tisdag 31 augusti 2010

De är tre och vi är fyra och kan samsas...

De rödgröna presenterade sitt gemensamma valmanifest idag. Många har analyserat förstås. Vissa detaljer är mer intressanta än andra, som förmögenhetsskatten eller som det numer aheter med politisk bullshitterm "skatt på förmögna". Än vet de inte hur det ska gå till dock och det låter helt utmärkt osäkert. Vanliga löntagare ska inte vara med i gruppen "skatt på förmögna". Sahlin menade att villor och fritidshus nog ska ingå men att det ska finnas en begränsningsregel. Wetterstrand å sin sida är inte säker om de ska ingå. Allt ska utredas om de kommer till regeringsställning. Bättre då att rösta borgerligt för då vat man vad som gäller. Ingen förmögenhetsskatt och då behöver man inte heller fundera över om man ska ingå eller ej. Det känns säkrare och lugnare med Borg som talar om hur det ligger till och när Fredrik Reinfeldt påstår att det en undersköterska fått en extra månadslön per år på grund av skattesänkningarna så är det riktigt.

Lena Melin saknar färdriktningen här och det var inte imponerande tyckte hon och kommer förmodligen få höra av alla vänstermänniskor hur hon gynnar högerregeringen. Tidigare idag stod jag i valstugan och fick höra hur vänsterorienterad all press är. Nåväl tänkte jag någonstans mittemellan är det allt. Samtidigt är det lite småintressant att de inte verkar vara helt på samma linje när de presenterar olika frågor. Sanna Raymna har fångat frågan om restaurangmoms på ett bra sätt. Jag är emot nej med och överens ungefär.

Min största fråga om det här manifestet är - Vad är det för fel på RUT? Varför vill de ta bort 7000 jobb? Det kommer att handla om att göra vita jobb till svarta. Med den påföljden att den som jobbade med RUT nu får det sämre igen. Ingen sjuk- eller pensionsgrundande inkomst. Är det verkligen juste? Nej inte för den som jobbar men för den som vill bestämma vad andra ska jobba med. Konsekvenserna av att alla ska ha en lagstadgad rättighet till heltid är inget man tänkt något vidare. Finns inte den möjligheten redan idag förretsen. Genom att man väljer ett jobb som är heltid.

Det finns ett slags överstatligt rättvisetänkande i detta som inte är sunt enligt en frihetstänkande människa som jag. Bloggen Röda Malmö tycker precis tvärtom. Det är väl så det är. Tvärtom och inte lika.

 De rödgröna har en jobblös politik menar Schlingmann. Vi får väl se - sammanfattar Rayman det hela och innan dess en 19 dagar lång ökenvandring säger Kent Persson. Gunnar Hökmarks kommentar är "När vänsterpartiet gjorde om S"

Vi är tre säger Peter Högberg och jag menar att vi är fyra och överens. Diskussionen hade förts innan presentationen gavs av alliansens valmanifest häromdagen. Tunn rödgrön soppa menar Altenberg.

BöhlmarkLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,


DN Aftonbladet Aftonbladet-Schlingmann  Expressen

1 kommentar:

anna sa...

Min reflektion är att det var så mycket fokus på saker som har med kommuner att göra. Maxtaxa, storlek på barngrupper, öppettider, rätt till heltider, osv. Regeringen kan väl inte styra över kommunala angelägenheter? Särskilt inte om de inte ger kommunerna de pengar de behöver för att inför alla reformer? Och så mycket pengar fanns ju inte i manifestet? Borde det inte vara kommunpolitikerna som lovar sådana saker i sina valmanifest så fokuserar riksdagspolitikerna på de mer övergripande frågorna istället?