torsdag 19 augusti 2010

Hos ungdomarna sitter det inte fast... utmanar AF...

Jag fick ett brev från en ung tjej som utmanar arbetsförmedlingen, hon har skickat det till många. Det är rätt, institutioner ska ifrågasättas. Det här är spännande på alla sätt. Säg inte att ungdomar sitter och väntar på en bänk att någon ska ge dem jobb. Många är fullt kapabla att ta sig för både det ena och det andra. Det känns hoppfullt för framtiden. Och absolut en intressant tanke för att leda jobblinjen i mål.

Kolla in på sajten Tusen nya jobb.


Hej!

Tanja heter jag. Har nyheter till er som jag tror kan vara av stort intresse. Något liknande har ALDRIG hänt i historien: Nu tar vi kamp mot Arbetsförmedlingen och utmanar dem i en duell!
En genomsnittlig handläggare på Arbetsförmedlingen förmedlar bara 2,5 nya ungdomsjobb per år. Det är både tragiskt och komiskt på samma gång!
Därför har jag startat kampanjen ?Tusen nya jobb?, ett samarbete mellan jobbsökarsajten doldajobb.se och debattsajten generationen.se.
Kampanjen går ut på att visa att jobben finns där ute och att vi alla kan vara arbetsförmedlare! Jag tror att det passar oss som är unga nu. Vi är gör-det-själv-generationen som är vana vid att lösa saker på egen hand.
Jag är övertygad om att alla som vill kan slå Arbetsförmedlingens statistik och förmedla fler ungdomsjobb under två månader än vad myndighetens byråkrater gör på ett helt år!
Nio av tio jobb förmedlas idag genom andra kanaler än Arbetsförmedlingen. Ofta handlar det om nätverk och kontakter. Men jag vet att det också finns jobb där ute som aldrig tillsätts. Chefen säger att det behövs en assistent till på avdelningen. Trots det orkar ingen ta tag i uppgiften att rekrytera. Det är ett exempel på ett dolt jobb. Men om någon får tips om det och anmäler sitt intresse är chansen stor att hon eller han blir anställd.
Behovet av olika vägar att hitta jobb är stort. Inom EU står var tionde ung person utan jobb, och i Sverige handlar det om var fjärde. När näringslivet varslar drabbas unga ofta hårdare än andra åldersgrupper. Särskilt tydligt är detta i Sverige som tillhör de länder i EU med högst ungdomsarbetslöshet trots att vi har klarat den ekonomiska krisen relativt bra. Världens högsta ingångslöner och regler som missgynnar unga skapar höga trösklar till den svenska arbetsmarknaden. Ändå är politikerna passiva. Åtgärderna som föreslås kostar mycket pengar, men de skapar väldigt få nya RIKTIGA arbetstillfällen.
Så vi ungdomar får ta tag i situationen själva! Gå in på tusennyajobb.nu, ta hjälp av andra och hjälp andra att hjälpa sig själva! Alla är välkomna att gå in och ge tips, både på lediga tjänster och kreativa sätt att söka jobb.
Ring mig gärna om ni vill veta mer och glöm inte att besöka sidan som lanserades idag (www.tusennyajobb.nu)
Nu har vi 2 månader på oss att ta upp kampen och slå ut Arbetsförmedlingen. Vi ska visa att vi är bättre än fack, politik och  AMV AMS  tillsammans på att skaffa fram jobben.
Vore en ära om ni hjälpte oss att sprida budskapet och följde oss i vårt arbete att göra det som Arbetsförmedlingen inte klarar! Arbetsförmedlingen behöver våra tuffa tag, det ska vi visa dem!
Vänliga hälsningar
Tanja Parkkila
0737 06 51 48
tanja@tusennyajobb.nu

Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

6 kommentarer:

Tanja sa...

Vilket underbart initiativ!! Upp till kamp alla! Kom igen, Tanja!!!

Mary X Jensen sa...

Det är flera som börjat skriva på sina bloggar nu ;-).

Anonym sa...

Ett tips är att inte skriva AMS i dina texter, eftersom det står för Arbetsmarknadsstyrelsen och det gick i graven för ett par år sedan och numera heter hela organisationen Arbetsförmedlingen. Det känns lite oseriöst att inte skriva korrekt när du skriver om ett seriöst ämne.

Mary X Jensen sa...

Anonym, vi får hoppas att Tanja ser din notering här. Jag har bara kopierat hennes brev rätt av.

Men initiativet måste man ändå gilla. Eller hur?

Mikael sa...

Hej Mary!

Håller helt med dig. Det initiativ som Tanja har tagit är helt rätt och mycket smart. När man går in på den sida hon hänvisar till så kan jag verkligen hålla med om argumenten som finns där. Arbetsförmedlingen är inte särskilt effektiv vad gäller att hjälpa ungdomar till riktiga jobb.

Det är så bland många olika ungdomar oavsätt om de kommer direkt från gymnasiet eller från en längre högskoleutbildning.

Att ungdomar vill hjälpa varandra att hitta riktiga jobb tycker jag är helt perfekt. Människor måste hålla ihop när man har något så viktigt gemensamt, nämligen intresset av att hitta ett riktigt jobb.

Så, alla goda initiativ skall vi vara väldigt glada och tacksamma för.

Själv försöker jag bidra genom att på sidan "arbetslösa akademiker" på Facebook lägga upp relevanta länkar till RIKTIGA jobb både i Sverige och Internationellt.

Mvh

Mikael

jobbgrillen sa...

Kolla in jobbgrillen.se också. Politiker, ungdomar och entreprenörer pratar om ungdomsarbetslöshet och vad som borde göras