onsdag 1 september 2010

Öppet mål om S ger sig på statsministerns privatekonomi...

Socialdemokraterna förbereder tydligen en kampanj mot statsministerfamiljen för att påvisa hur mycket de privat tjänat på regeringens politik. Man ska inte glömma att alla som jobbar har tjänat på skattesänkningarna. En undersköterska har fått en extra månadslön i plånboken. Mycket mer än de någonsin kunde drömma om med sedvanliga avtalsförhandlingar. Även socialdemokratiska förtroendevalda har fått mer i plånboken och Mona Sahlin brukar kalla sig själv höginkomsttagare som gärna delar med sig. Min personliga åsikt är att hon och andra indignerade borde lägga sitt eget överskott i en pott att fördela enligt eget huvud eftersom det är så intressant att bestämma var andras hårt intjänade medel ska nyttjas. Vad som glöms i diskussionen är att den som har hög lön också betalar mycket mer i skatt.

Som i många år arbetande i privatsektor tycker jag inte heller ett en månadslön på 135.000 kronor är särskilt hög lön för en statsminister. Snarare tvärtom. Det är ett synnerligen ansvarsfullt arbete och kräver ett dygnetruntengagemang. Man skäms över att det överhuvudtaget kommer upp som diskussion. En statsminister kan inte jämföras med en vanlig tjänsteman och ska inte heller göra det.

Men åter till socialdemokraternas idé om att tala om att skattesänkningarna bara skulle handla om statsministerns egen ekonomi så kan det vara en vansklig strategi. Ingen har glömt Mona Sahlins egen hantering av privatekonomin. Det ledde till hennes fall. Dokumentationen kring detta är omfattande och man kan inte minst läsa om detta i Christer Isakssons bok I väntan på Mona Sahlin.

Det handlar inte om smutskastning - det är bara fakta som en socialdemokrat säger till Expressens Niklas Svensson med anledning av statsministerfamiljens inkomster. Ja, det är förvisso så. Men fakta är också Mona Sahlins bravader. Antingen försöker några i hennes egen grupp fälla henne eller så är de desperata i sin smutkastningsiver just nu för att vinna den 19:e september. Jag tycker att man kan ha överseende med misstag om man lär sig av dem. Ingen ska behöva leva resten av livet utan att bli förlåten för fel man begått. Men att kacka i eget bo brukar aldrig sluta så väl. Anders Edwardsson skriver om att - kasta skit från den egna rännstenen.

En fråga man kan ställa nu inför valet. Kan man ta politik på allvar? För egen del anser jag att val är en viktig och seriös fråga och att personpåhopp inte hör hemma i de politiska diskussionerna. Med regeringens skattepolitik har alla som jobbar fått mer lön för mödan vilket i sig gör att det blir roligare att jobba. Det handlar om arbetsglädje och det gynnar alla. Ska de vara så svårt att begripa?

Andra bloggar: Youbetterthink  Emil Broberg  Tokmoderaten

Uppdatering: anybodys-place tycker att mosafredrikkampanj är patetiskt. Håller med. Ledarbloggen påpekar som jag själv ovan, att föra in partiledares privatekonomi  i valrörelsen kanske inte är så genomtänkt. Baylans önskan om Fair-Playkontrakt verkar inte gälla längre.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

5 kommentarer:

Grottolle sa...

Mosa-Mona kampanjer och uttalanden om Tobelronepolitik är det inte moderaterna som håller på med det...varför då grina om det kommer igen lite. Det får man räkna med liksom.

Viktor Tullgren sa...

Hur menar du att det är smuttskastning att visa vad familjen Reinfeldt tjänat på sin egen politik? Står man inte för sin politik? Eller anser man att det är fult att man tjänar så mycket pengar?

I tobleronefallet handlar det ju om att man använder en gammal skandal för att smutsa ner perssonen och politiken. I det här fallet exemplifierar man politiken med vilka effekter det får på politikerna själva. Moderaterna gjorde ju samma sak med Göran Persson så vad är skillnaden?

Patrik sa...

@Viktor
1. När man uttrycker sig som sossar gärna gör så fort en Moderat tjänar pengar, dvs att "man tjänar pengar på sin egen politik", så sätter man griller i folks huvuden. Ja, han tjänar på sin egen politik, men jag tjänar 2 papp varje månad, på hans politik. Det nämner vi inte. Mona Sahlin har också tjänat på Reinfeldts politik. Säg inte A om du inte vill säga B, så att säga.

Det är egentligen inte smutskastning, per se. Däremot är det manipulativt formulerat. "Retorik" är den politiskt korrekta benämningen, om jag inte minns helt fel.

2. Spelar det någon roll hur gammal toblerone-historien är, menar du? Har man en gång handlat privata saker för någon annans pengar, så ska man vara tokigt bränd för evigt. Vi pratar offentliga personer här för fan! Offentliga personer som har ett ansvar för ett helt land - men du tycker inte det är värt uppmärksamhet...?

Kalmardamen sa...

Håller med de 2 kommentatorena, samtidigt som jag vill tillägga:
Arbetsglädje handlar inte bara om kronor och ören, utan först och främst att ha ett jobb att gå till.
Alliansens jobbcoachare visade sig bli en katastrof.

Viktor Tullgren sa...

@Patrik Mona brukar i nästan varje tal ta upp att hon tjänat ungefär 100 000 under mandatperioden på Reinfeldts skattesänkningar så med andra ord säger hon både A och B.

Reinfeldt är aldrig sen att säga hur mycket som en sjuksköterska får tillbaka på hans politik men han nämner aldrig att hans familj har fått tillbaka 80% av en svens medelårslön netto. Det kan knappast vara smutskastning att säga detta.