tisdag 28 september 2010

Varför så krångligt att söka jobb i Sverige...

I många andra länder hänger det en lapp i fönstret. I London snubblar man över skyltarna. Det står hjälp sökes, secretary wanted, clerical staff och så vidare. Det blir direkt en uppmaning att man ska gå in och söka jobbet om man vill ha ett. Funderade mycket kring detta när jag åkte runt i industriområdet i Arninge utanför Täby i Stockholm häromdagen. Massor med företag där, inga skyltar om lediga jobb där inte. Då är det heller inte naturligt att gå in och söka något. Få har självförtroendet att bara ringa på, man kan störa.

I stället ska alla jobb passera förbi mellanhanden Arbetsförmedlingen. Är det bra? Det blir massor av formalia, uppmaningar, meningslösa träffar, lång tid emellan möten och träffar osv osv...

Enligt ekot så finns det byggföretag som hoppar över arbetsförmedlingen och hellre vill ha direktkontakt med de sökande.

Det kanske är dags för en attitydförändring rent allmänt här i Sverige. Släpp loss arbetssökandet. Arbetsförmedlingen fyller kanske en funktion för vissa, men inte för alla...

En fråga om attityd - eller har jag fel och förenklar för mycket?  Hur som helst på 60-talet fick jag fler jobb på det sättet, alla mina kompisar också. Sommarjobb på varuhuset. Man tog helt enkelt rulltrappan upp till personalavdelningen och frågade om de hade jobb. Oftast hade man ett när man åkte ner. Det var vissa saker som var bättre förr.

SvD


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

9 kommentarer:

scaber nestor sa...

Så här lätt är det idag:

http://scabernestor.blogg.se/2010/september/sa-har-latt-ar-det-att-fa-jobb-i-sverige-idag.html

Anonym sa...

Hej Mary! Alltid lika intressant att läsa det du skriver. Det här med arbetsmarknaden är mycket komplicerat och inte blir det lättare för att arbetssökande/arbetslösa blir kränkta på arbetsförmedlingarna, kränkta på jobbtorgen, och att man
har "slängt ut" nyutexaminerade som inte släpps in på arbetsmarknaden från de sociala skyddsnäten.

Idag vill i princip inga arbetsgivare anställa någon i Sverige om de inte slipper betala de anställda lön. Att med hjälp av strukturellt våld "knuffa ner" människor i det rätts- och skyddslösa FAS 3 som strider mot både Europakonventionen och FN:s Universella Deklaration om de mänskliga rättigheterna är
omänskligt och ovärdigt.

Idag vill inte ens livsmedelsbutikerna ha några anställda, och idag rapporteras det att COOP vill göra sig av med sina anställda och ersätta dem med bemanning, dvs lönedumpning och kringgå kollektivavtalet.

Sedan har ju regeringen infört 75 dagarsregeln, vilket gör att arbetsgivare som bara har behov av deltidsanställda måste söka ny personal var 75:e dag därför att när de som jobbar deltid når upp till den 75:e dagen så anser de sig inte längre ha råd att arbeta eftersom det inte går att klara sig på deltidslön i det svenska samhället, och därför väljer de att säga upp sig och vara arbetslösa på heltid istället för då får de sin ekonomi att gå ihop.

Det är väldigt uppenbart att arbetsgivarna idag sätter i system att vänta ut att människor blir långtidsarbetslösa så de får dem gratis via FAS 3 slaveriet.

Att behandla utsatta människor på det här sättet här inte hemma i en civiliserad rättsstat. Att bryta mot mänskliga rättigheter, och då särskilt paragrafer som det slås fast att man INTE får DEROGERA ifrån är mycket allvarligt. Sverige kan i värsta fall bli fällda både i Europadomstolen och i FN:s Råd för Mänskliga Rättigheter.

Anonym sa...

kanske har de inga skyltar i fönstern att för att helt enkelt inte har några lediga jobb?

eller så kanske de inte vill ha 10 tusen sökande komma ock störa?

kanske de som många andra använder sig av anställningsföretag som tar emot jobbansökningarna åt företag som behöver anställa och i de ansökningarna letar ut rätt person att anställa?

att vara företagare idag innebär att dagligen bli neröst med ansökningar från arbetslösa och sjuka

det är nog lite skillnad för våra ungdomar i alliansens Sverige
än det var för dej när du var ung i sossarnas välfärdsland

det var alltså bättre förr?

Esse sa...

En arbetsgivare kan vid en anställning ringa ett speciellt nummer till Arbetsförmedlingen, även på kvällstid, som snabbt kan ta fram 100 - 200 ansökningar kompletta med CV som arbetsgivaren/företaget kan välja från. Tjänsten kostar ingenting.

Det finns inga skyltar för att det går 10-15 arbetslösa på varje ledigt jobb hos AF. Svårare än så är det inte.

Mary X Jensen sa...

Hade man en skylt skulle man slippa administrationen med AF, slippa papper och slippa träffa 10-14 stycken där flera är ointresserade.

Bara att en person tar sig för att komma in och visa intresse är positivt. Jag tror på det som ett komplement faktiskt.

Anonym sa...

men tror du inte att det är så idag då?

att arbetslösa ringer, kommer in och skriver till alla företag de kan komma på
oavsett om de har någon ledig plats eller ej?

och som sagts ovan
företagare är nog inte intresserade av att bli störda varje dag av arbetslösa?

utan vill ha en måttlig mängd med rätt kvalifikationer OM de söker en att anställa?

eller menar du att alla arbetslösa är lata?
och att det är därför de är arbetslösa?
det finns kanske jobb - bara man vill? om man vill tillräckligt mycket?

Mary X Jensen sa...

Anonym du lägger bestämt in allt möjligt i det jag mest skrev som en fundering i allmänhet, en reflektion bara.

Dina värderingar får stå för dig själv.

Anonym sa...

men det var i alla fall bättre förr...

Monika Ringborg sa...

Ja i det fallet var det bättre förr... man kunde säga upp sig ena dagen och ha ett nytt jobb dagen därpå. AFs tidningar var nästan tjockare än vad AB och Expressen är tillsammans och det fanns nästan en tidning för varje bransch. Det var arbetssökarens marknad då.

Men det är historia nu ...