söndag 11 juli 2010

En god bit mat i Visby...

Sista kvällen i Visby för detta år och aningens trött på stim och stoj ville vi dra oss undan. Restaurangen Villa Muramaris lockade. Vi for dit och läste på skylten att nu drar vi igång hela sommaren - A la Carte efter klockan 17.00. Perfekt. Vi traskade nerför den långa grusgången och en vacker miljö öppnade sig. Det satt flera gäster ute i den vackra trädgården. En hund satt på en egen stol vid ett bord. En dam satt på en bänk och såg helt frånvarande ut. Kanske ägarinnan?

Vi gick in och blev stående i myllret av gäster och ett stort antal personal, ingen gav oss en blick. Plötsligt kraschade ett glas, en äldre man tappade det i stengolvet. Då kommer en kvinna farande med borsten i högsta hugg och ber oss vänta ett tag. Ingen i övriga personalen gav oss en blick, kanske märkte de inte ens att vi var där.

Efter ytterligare en lång stund när gästen plåstrats om vänder sig sopborstekvinnan till oss. Vi är hungriga säger vi. Tyvärr säger hon. Förlåt säger vi det finns bord lediga. Ja men köket stänger klockan 20.00 svarar hon. Ni bör nämna era öppettider på hemsidan påpekade jag. Inte ens på skylten uppe vid vägen står det att köket stänger klockan 20.00. Det står att nu kör vi hela sommaren och det startar klockan 17.00. Vem i all sin dar kan räkna ut att det bara håller på tre timmar? Om man är turist och dessutom tar sig besväret att köra i väg med bilen en bra bit utanför stadskärnan. Själv hade jag absolut fixat ihop något till gästerna. Men här ville de inte ha våra pengar uppenbarligen. Det kändes snopet att bli avvisad en lördagskväll klockan 20.00 när man gjort sig besväret att resa en bit bort från allfarväg dessutom.

Nåväl vi åkte hungriga tillbaka till Visby och blev välkomnade in på Wisby Strands Veranda. Där åt vi en ljuvlig 3-rättersmiddag, fick den bästa service av vänligt sinnade, glada och uppmärksammande personer. Perfekt mat. Inte blev det så billigt, men vi gav rejält med dricks. Det stället kommer vi att rekommendera andra. Villa Muramaris går däremot fetbort...

Bra service går alltid hem. Vi kom till Sjöbo Gästis en sommar och det var sent. Köket hade stängt, vi var hungriga. Ett ögonblick sa tjejen i receptionen. Jag går ut i köket och ser vad vi kan hitta på. Ut kom två fullständigt underbart goda räkmackor och varsin kall öl fick vi också. Vi bor gärna på Sjöbo Gästis av den anledningen. Service och vänighet kommer man långt med.

1 kommentar:

Alltid Rött Alltid Rätt sa...

Jag har ätit på Sjöbo gästgivargård (utgår från att vi talar om samma Sjöbo i Skåne nu :) ) ett par gånger och har vid ett tillfälle varit med om en liknande händelse som dig där, då vi var sena.

Fast jag vet inte om man vågar äta där längre: http://www.ystadsallehanda.se/sjobo/article663367/Sjoumlbo-gaumlstis-fick-underkaumlnt.html :)