serverat i och med sexköpsutredningen så kan väl rimligen ingen ha något förtroende kvar för henne? Hon bör avgå å det snaraste.


//Zac

Monika Ringborg sa...

Zac

"Kön får aldrig komma före kompetens"

Men det gör det ju redan. Många män får jobb just för att de är män - då de som anställer ofta är män och känner igen sig i samma typ av tänkande, beteende och handlande.

Det finns t.ex. exempel i mitt eget yrke att de tror mer på vad en man säger än den kvinna som har mer kunskaper inom området.

De tror med automatik att en man kan medan en kvinna måste visa att hon kan.

Om man inte har kvotering gällande kvinnor, måste man nog börja ta kvinnors kompetens på allvar speciellt om de är skolade inom det området, istället för att tro att en man kan mer utan att vara skolad.

Det finns andra ganska horribla exempel på att det räcker med att vara man för att komma ifråga även om kunskapen i egentlig mening inte finns. Kön verkar vara en del i kompetensbedömningen.

Zac sa...

@Monika Ringborg: Men varför skulle två fel göra ett rätt? Många argumenterar om att den historiska, manliga arvssynden gör det rätt att prioritera kvinnor.

Jag har själv sett hur det krävs mer av kvinnor i vissa branscher och i andra så åker de snålskjuts. Det är inte rätt i någondera fallet egentligen, men det är så verkligheten ser ut. Vi kan dock kämpa emot båda fallen, det är det som är jämställdhet för mig.

Alla skall ha samma rättigheter och samma skyldigheter, kompetens, erfarenhet och kunskap går alltid först.

Men som sagt, två fel gör inte automatiskt ett rätt.


//Zac

Monika Ringborg sa...

Nej Zac, två fel gör inte automatiskt ett rätt och jag har inte sagt det heller.

Jag menar snarare att det finns två vägar att gå - antingen kvotering eller också att man tar kvinnors kompetens på allvar. Om du frågor mig, så är det det andra alternativet som jag väljer.