fredag 13 augusti 2010

Har inte begreppet arbetare förskjutits på senare år...

Både moderaterna och socialdemokraterna vill kalla sig för arbetarparti. Har en känsla av att själv begreppet har ändrat betydelse. För socialdemokraternas arbetare är inte så många längre, deras jobb finns inte längre kvar, industrisamhället med sina arbetare har holkats ur. Idag är det en annan sorts arbete som gäller. Så alla som arbetar överhuvudtaget är arbetare eller hur?  Har för mig att det var Ebba von Sydow som fick stor uppmärksamhet när hon uttryckte att hennes föräldrar var arbetare eftersom de arbetade. Hennes mamma är läkare så det blev diskussion. Men vad gör en läkare om inte arbetar? Indelningen mellan white and bkue collar

På så sätt så ligger moderaterna lite mer rätt och modernt kring begreppet arbete kan jag tycka. När man med arbetare menar den som arbetar, oavsett med vad. Andreas Getzman tycker att moderaterna är det enda arbetarpartiet. Folkpartiets Per Altenberg å andra sidan menar folkpartiet inte deltar i just den diskussionen ty de är ett medelklassparti. Det är bra det visar på bredd hos alliansen.

När LO nu ska försvara sin roll som arbetarföreträdare blir det ganska töntigt. Det är lägstanivå i Svensk politik skriver Johan Hedin. Ungdomsförbund brukar hålla på med såna hr trista kampanjer. Men vuxna, nej. Det blir väldigt svårt det när många försöker skapa en juste kampanj. Och det är väldigt konstigt att så fort någon hackar på Mona Sahlin så blir det ramaskri. Men att bete sig hur som helst mot regeringens företrädare är tydligen OK. Jag menar om det varit ungdomar, enskilda som tappat omdömet hade det varit en sak. Men nu är det LO. Lågvatten. Respektlöst och omdömeslöst. Försvara det där tilltaget, ni som gillar juste valarbete. Peter? Johan W?

Det är plumpt och pinsamt menar Kent P Andra är kritiska till tilltaget Thomas Böhlmark Mattias G Erik Sjöstedt  Arkelsten Edvin 


SVD


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

5 kommentarer:

Monika Ringborg sa...

Men du Mary ...

Byt namn

Moderata arbetarpartiet ... MAP

... om det är så viktigt för de Nya Moderaterna att vara ett arbetarparti.

Monika Ringborg sa...

Du säger att det inte finns några arbetare kvar ... är det bara industriarbetare som kan kallas för arbetare.

Men alla andra som tillhör arbetarfackföreningarna - vad har de förändrats till. De gör ju samma jobb som tidigare.

Begreppet har kanske förskjutits, men frågan är om förskjutningen har något med verkligheten som de som har dessa yrken upplever det.

Vi har måhända en bättre utbildad arbetarklass i Sverige, men är villkoren för den så mycket annorlunda än tidigare?

Mary X Jensen sa...

Intressant fråga Monica - man får dskutera det tycker jag. Visst har det blivit bättre med högre utbildning - man får perspektiv och kan göra egna val. Det är skillnaden.

Monika Ringborg sa...

Med bättre utbildning menar jag inte högskoleutbildning. Tror inte att kassören/kassörskan på ICA Maxi kan göra egna val utan måste följa det som gäller. Däremot behöver hon eller han ha gymnasieutbildning, vilket inte behövdes tidigare.

lisa sa...

Sossarna/ LO där Wanja och Mona och andra sosse pamparna med sina miljonlöner sitter i lo ägda lyxhotellet i Italien och sörplar 1000kr viner

Dom ser Arbetarna som valboskap och kassakor som skall råma partiets namn och betala deras lyx.


Men inte har dom lust att förhandla upp löner för medlemmar, då skulle ju arbetarna kanske vakna.

Eller ens ta hand om sin a-kassa som ej fungerar.


Dessutom är ju dom EMOT allmän SOLIDARISK OCH RÄTTVIS a-kassa..

Där man betalar efter inkomst och INTE efter vad man arbetar med

ALLT för att inte förlora makten och pengarna..

vilket är ALLT för sossarna med lo som svans

UR led är tiden OCH SOCIALDEMOKRATIN ÄR död

kvar finns bara “sossar” där makt och pengar är allt