söndag 22 augusti 2010

Blir inga skattesänkningar om de inte går att finansiera...

Anders Borg har varit tydlig med att det inte blir några skattesänkningar om de inte går att finansiera. Socialdemokrater vill inte nöja sig med detta svar utan fortsätter att tjata om vad inom välfärden som ska dras ned på för att skatterna ska kunna sänkas. Kan förstå det eftersom det får såna effekter på människors känsloliv, hjälp jag blir av med jobbet och hamnar i stupstocken om jag blir sjuk. Det är inte så. Snarare tvärtom. Genom att vara aktsam om statskassan och inte slösa så blir det utrymme över.

Detta gillar inte socialdemokraterna eftersom de då inte vet vad de ska ta till vad det verkar. I samband med sin egen välfärdskampanj går de ut och sprider uppgifter om att moderaterna ska göra massiva skattesänkningar så att vanligt folk drabbas och blir av med jobben. Som alla förstår utan någon större intelligens så är det inte vad som gäller -moderaternas inriktning handlar om att fler ska jobba så att fler ska bidra.  Vanligt folk har i allmänhet fått det bättre än tidigare tack vare den politik som förts och är glada för det. Socialdemokraternas egen Bosse Ringholm sa för några år sedan ungefär att det är mer lönsamt för statskassan att ta en tia av låginkomsttagaren för det ger mer i börsen än att ta en tusenlapp av höginkomsttagaren för de är inte lika många.

Valörelsen handlar inte om skattesänkningar eller välfärd som socialdemokraterna nu vill göra gällande. Det ena utesluter inte det andra under förutsättning att fler kommer i jobb. Då öppnas också utrymme både för kvalitetshöjningar i välfärdens verksamheter som för de arbetande i allmänhet eftersom de får mer pengar i plånboken. Det verkar som om väljarna gillar den tanken. I alla fall om man ser till de siffror som SIFO presenterat idag, de ger alliansen egen majoritet. Folkpartiet stärks också och det gläder forstås en folkpartist som Per Altenberg. Det finns all anledning att vara glad skriver Kent och han har rätt, men det gäller att inte slå sig till ro ännu. Allt kan hända det är valtider men det är onödigt att inte glädjas när man kan. Rasmus (liberal) är även han glad för folkpartiets framgångar.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

19 kommentarer:

Britta Sethson sa...

Hahahaha

Under den gångna mandatperioden har det försvunnit 33000 jobb i väldfärdssektorn.

Eftersom ingen berättar hur ni ska finansiera era planerade skattesänkningar så är det rätt så naturligt att man antar att ni fortsätter på samma sätt.

Kom inte dragande med dynamiska effekter. Det är inte trovärdigt. I århundradets skattereform som Kjell Olof Feldt sjösatte så hade han lagt in 20 miljarder i dynamiska effekter. Vi väntar fortfarande på dessa dynamiska effekter.

Här ser man hur en vanlig arbetare förlorar 800 kronor i månaden på fortsatt alliansstyre....

http://www.ifmetall.se/ifmetall/home/home.nsf/LUUnique/E87702B4B751105CC12577860038D60E?OpenDocument

Mary X Jensen sa...

Kan du beskriva de där 33000 tusen jobben lite närmare Britta? Har de gått till privat sektor kanske? Eller har de bytt jobb eller börjat plugga eller gått i pension? S-siffror kan innehålla vad som helst har jag förstått.

Är du utsedd att kommentera här på min blogg eller?

Mary X Jensen sa...

Britta du skriver på din blogg att du itne får svar från mig eller att jag lägger ut dimridåer. Det där är inte helt hederligt av dig,. Jag har sagt att jag ska återkomma för att jag ar upptagen. Att du sedan inte accepterar mitt svar är en annan sak.

Försöker kommentera hos dig men lyckas ej. Vill dock bjuda tillbaka en text till dig här.

Jag minns alla mina första maj-tåg och hur de rört vid mig
Nyskriven dikt av Göran Greider: (City 29 april 2010, sid 22)

Jag älskar demonstranterna som först
står längs trottoarerna
nästan litet skygga
och så helt plötsligt faller in i ledet,
som om de övermannats av övertygelse
eller äntligen upptäckt ansiktet hos
en vän eller någon de älskar.
De blir allt fler nu när tågen växer.

Jag älskar himlen över förstamajtågen,
där allt vi gör speglas i klara gåtor
och allt vi ropar ekar lika djupt.

Jag älskar första maj för det
frigörande hatet mot borgare, kapitalägare,
direktörer, imperialister. (min kursivering)

Jag älskar de universella orden:
Klass, jämlikhet, solidaritet.

Jag får vänliga hallucinationer
varje år på första maj:

Vladimir Majakovskij, ung och levande,
går med strömmen nerför huvudgatan,
han håller Rosa Luxemburg i handen,
han lyfter upp henne ibland
i handflatan för att hon haltar.

Joe Hill slungas över Atlanten tillbaka hit.
Han börjar sjunga.

Che Guevara pratar med någon från
Kommunal.

Olof Palme tänder den första
ciggen på tjugofyra år.

Alla de döda är här igen,
mitt bland de levande och de ofödda.

En papperslös håller i en bunt papper,
det är flygblad.
Stora barriärrevet rör sig tyst i en hälsning
hit genom världshaven.


Jenny Wrangborg, ung poet
och restauranganställd, läser på hemlig ort
högt ur våra ansikten och vi
häpnar över att allt det där
stod skrivet i våra anletsdrag.


Sedan läser Johan Jönsson,
ofolklig poet på arbetarklassens sida
och helt utan något darr på rösten:
dikten är en splitterbomb i
det han alltid kallar moderatstaden.

Jag går genom städerna,
jag går genom landsorten
och jag går långt ut i byarna

vid en älv och under björkar
som ännu knappt slagit ut.

Jag minns alla mina förstamajtåg
och hur de alltid rört vid mig
och jag ser hur jag går
fram till mikrofonen för att säga
de tre orden som befriar:

Kamrater! Vänner! Mötesdeltagare!

Kommentarer är överflödiga så försök inte.

Britta Sethson sa...

Det är konjunkturinstitutet som kommit med siffrorna 33 000 färre personer som arbetar i skattefinansierad välfärdssektor. Kolla länken här nedan.

http://lo.kampanjwebben.se/investeringar-f%C3%B6r-framtidens-jobb

Det gäller oavsett huvudman. Nedskärningar i välfärden. Färre lärare i skolan till exempel.

Nä jag är inte utsedd av nån att kommentera här på din blogg. Hade lite tid över i helgen medan jag kokar gele och marmelad och så.

Ja jag vet inte varför du inte kan kommentera på min sida. Syns ingenting nånstans. Jag brukar godkänna det mesta.

Ja jag har inte fått något svar från dig vad alliansen tänker dra ner på. Det enda jag till sist fick veta var att ni hoppas på dynamiska effekter. Känns inte särskilt seriöst tycker jag. Har provats redan av andra utan att vara särskilt lyckosamt.

Anders Löwdin sa...

Mary, ni moderater har påstått att det inte är rimligt med en högre skattenivå i Sverige än i andra länder. Är du beredd att ta avstånd från detta påstående?

Mary X Jensen sa...

Britta - det är konstigt att man inte kan kommentera på din blogg, men det gäller på flera och bara ibland på vissa. Jag försökte med både IE och Firefox. Det är kanske nåt med inställningarna? Det uppstår då och då. Men man får svara på sin egen blogg då ;-). Låter trevligt med marmeladkok. Har du testat rödlöksmarmelad? Mnn nya favorit till i princip alla grillade grejor. Googla på rödlöksmarmelad-recept-systembolaget. Det är kanon.

Anders vad menar du med din fråga? Nej jag tycker inte att vi ska ha högst skatt i världen. Absolut inte. Men att skattesänkningar ska ske när det finns utrymme för dem som Anders Borg säger är naturligt. Ingen motsättning i detta från min sida.

Anders Löwdin sa...

Men Mary! Hur ska man kunna lita på er moderater när ni gör tvärtom. Sänker skatten vid värsta tänkbara tillfälle..

I oktober 2008 så det illa ut på världsmarknaden. Ingen visste hur den ekonomiska krisen skulle sluta. Panik på världens börser. Då, just då tycker den borgerliga majoriteten i Stockholms stadshus med moderaterna i spetsen att det är läge att sänka skatten med 10 öre.

Hur ska man kunna lite på er?

Att Anders Borg säger detta nu det beror uteslutande på att han och övriga moderater i toppen vill överleva höstens val.

Mary X Jensen sa...

Anders jag känner betydligt större tillit till moderaterna än till något annat parti. Socialdemokraternas senaste utspel däremot...

Anders Löwdin sa...

Ja, det är väl det som är problemet, Mary. Du känner tillit till ett parti vars politiska ambition är att sänka skatter.
Det erkänner du ju själv, att du anser att svenska skatter, de som ligger till grund för den svenska välfärden är för höga. Och det är ju inget konstigt i sig då ditt parti i sitt senaste handlingsprogram från 2007 just så uttalat, "skatterna ska ned till europeisk nivå". Kvar av den svenska modellen blir då bara den berömda "kärnan". Dvs. mindre antal personer som arbetar i välfärden men mer i fickan för dem som har jobb och tjänar bra.

Mary, det 5 jobbskatteavdraget är på gång. Det lovade Fredrik Reinfeldt vid sitt tal vid Slussen, Stockholm i början av augusti. Detta innebär om man räknar på det att personer som tjänar 22.600 kronor i månaden ska få en skattesänkning på max 193 kronor, eller 0,9 procent. Personer som tjänar 38.000 kronor i månaden får i kronor räknat mer än tre gånger så stor skattesänkning som de som tjänar 22.600, och som andel av inkomsten nästan dubbelt så hög. Det lär vara ca. en 57% av våra förvärvsarbetande som har en inkomst på maximalt 22.600 kronor i månaden.

Mary, du företräder ett parti som ger mest till de som redan har. Det är ett faktum som är svårt att smita ifrån …..

@Emma sa...

Det här med procentuella saker ställer alltid till det. Och debatten skulle kunna göras oändlig om vad som är rättvist.

Se bara på när facket förhandlar fram en löneökning på t.ex. 3% så betyder ju det att löneskillnaderna ökar. Den som har 18 000 kr får 540 kr mer i månaden och den som har 22 000 kr får 660 kr mer i månaden. Dvs 120 kr mer i månaden till den som redan innan hade mer. Är det rättvist?
Hade det inte varit mer rättvist om det varit procentuellt mer till den med lägre inkomst?
Precis så är ju faktiskt fallet med jobbskatteavdraget, men det kommer ändå bli skillnader om man kollar på kronor och inte procent.

Hade det varit mest rättvist om båda hade fått 600 kronor i löneökning?
Men då kan man också fråga säg om rak skatt är mest rättvis...
Att båda ska betala t.ex. 5 500 kronor i skatt?

Rätt eller fel, dagens system bygger oftast på procent, och om facken gör rätt när alla får samma procentuella löneökning då gör ju Alliansen ännu mer rätt eftersom de ger mer procentuell ökning till de med låg lön.

britta sethson sa...

Hm
Tråkigt att du inte kan kommentera hos mig. Jag har stängt ett av inläggen. Det om bolsjevikvisan.... Alla andra är öppna och folk kan verkligen skriva.

Det blev vinbärsgele och krusbärsmarmelad.. gött!

Trist att du tycker att jag hoppar på dig. Men jag har verkligen inte fått något svar från någon representant för alliansen hur ni tänker finansiera era skattesänkningar ... mer än de tvivelaktiga "dynamiska effekterna".

Då drar jag och många andra slutsatsen att det fortsätter på samma sätt. Sänkta nivåer i allmänna försäkringssystemen, ytterligare försämringar av arbetsmiljöskydd- arbetsmiljöforskning, förämringar av djurskyddet, färre anställda i skattefinansierad kommunal service, osv

Finns ingen anledning att gnälla över såna slutsatser.

Mary X Jensen sa...

Ja det är synd Britta att jag inte kan kommentera, men rätt vad det är så funkar det.

Jag gillar debatt och det är lugnt att ha avvikande åsikter här. Det ger lite distans och perspektiv.

Anders för mig är det inte fel att den som tjänar mer får mer i sänkningen. Det är upp till var och en att kämpa på för att få bättre lönersjälv. Det är inget självklart att andra ska fixa det.

Jag är inte uppvuxen med silversked i mun. Tidvis har jag haft mycket låga inkomster och tidvis har jag varit höginkomsttagare. Livet förändras och det rör på sig. Jag anser inte att det är staten som tar hand om mig. Jag vill inte det.

Anders Löwdin sa...

Mary!

Statistik från SCB visar att den tiondel av befolkningen som tjänar minst tappade drygt fem procent av sin disponibla inkomst mellan 2006 och 2008, mitt under högkonjunkturen. År 2006 hade de en inkomst på 78 100 kronor per år. Två år senare låg den på 74 000 kronor.

Du skriver ” Det är upp till var och en att kämpa på för att få bättre löner själv. Det är inget självklart att andra ska fixa det.”

Jag är inte heller uppvuxen med silversked i munnen. Där är vi lika. Vad som skiljer oss åt är att jag vill att alla ska få del av ett växande välstånd.

Mary X Jensen sa...

Anders - Jag skulle tro att skillnaden snarare handlar om att jag tycker att man får jobba för sitt välstånd själv i stor utsträckning. Jag är van att kämpa inte att bara få.

Anders Löwdin sa...

Så talar en sann moderat! Klargörande .....

Monika Ringborg sa...

Mary

Det finns dem som kämpar och kämpar, men om inte möjligheterna finns är det som att slåss mot väderkvarnar. Vad jag märkt är att möjligheterna ökar med välståndet. Det gäller att få den där första möjligheten.

Men det måste vara en möjlighet som individen känner igen sig i. Ingen, som någon annan anser vara det.

Mary X Jensen sa...

Anders - jag känner många som inte haft något gratis från början men som kommit vidare ändå. Någonstans ska man ha cred för det också. Jag skäms inte för att vara moderat - jag vill kunna styra själv även när det tar emot. Jag lovar att det har det gjort många gånger i mitt liv.

Monica - jag är förstås inte hetl okänslig, men det har du fattat för länge sedan, elelr hur?

Monika Ringborg sa...

Mary

Nu företräder du moderat politik och det är den jag svarar på ... jag vet att du inte är okänslig.

Det kanske inte framgått, men jag håller isär sak och person.

Mary X Jensen sa...

Jo jag vet att du gör det Monica. Jag försöker också skilja på sak oc person.