Idag återstartar spektaklet med TPB i ny rättegång. Underhållningsindustrin är säkra på att de ska vinna än mer i denna högre instans och andra tror att det kan bli tvärtom. Det har varit märkbart tyst om dessa frågor under valrörelsen som drunknat i helt andra frågor som jobb, välfärd och ekonomi. Var och en är självklart viktiga frågor för politiker och medborgare dessutom väldigt typiska för de går att mäta. Siffrorna talar mer än orden. Så är det alltid.
Vår värld är ständigt kaotisk och omvärlden snurrar snabbt och det gäller att ha den under bevakningnågonstans söker vi alltid ordning i tillvaron. Även regler och ordningar behöver ses över för omvärlden förändras och betydelser av både ord och handling befinner sig i ständig glidning.
När det gäller användning av internet och alla de möjligheter den tekniken ger så har det varit väldigt lite diskussioner kring hur det också förändrar vårt beteende. Det har i huvudsak handlat om att avgränsa och begränsa och hålla sig till regler som kanske blivit lite omoderna. Det har också i hög grad handlat om en underhållningindustri som alltid velat stoppa tekniken. De hittar på alla möjliga skäl, de har stora muskler och tillgång till de bästa advokaterna. De finns i huvudsak i USA där rättsväsendet är något annat, där minsta lilla avtal består av många sidor text och nedskrivna villkor. Att man hamnat i Sverige med rättegången mot TPB är int ekonstigt, det anses nog lättare att ge sig på några ensamma killar än exempelvis Google som väl om någon aktör fördelar information över internet. Men det kanske är så att får man dit en liten så blir det lättare att sätta åt en stor aktör sedan. Det är en uppvisning i avgränsning från verkligheten vi ser nu. En önskan att stoppa den fria verksamheten över internet för att överta kontrollen.
Jag anser att vi måste börja diskutera de beteendevetenskapliga perspektiven kring internetanvändandet och låta de vanliga lagarna om immaterialrätt, PUL och liknande råda. Det behövs inga nya än så länge. Snarare kanske att de gamla lagarna ska förändras och anpassas mer till den verklighet vi lever i.
När vi exempelvis förser afrikanska barn med datorer för att de ska utvecklas och höja sin kunskapsnivå så bortser vi ifrån att de inte har någon aning om upphovsrättslagen. De sätter sig på en plats där det går att ladda ner det mesta. Hej och hå här kommer det filmer. I andra delar av världen är det likaså. Många ungdomar har inte heller en susning om vad som gäller, de bara använder sin nyfikenhet och kollar hur det fungerar. De skapar nya vägar och alternativ genom sin kreativitet. Det utvecklar världen. I bakänden står en förvånad industri som haft tolkningsföreträde i alla sina dar och i stället för att hänga med så gör de vad som står i deras makt för att stoppa alltihop.
Jag ville se ett amerikanskt TV-program innan det startade här i Sverige och fick meddelandet om att eftersom jag befann mig utan för USAs gränser så var det inte tillåtet! Hur modernt är det? Det är ytterligare en fullständigt onödig begränsning eller hur? Varför fixar man inte så att det går att betala? För mig är inte att det är gratis det nödvändiga utan att det finns tillgång.
Jag hoppas att omvärldsbevakningen nått utanför rättssalen den här vevan och att vi i fortsättningen får se mer djupgående diskussioner kring hur vi kan använda den fantastiska teknik vi fått i våra händer till att utveckla samhället i en positiv form. Demokrati, frihet, kunskapssamhälle, en positiv människosyn. Människan före systemen brukar Fredrik Reinfeldt säga - det är en bra devis som borde få mer genomslag lite här och där.
Pär Strömbäck menar att The Pirate Bay är symbolen för samhällets misslyckande att hålla ordning på nätet. Jag tycker att han har fel och tror mer på ett sunt kaos som skapar egen ordning än den organiserade som han förespårkar. Så fungerar internet, fritt skapande och samtidigt självsanerande. Anna går i svaromål mot Pär. Så frågan om ett fritt internet är inte ointressant på något vis. Har möjligen tagit paus en stund. Tror inte att Piratrörelsen är över, men den kanske ändrar riktning som Sophia funderar kring. Farmor Gun har också synpunkter här.
Rättegången kan ta vilken väg som helst. Ska med spänning följa detta...
Ett problem och kanske det största är att de båda lägren inte förstår varandra alls, de lever i olika verkligheter helt enkelt. Att Google är en av de populäraset arbetsplatserna i världen kanske säger en del om riktningen framöver, hur de unga vill ha det. Det är dags att lyfta blicken och inte låta den fastna i enskilda vinklar.
Många har förstås skrivit om TPB-rättegången. Jinge Beelzebjörn Opassande
Johanna Nylander skriver klokt.
Uppdatering: Läs Mikael Zakrissons inlägg på VA
SvD-Brännpunkt Aftonbladet Expressen DN
Läs även andra bloggares åsikter om politik, TPB, internet, fildelning, framtid, moderaterna,
3 kommentarer:
Det är rätt pinsamt att vår egen Allians kör en så inskränkt linje. Att det blir stor förändring i kommande generationsskifte råder det ingen tvekan om, men det skulle kännas väldigt fånigt om vi faktiskt måste vänta ända tills dess.
Menmen, skönt att man inte är ensam i partiet om såna här funderingar!
Tack gode gud att valet är över.
Mary är tillbaka
Nu var du gullig Jerker...
Skicka en kommentar