onsdag 18 augusti 2010

Lyssna på vad Fredrik Reinfeldt säger...

Har idag haft nöjet att delta i en trevlig och lärorik bussresa med Fredrik Reinfeldt och Anders Borg och ledande svensk press. Naturligtvis handlar det om att kampanja inför det kommande valet. Det var intressant ur flera aspekter. Reinfeldt talar väldigt ofta om hur han samtalar med människor ute i landet och det är precis vad det handlar om. Runt kaffebord samlades idag personal och ledning på Edbyggs pågående arbetsplats Värmekyrkan en häftig evenemangslokal som ni kan läsa mer om här. En av de anställda menade att han ville att alliansen ska sitta kvar. Det var sannerligen inte en monolog det här utan en riktig dialog med mycket eftertanke bakom orden.

Det som är särskilt intressant vilket jag skrev i min tidigare post är att det sällan framgår hur genuint intresserad Fredrik Reinfeldt är att människor ska må bra, ha ett eget jobb som man passar för, ha en utbildning, ha egna pengar och därmed möjligheter att ha ett bra liv. För det mesta beskrivs han som kallsinnig och bara sifferintresserad som vill ge pengarna till de redan rika. Tänk efter ett varv nu. Kan man någonsin få ett bra liv med hjälp av bidrag, är det inte alltid villkorat på olika sätt. Visst är det då bättre att satsa på att få igång så många som möjligt?

På något sätt känns det bra att Fredrik Reinfeldt och Anders Borg reser tillsammans. Då finns det mer utrymme för Fredrik Reinfeldt själv att tala om de mjukare aspekterna av politiken och så kan finansminister Borg ta hela sifferköret som han har bra koll på. Båda sakerna behövs.

Reinfeldt berättade om en kille som efter lång tid som arbetslös med försörjningsstöd just fått ett jobb och egen lön och var hur glad som helst för det. Men med den satsning som moderaterna vill göra för arbetslösa framöver så ökar chanserna för det. Det handlar om coachning, praktik, utbildning och anställningsstöd med över 3 miljarder kronor under 2011 och 2012. Den matchningsprocess man vill göra kommer att hjälpa många. Den som går till arbetsförmedlingen går inte bara dit för att få A-kassa i fortsättningen utan för att få hjälp att skaffa ett jobb. Det kan behövas lite handpåläggning ibland, alla är inte lika säkra i korken som andra. Så är det bara..

Men samtidigt när vi besökte Kebabfabriken Meetab i Linköping så berättade flera av de där samlade entreprenörerna, samtliga av utländsk härkomst, hur svårt de hade att rekrytera personal. Det stämmer inte alls överens med det budskap som SSU stod utanför och viftade med flaggor och banderoller om att det inte finns jobb. Samtliga av dem som stod där utanför hade kunnat erbjudas jobb på stubben där. Nog finns det jobb, men kanske inte att alla passar alla hela tiden. Men så länge kan man arbeta med lite av varje, eller hur?

Men hur som helst, lyssna på vad Fredrik Reinfeldt säger rätt upp och ned och låt bli att tolka in massa dolda avsikter i det hela. Gör ett försök i alla fall. Ni kommer att bli överraskade. Försök också lyssna på vad de som kommer med all skrämselpropaganda som låter som om vi är när avgrunden låter. Det är inte så. Det finns hopp för alla, på olika sätt. Det är tilltalande att alla ska få chanser och inte bara glömmas bort för att de hamnat på skogsstig.
Foto: Kim Skerving


(intressant)
Aftonbladet


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Peter sa...

Du frågade inte honom om varför han är genuint intresserad av att avlyssna svenska folkets internetkommunikation?

Mary X Jensen sa...

Det blev inte läge att ställa den frågan Peter. Du vet vad jag tycker men det hela är ju mer komplicerat än så. Det vet du också.