tisdag 31 augusti 2010

Pösmunkar i politiken, nej tack...

Nu är det inte bara en äldre socialdemokratisk herre som kritiserar Mona Sahlin för den socialdemokratiska politik som förs. Aftonbladet har funnit ett helt gäng. De är väl i princip alla 40-talister som var med på den tid det begav sig och socialdemokraterna var största parti som fritt kunde välja. Alla har synpunkter. Det är väl iofs klart att de svarar när de blir tillfrågade. Det är intressant att det nästan alltid handlar om att sätta upp den ena mot den andra och att det finns en vilja att skapa interna motsättningar. Man möter detta lite varstans. Det finns även inom mitt eget parti personer som inte gillar förändringen som pågår. Men grejen är den att samhället står inte stilla och en förändring är nödvändig för att hänga med. Det är möjligt att det är vad vi ser hända inom socialdemokratin med följe (V+MP) just nu. Det går inte att hålla fast vid det gamla, människor behöver inte längre bli omhuldade av samhället, de vill tänka själva och göra egna val. Vissa kallar det egoism andra som jag själv att det är bra att ha frihet och slippa ligga samhälelt till last.

Ibland får man en känsla av att många politiker glömt en mycket viktig sak, nämligen att de blivit valda av sina väljare att företräda dem. Inte för att de ska bestämma över hur folket ska tycka, vilja. leva och vara. Det är en sak som jag särskilt gillar med den borgerliga politiken för där finns en slags tillit till att människor kan ta vara på sig själva och inte behöver den ständiga tillsynen och riktade tilldelningen av statens allmosor som plockats in av staten för att fördela.

Man kan inte gå in i politiken och tro att det duger att vara en oantastlig pösmunk efter att man blivit vald. Det kliar i kroppen varje gång jag hör en politiker tala om sig själv och folket. De flesta politiker är folk de också med allt vad det innebär av glädjeämnen, misslyckanden och tillkortakommanden. Makt i politiken är trots allt en sak man utför i lånta fjädrar som man kan behöva lämna tillbaka redan nästa val om man inte förvaltar dem väl.

Nåt att tänka på så här i valtider. Politiker är också människor och det borde både omgivningen och de själva fundera över. Ödmjukheten gäller åt båda hållen.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

PW sa...

Att Socialdemokratin idag har problem är till stor del dessa pösmunkars fel men även nuvarande S-ledning har en hel del att fundera på. Att man inte tagit till sig av orsakerna till valförlusten 2006 är mycket märkligt. Vårt parti lyckades komma igen från valförlusten 2002 och detta tack vare omprövning av hela politiken. S har fuskat och istället för att ompröva sin egen politik har man lierat sig med två andra partier. Utan en egen stark bas blir man överkörda av de två andra.

Martin sa...

Ditt val kanske är klart inför valet. Men gör din röst hörd på

www.valresultatet.se