fredag 20 augusti 2010

Vem betalar - det här säger en del...

Fick följande i en kommentar från min bloggande kompis Scaber Nestor, tack ska du ha. Stämmer till eftertanke. Det krävs lite mattekunskaper, förstår man inte kan man alltid fråga.

Uppdatering: Jag är bestämd nödgad att förklara att det här nedan är en slags folkhumor som dyker upp då och då och kanske inte ska tas fullt på allvar. Självklart begriper jag att ekonomi är mer komplext än så här skriver jag till min anonyme kommentator nedan. Jag har humor och är beteendevetare dock.

10 glada personer går ut för att äta middag tillsammans. Notan blir 1000 kr. Notan delas på samma sätt som skatt betalas:- De första fyra (de fattigaste) betalar ingenting
- Den 5:e betalar 10 kr
- Den 6:e betalar 30 kr
- Den 7:e 70 kr
- Den 8:e 120 kr
- Den 9:e 180 kr
- Den 10:e personen (den rikaste) betalar 590 kr

De 10 personerna äter middag på restaurangen varje dag och är nöjda med uppgörelsen om 1000 kr. En dag säger restaurangägaren:


– ”Ni är trogna kunder så jag lämnar 200 kr rabatt på era middagar i fortsättningen”.


En middag för 10 personer kostar nu endast 800 kr och det är nu det händer grejer. Man vill fortfarande betala middagen såsom skatter betalas.


De första 4 påverkas inte. De får fortsätta äta gratis. Men hur ska de andra 6 göra? Hur ska de dela upp rabatten på 200 kr så att alla får sin del? De inser att 200 kr delat med 6 blir 33,33 kr. Drar de bort beloppet från varje persons andel får den 5:e och 6:e personen betalt för att äta.


Restaurangägaren föreslår att i rättvisans namn är det bättre att reducera varje persons nota proportionellt. Han räknar ut de belopp varje person skall betala. Resultatet blir att även den 5:e personen får äta gratis.


Den 6:e får betala 20 kr, den 7:e betalar 50 kr, den 8:e 90 kr, den 9:e 120 kr och den 10:e personen betalar 520 kr istället för tidigare 590 kr.


Alla får ett lägre pris än tidigare och nu får 5 personer äta gratis. Utanför restaurangen börjar de jämföra vad de sparat…


– Jag sparar bara en tia av rabattens 200 kr, börjar den 6:e personen. Han pekar på den 10:e och säger:
– Men han sparar 70 kr!
– Precis, jag tjänar bara en tia och det är orättvist att han får sju gånger så mycket som jag, säger den 5:e personen.
– Det är sant! Varför ska han få 70 kr tillbaka när jag bara får 20? De rika ska alltid ha det lite bättre, gormar den 7:e personen.
– Vänta ett tag! Skriker de 4 första som äter gratis varje dag.
– Vi får ingenting. Det här systemet utnyttjar de fattiga!


De 9 personerna skäller som hundar på den 10:e och kallar honom för allt möjligt och anklagar honom för att suga blodet ur de fattiga.


Nästa kväll kommer inte den 10:e personen till middagen. Skönt tycker de andra 9 och sätter sig ner för att äta. När notan sedan landar på bordet upptäcker de något väldigt märkligt:

Det fattas 520 Kr…

9 kommentarer:

Anonym sa...

Är det så här du vill driva ekonomisk politik. Du kanske ska se över din ekonomiska filosofi. Detta exempel är så obildat att jag undrar om du ska ha lön överhuvudtaget. Ett faktiskt hån mot all seriös analys. Ekonomi käre vän drivs av komplexa samband, korruption och innovation. Sluta tramsa.

Mary X Jensen sa...

Anonym - du har ingen humor bestämt. Detta är ett utslag av folkhumor som brukar komma fram då och då. Man behöver inte ta allt så seriöst kanske.

Är det du Tage?

Anonym sa...

I like, det är så det är, det var därför jag flyttade!

Johan Sjölander sa...

Fast i verkligheten är det väl mer så här:

Nio personer jobbar ihop maten. Den tionde, som ärvt restaurangen av sin pappa, tar alltihopa och delar ut småsmulor till de nio andra. Till slut börjar några av dem muttra. Då vrålar den tionde "fan vad avundsjuka ni är" och "vill ni ha det som i sovjet heller!". Sedan skänker han en del av maten som blivit över till moderaternas hemliga partiinsamling så att han kan få politiker som ser till att folk håller sig på sin plats och inte börjar kräva en massa som inte tillkommer dem.

Eller?

Mary X Jensen sa...

Johan - jag behöver gå och sova för att bemöta det här. Återkommer. Bra tillvridet dock.

skinntorr jävel sa...

Det saknas högst 420kr.

Rickard sa...

Vridet eller icke vridet i liknelse, systemet under den borgerliga regeringen är inte bra.

Problemet är inte att rika skor sig på de fattiga. Verkligen inte. Men det är inte heller så, som många moderater verkar tycka, att de fattiga skor sig på de rika. De människor som söker bidrag, är generellt människor som behöver bidrag. De behöver ha "det där tillbaka", för att överleva.

Han jag bor med just nu har varit arbetslös i fyra månader, och i tre månader i rad nu har han blivit nekad socialbidrag. Om han blir nekad den här månaden också måste han flytta hem till sin mor. Inte så fantastiskt roligt alls ...

Så, den dagen du fixar ett jobb åt min kamrat, och alla de andra som är arbetslösa och till följd av detta lider av depression, då har du rätt dra liknelser av den här kalibern.

Mary X Jensen sa...

Rickard - jag är inte omedveten om att människor hamnar i klistret ibland. Samhället är ganska fyrkantigt och har alltid varit det. Man kan ju hoppas att din vän får hjälp. Moderaterna föreslår att det ska finnas matchningshjälp framöver så att arbetsförmedlingen inte bara blir en instans där man får fylla i papper.

torsbogöran sa...

om dom 6 "fattigaste" + dom anställda på restaurangen hade sluppit att finansiera den 10:es
bidrag till dennes skattesänkningar
(om han nu jobbar och överhuvudtaget
själv bidrager med någon skatt)
så kan han gå och äta själv var f-n han vill!!

Morbror G