tisdag 14 september 2010

Många är osäkra och andra byter block...

En och annan kommer in i vår valbyrå och säger att de bara behöver kommun- och landstingsvalslistor till riksdagen ska de taktikrösta. Många kommer nog att göra det nu för att stötta alliansen. Kanske att en valsamverkan hade varit det enda rätt från början men nu har vi det vi har. Taktikröstning kommer vi att få se en hel del av i detta val. Inte minst för att slippa se rasistpartiet som vågmästare. Aftonbladet har en hel del tips om taktikröstning.

En person som till och med bytt block är Leif GW Persson - han byter helt sonika till KD i detta val. Från att ha varit socialdemokrat i hela sitt liv. I sin Expressenkrönika skriver han

"För det första känner jag inte längre igen mitt gamla parti. Något som jag inte tycks vara ensam om bland min generation av gråsossar.

För det andra så misstror jag personerna i partiets nuvarande ledning. Jag tror inte att personer som Mona Sahlin, Bodström och Östros är kapabla att leda landet. Speciellt inte med tanke på de globala ekonomiska problem som vi redan brottas med. De är tyvärr alltför tunna, har inte tillräcklig förmåga att klara av sitt jobb."

Det är intressant det här och jag har tidigare skrivit om just detta, att det inte på något sätt är självklart att man blir kvar där man varit. Livet rör på sig, omgivningen likaså. Politisk rörlighet är något vi får leva med framöver. Det uppstår kanske plötsligt enskilda frågor som tar tag tvärsöver partigränserna som exempelvis personlig integritet på internet som fick människor av alla politiska falanger att samlas hos Piratpartiet. Frågan är väl dessvärre inte så vass i de breda lagren så att den fått fäste i valet. Men det är också en fråga som kräver tid, många förstår inte vad det handlar om och andra ser bara fördelarna i att hålla kontroll via databaser och annat. Men just inför detta val så pockar andra viktiga frågor på uppmärksamhet och ett av dem är hur regeringsalternativet ska se ut.

Jag tänker inte taktikrösta - Jag har redan röstat och valt de personer jag har mest förtroende för på alla nivåer i såväl kommunen, landstinget som i riksdagen. Alla tre gick till moderaterna förstås. Så för min de blev det inte något taktikröstande.

Uppdatering: Läser att Staffan Heimersson lägger en röst på Piratpartiet eftersom han anser att IT-revolutionen är en av de största händelserna i hans tid. Hade jag inte varit aktiv moderat så hade jag nog gjort detsamma för jag tycker också att allt som har med IT att göra är det mest fantastiska som hänt oss. Mer än 40 procent kan dock tänka sig att byta parti för att stödrösta . Här ligger KD och Centern bra till för att stötta alliansen. Man kanske kan hoppas att några av dessa röster kommer från de rödgröna också. .(SvD) Aftonbladet


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

Emvie sa...

Mycket bra skrivet. Du inspirerar.
Ett diskursbrott, verkligen! =)

Anna-Stina Nordmark Nilsson sa...

Hej!
Apropå osäkra väljare: vår panelundersökning visar att 15 % av de tillfrågade företagarna inte har bestämt sig för vilket parti de vill rösta på än. Samtidigt kommer 95% av de tillfrågade att rösta. Analogt med detta kan det finnas upp till 60 000 osäkra väljare bland Sveriges företagare.
Diskutera företagarfrågor i valrörelsen!
hälsningar,
Anna-Stina Nordmark Nilsson
vd Företagarna
www.annastinaslinje.se

Krassman sa...

Wow, så GW röstar på KD. Vilken nyhet..ha ha ha

http://www.expressen.se/kronikorer/gw/1.1598106/leif-gw-persson-jag-har-satt-kryss-for-alf-till-eu

Magnus sa...

När du skriver om taktikröstande har du missat en sak. Många funderar på att byta block för att inte SD skall få vågmästarroll. Blir nog en och annan "lite allmänt vänster" som lägger sin röst på framför allt folkpartiet.