söndag 11 juli 2010

Jag tycker om Sven-Otto Littorin...

Det är lätt att bli fullständigt matt när skandaler briserar. Att nämna ordet sexköp i Sverige är som att släppa en bomb och de som gör det vet att det är så. Dessutom är det olagligt att köpa sex men märkligt nog inte att sälja. Folk gör dumheter och vem som gjort det nu vet vi faktiskt inte. Thomas Mattsson gör en analys av läget och menar att alla är förlorare just nu. Jga tror att han har rätt.

Jag gillar Sven-Otto Littorin och jag utgår inte ifrån att han ljuger. Hur vi uppfattar vad som händer är också olika. Två människor kan ha diametralt olika uppfattning om händelseförlopp. Man ska nog hålla i sina hästar ett tag här. Ingen vet egentligen vad som hänt. På riktigt. Däremot är vi snabba på att döma.

När vi dömer gör vi det utifrån våra egna föreställningar om hur vi tror att livet fungerar. Alla försöker nog göra det bästa av den här situationen trots allt. Kul är det inte, men livet har lärt mig att det alltid finns många vinklar och aspekter på det vi ser. Våra egna är inte alltid de självklart rätta även om vi tror det. Hur människor i kris agerar är inte heller direkt förutsägbart.

26 kommentarer:

Jesper sa...

"Hur vi uppfattar vad som händer är också olika." Hur menar du? Tror du inte att han begrep att det handlade om prostitution när han fick betala 2000 spänn för ett ligg? Vore inte det bra märkligt ...

Kenneth sa...

Det här blogginlägget sammanfattar så bra varför det är så få som vill engagera sig politiskt nuförtiden:

Partierna befolkas av indoktrinerade hejaklacker vilkas lojalitet med partiet är så stark att man är helt oförmögen att se nyktert även på de mest flagranta övertramp och maktmissbruk.

Problemet för partierna är att denna typ av oreflekterade naiva individer är på utdöende i vårt moderna kunskapssamhälle. Flumskolan till trots har vi andra lärt oss att tänka kritiskt och att även en person vars politiska åskådning man delar kan vara ett svin som saknar skrupler.

Mary X Jensen sa...

Du Kenneth, jag är akademiker och jag reflekterar alltid. Däremot köper jag inte kvällstidningarnas rubriker och gör dem till en alltigenom stämmande sanning. Gör du? Kallar du det i så fall att reflektera?

Jag är inte rätt person att döma någon nu, inte du heller. Jag är inte heller den som sviker och vänder personer ryggen bara för att de gjort dumheter, i synnerhet inte innan jag ens vet vad som egentligen har hänt. Det kallas empati.

Jag hade ställt upp för Mona Sahlin också om hon hamnat i liknande situation. Det är den mänskliga aspekten jag intar nu. Det borde fler göra.

Mary X Jensen sa...

Jesper - jag talar om hur vi som inte var med uppfattar saken och tror oss veta.

Kenneth sa...

Det blir lite fånigt om man reducerar detta till en fråga om kvällstidsningsrubrikers sanningshalt.

Littorins uttalanden på presskonferensen var djupt ohederliga. Vilseledandet och det cyniska utnyttjandet av de egna barnen fixade han helt utan kvällspresens hjälp.

Också Reinfeldts dimråder var såvitt jag kan se ett eget val, och inte något som kvällspressen tvingade fram.

Lägger man till detta hanterandet av Fairfax-historien tonar en bild fram av en cynisk maktpolitiker som inte skyr några medel för att nå sina mål.

Men Du har uppenbarligen inget att anmärka emot alla dessa grejer. Du får ursäkta, men det signalerar knappast någon reflekterande hållning. Tvärtom så bekräftar det mina fördomar om partiaktiva i allmänhet och partiaktiva moderater i synnerhet.

Men motbevisa mig gärna och starta ett gräsrotsuppror som kräver att fifflarna kastas ut ur partiet!

HumanLabRat sa...

Kenneth:
Kan bara hålla med dig i dina inlägg, och upprepa väl valda ord:

"Partierna befolkas av indoktrinerade hejaklacker vilkas lojalitet med partiet är så stark att man är helt oförmögen att se nyktert även på de mest flagranta övertramp och maktmissbruk."

Kan tillägga att samma situation finns inom sjukvården, om inte än mer. Där kommer minsann inga journalister in för att syna, bara för vårdpersonalen att gömma sig bakom sekretess. När fallet Mimmi uppdagades gick sjuksköterskor ut på nätet och tyckte att ansvarig läkare behövde lite uppmuntran. Det säger väl allt!

Politik, sjukvård, same same! Maktmissbruk!

Mary X Jensen sa...

Kenneth du vill inte förstå. Jag dömer inte Aftonbladets publicering, de tar tidningsvinkel. Jag reflekterar över hur Du själv och många andra drar lågtgående slutsatser om hur det ligger till utifrån det som står i tidningarna. Det är inte alltid överensstämmande med verkligheten i detalj men du generar dig inte. Jag är inte typen som viker ner bara för att det börjar blåsa på lite.
Du verkar inte gilla moderater jag gillar inte fyrkantstänkande människor. Nu får vi vänta och se här. Ingen av oss vet.

Lars-Erick Forsgren sa...

Bra Mary! Jag förstår inte varför en del (många) har svårt att se den mänskliga aspekten och att många är så snabba att döma, innan vi sett bevis.
Att många bara ser det ur en partivinkel känns tragiskt. Tyvärr gäller det även Reinfeldt... Att inte ställa upp för en partikamrat som jobbat hårt för partiet, utan att genast ta avstånd.
Den vinkel som AB väljer gör att det blir svårt rekrytera politiker bland människor som inte är robotar. Att hänga ut på misstankar.

Tyvärr väcker denna fråga hundratals nya frågor. Om jag hade tid och det inte vore så varmt skulle jag kanske försöka reda ut en del av frågeställningarna...

Monika Ringborg sa...

Hej Mary

Samtidigt som man kan ha synpunkter på att en politiker gör något olagligt (om detta nu är sant i det här fallet), är det beklämmande att denna politiker måste ljuga (om detta är sant) just för att det handlar om sexköp vilket jag tror är det som förvärrat situationen för Littorin och alliansen. Och i vilket fall är det än mer beklämmande att det räcker med en anklagelse för att en minister känner att han måste avgå (om det nu är så, men det verkar så).

Det finns ju män och kvinnor som köper sex eller är otrogna just för att de behöver närhet, kärlek och en viss tröst. Och inte alla har möjlighet att få det på annat sätt. Inte all sexhandel handlar om trafficking eller tvång av olika slag, utan om frivillighet.

Jag lägger inte in några moraliska aspekter för att det handlar om sex och om Littorin har köpt sex, och AB fått reda på detta kan jag förstå att han försöker med hjälp av Reinfeldt mörka det. Det betyder inte att jag sympatiserar med det. Bara att jag kan förstå det i meningen "begripa" det. Med tanke på vilken laddning det finns.

Men överhuvudtaget är det snaskigt att dra in människor sexualliv - vad folk gör i sängen är deras ensak. Här försvåras det dock av att det är olagligt att köpa sex och att en minister kan ha gjort det är naturligtvis anmärkningsvärt. Men jag skulle tycka det vore lika anmärkningsvärt att någon skulle åka fast för fortkörning eller rattfylleri.

Just för att politiker är med och stiftar lagar. Om några skall följa dem, så är det väl ändå politikerna ...

Hur som helst, är jag för sexlagen, även om jag inte tror att den gör så stor nytta. Den ger en signal. Men om två vuxna människor ingår ett kontrakt, du får 2000 kronor och jag får sex - vad är det för fel i det? Problemet är att den som köper sex inte bryr sig om i egentlig mening om hur den prostituerade mår eller varför hon eller han befinner sig i den situationen. Därför är jag för lagen.

Jag får skylla på värmen om detta inlägg kan uppfattas som lite förvirrande.

Mary X Jensen sa...

Monica - vi är helt överens, utom i att sexköpslagen är bra. Den är tandlös eftersom den inte gäller åt båda hållen. Och den får otroligt konstiga effekter. Sen kan man undra vad är sex? I något TV-program så såg jag en kvinna som tände på Berlinmuren det var sex för henns. Andra går igång på fötter. Går det?inom ramen för sexköpslagen? Någon låter andra titta på fötter och får betalt för det.

Vi vet som sagt inte vad som är sant i den här affären. Alltihop är helt bisarrt.

Kenneth sa...

"Jag reflekterar över hur Du själv och många andra drar lågtgående slutsatser om hur det ligger till utifrån det som står i tidningarna."

Återigen, det handlar inte om kvällstidningsjournalistiken. När Littorin hängde ut sina barn var detta något som jag inte läste i tidningarna utan det kablades ut i direktsändning. Det är alltså utifrån Littorins egenregisserade föreställning man kan dra slutsatsen att han har ett mycket flexibelt förhållande till sanningen och att han inte drar sig för att utnyttja sina egna barn för sina politiska syften.

Jag hoppas du inser att detta har mycket lite med Aftonbladets publicering att göra.

Jag har inget emot moderater, men jag tycker att vanliga hederliga moderater borde besväras över att partikollegerna har så fruktansvärt svårt att respektera Sveriges lagar, tala sanning, inte yttra främlingsfientliga åsikter osv.

Monika Ringborg sa...

Hej igen Mary!

Nej, sexköpslagen är inte bra. Jag är bara för den på grund av att den ger en signal om att det inte är okey att utnyttja kvinnor och män som säljer sex på grund av utslagenhet, drogmissbruk och tvång.

Det märkligaste är att nästan allt i vårt samhälle är sexualiserat och diskursen är att man skall ge uttryck för sin sexualitet. Samtidigt som det finns ett sådant fördömande om någon gör det. Fortfarande verkar det vara så att sex endast skall ske i förhållanden som är baserat på kärlek. Även om verkligheten är långt ifrån den norm som finns.

Nej, vi vet inte vad som är sanningen, men det verkar ändå som om vittnesmålen från kvinnan kan ha bidragit till avgången. Och ingen skall behöva avgå på grund av en anklagelse.

"Kenneth"

Kan i viss mån hålla med dig om detta

"...att han inte drar sig för att utnyttja sina egna barn för sina politiska syften."

.... samtidigt som jag kan förstå i meningen begripa att han inser att barnen skulle få lida på grund av skriverierna om sexköpet (vare sig det har skett eller inte)

Stämningen är olustig, men frågan är om man bara kan ge Littorin skulden för hur han framförde sin avgång. Dessutom var ju syftet att förklara sin avgång vilket inte är något politiskt syfte, snarare tvärtom.

Monika Ringborg sa...

Kenneth

" ...Flumskolan till trots har vi andra lärt oss att tänka kritiskt ..."

Det är väl snarare "flumskolans" förtjänst. Jag lärde mig att tänka kritiskt i hemmet och i samhället inte i den skolform som är på väg tillbaka.

Mary X Jensen sa...

OK Kenneth vi börjar närma oss varandra ;-) Låt oss lämna kvällstidningarna.

Jag uppfattade det inte som om att barnen användes i syfte att skylla på något annat. Mna kan förvisso analysera ordvalet men man vet ändå aldrig riktigt vad som menades. Jag tänker så här:

" I know that you believe that you understood what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant." (Robert McCloskey)

Att vilja skydda sina barn är väldigt naturligt. Och vem vet vad det handlade om. Sexualpaniken i det här landet tar alla pris. Och det vet nog alla. Att ingen ska utnyttjas eller handlas med i sexuella syften finns det väl lagar om ändå.

Jag tycker inte heller att det är lyckat när folk beter sig som idioter. Men just i det här fallet tycker jag nog att det behöver förstås lite mer än vad vi hittills fått veta.

Monica - jag är för gammal för flumskolan...

Sen förlåter jag hellre än jag fäller.

Monika Ringborg sa...

"...Monica - jag är för gammal för flumskolan..."

Jag oxå och det var min poäng ... Jag lärde mig inte att reflektera i den skolform jag gick i ... som nu är på väg tillbaka.

Men Kenneth tror ju uppenbarligen att man inte lär sig reflektera i "flumskolan". Eller han kanske var ironisk?!

Mary X Jensen sa...

Just det. Jag tror att han var lite fördomsfull bara. Eller hur var det Kenneth? Nåt du bara slängde ur dig. Själv har jag faktiskt t.o.m gått i folkskolan om än bara ett år eller så. Då fick vi betyg i 2:an.

Jag tror att du och jag delar inställningen att vi ska ha en skola för det framtida samhälle vi vill ha inte en skola för det vi hade förr. Jag gillar dock betyg som kunskapsmätare. De borde å andra sidan mera mätas på lärarna, hur bra de lyckas lära ungarna. (oj, nu känner jag att vi snart är i sving om den saken också, haha)

Mary X Jensen sa...

Just det. Jag tror att han var lite fördomsfull bara. Eller hur var det Kenneth? Nåt du bara slängde ur dig. Själv har jag faktiskt t.o.m gått i folkskolan om än bara ett år eller så. Då fick vi betyg i 2:an.

Jag tror att du och jag delar inställningen att vi ska ha en skola för det framtida samhälle vi vill ha inte en skola för det vi hade förr. Jag gillar dock betyg som kunskapsmätare. De borde å andra sidan mera mätas på lärarna, hur bra de lyckas lära ungarna. (oj, nu känner jag att vi snart är i sving om den saken också, haha)

Monika Ringborg sa...

Haha

(oj, nu känner jag att vi snart är i sving om den saken också, haha)

Jag lovar att inte säga något mer än fråga VEM skall avgöra hur bra man lyckas lära ungarna. Speciellt eftersom det är svårt att veta VAD de egentligen lär sig. Kunskaper man kan mäta är inget mått på lärande.

Jag kan se att betyg har sitt berättigande, men bara om kriterierna verkligen fokuserar på ett lärande och inte en önskan om en viss typ av inlärning.

Aj då, nu kom jag igång igen. Jag har ju semester juuh

På ett sätt kan man säga att vi lärde oss reflektera - skolformen var så urusel och så i strid med dåvarande samhälle att den på så sätt uppmuntrade reflektion - det handlade bara om att lära sig utantill och lyda lärarna. Inget mer än det. De hade ALL makt över oss. Hemsk skolform.

M

PS! Jag fick betyg i ettan, bokstavsbetyg då skolan fortfarande var enhetsskola.

Mary X Jensen sa...

Begreppet Betyg behöver verkligen definieras. Rejält. Mening och innehåll. Har en känsla av att det flyter.

Just - det var enhetsskolan jag också gick i inte Folkskola, för sen blev det grundskola. Det är så länge sen så man kommer inte ihåg så mycket.

Ha en skön semester.

HumanLabRat sa...

Mary du skrev:
"Sen förlåter jag hellre än jag fäller."

Är du lika förlåtande när det gäller den prostituerade kvinnan? Är du lika förstående mot henne och hennes situation som du är mot Littorin? Tror du att hon kan vara lika tillförlitlig som du tror att Littorin är? Eller är det Littorins feta plånbok och fina position som gör att du inte vill döma honom? Eller är det partitillhörigheten som gör att du stämmer in i stämsång om hur synd det är om Littorin? Vilken bedömning gör du av kvinnan då? Ingen antar jag, "neutral" som du är! Istället slätas det över och du och väninnan diskuterar betyg, skola och semester!

Monika Ringborg sa...

För min del finns det inte så mycket mer att orda om saken. Vi får vänta och se.

Anonym sa...

Jävla gnäll om hur han blir behandlad från moderat håll nu tycker jag, det va ju PRECIS det här Beatrice ville ha, skamstraff (vid misstanke) så barnen fick reda på vilken typ deras pappa var.

Personligen så anser jag att han kan vara hur trevlig som helst, trycker man på JA knappen i FRA röstningen så har man den karma man förtjänar sen.

Mary X Jensen sa...

Du Labråttan - jag svarar när jag har hela bilden. Innan dess är det faktiskt omöjligt.

Sven Tycker sa...

Det moderata partiets (och Fredrik Reinfeldts) behandling av "affären" är direkt stötande. Först står Fredrik Reinfeldt och ljuger för svenska folket när han säger att avhoppet beror på mediabevakningen och hans barn. Men utan att säga att det handlade om beskyllningar om brottslighet - trots att han visste om detta. Sedan när det avslöjas att detta var den verkliga anledningen så säger han att han tror på Littorins förnekande. Och sedan pekar dels Littorins eget agerande, men ännu mer Reinfeldts och partiets agerande att man är medvetna om att beskyllningarna uppenbarligen är sanna. Den utsuddning av Littorin som skett är från Moderaterna rent skamlig. Både mot svenska folket, men också mot Sven Otto Littorin. Som, även om han begått ett brott (och tycker jag varit dålig som minister) så har Moderaterna ett visst ansvar för personer som jobbat så länge för partiet.

Anonym sa...

Den anonyma kommentaren:

Jävla gnäll om hur han blir behandlad från moderat håll nu tycker jag, det va ju PRECIS det här Beatrice ville ha, skamstraff (vid misstanke) så barnen fick reda på vilken typ deras pappa var.

... har ju helt rätt! Om du, Mary, inte tycker att det var rätt att hänga ut Littorin (och gärna binda honom vid någon skampåle på riksbron eller så) så är du inte längre moderat!

Våga bejaka piratpartisten i dig du också!

Fredrik L sa...

http://fredrik.vartsollentuna.se/2010/07/11/almedalens-olika-skeenden/


Senkommen publicering
/Fredrik i Sollentuna