onsdag 8 september 2010

Trots allt så håller man emot datalagringsdirektivet...

Ingen som följt den här bloggen tvekar på min inställning till datalagring i onödan och att det är viktigt att ta hänsyn till den personliga integriteten. Jag har kraftfullt tagit ställning emot alla såna påhitt. Det som har hänt inom mitt eget parti känns dock mer positivt än negativt. Det har inte tagits ställning emot, men det har börjat diskuteras på olika plan i partiet. Vi har fått en IT-politisk talesman i riksdagsmannen Henrik von Sydow som också är jurist och har en modern syn på det hela. Vi hade under förra hösten en hel del seminarier med intressanta personligheter inom internetområdet, framtidstänkare som Lawrence Lessig och Nicklas Lundblad bland annat. Hela det arbetet ledde sen till det kapitel om moderaternas syn på möjligheter i ett digitalt samhälle. Henrik von Sydow skrev och jag tycker att det finns anledning att intressera alla för det återigen. Läs boken här. Allt är kanske inte perfekt men det är en god bit på väg, allt tas i steg och alla är inte på samma.. Häromdagen vid ett seminarium om cyberagendan med Carl Bildt och Hillary Clintons medarbetare Alec Ross med flera så framkom det tydligt att det finns samtal om detta även på internationell nivå.

"Kanske kan vi om några år nå fram till en internationell överenskommelse som etablerar vissa grundläggande principer vad gäller nätets frihet och säkerhet – och sedan utveckla både samarbete och konkreta åtgärder med utgångspunkt från dessa.

En fortsatt alliansregering – det kan jag lova – kommer att ha dessa frågor högt på sin internationella agenda." skriver Carl Bildt på sin blogg.

Alla är säkert inte överens om att det görs rätt grejor, men man ska aldrig glömma att politik vare sig är en one-man-show där någon politiker kan lova guld och gröna skogar på stående fot eller en svart/vit historia. Det är alltid långdragna diskussioner och förhandlingar. Många ska var med. Det andra är en dröm, det tar tid. Det får man acceptera. Däremot är det bra att det hela kommer upp på agendan. Det kan vi nog tacka alla som livfullt har protesterat för oavsett politisk inriktning. Vissa frågor är smala för vissa men inte för andra. Jag tror dock att vi har fått fart på det hela. Beatrice Ask säger att det blir klart när det blir klart och att man inte tänker skynda på datalagringsdirektivet för EU:s skull. Jag tycker att det är en viktig notering hon gör där.

Piratpartiets Mikael Nilsson och Christina Engström ger en sammanfattande syn i en artikel i DN idag. De menar att datalagringsdirektivet inte ska införas. "Vad det handlar om är att data om alla svenskars alla telefonsamtal, mobilsamtal, SMS, MMS, e-postmeddelanden, internetuppkopplingar och mobilpositioner skall registreras."  Det är inte charmigt, inte alls det där och det de skriver är precis vad det handlar om. Vi får hoppas att de politiska kvarnarna lägger in en växel. Men jag tycker dock än en gång att det finns anledning att påpeka att Sverige har dragit det hela i långbänk och att anledningen just är en omtanke om den personliga integriteten. Det är dessvärre så att allt tar tid i politiken men vi är ändå på väg nu. Man ska inte bortse från det. Allting rör sig hela tiden.




Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

DN

8 kommentarer:

Anonym sa...

Hmm... Vågar man ana en viss anpassning efter partilinjen kanske?

Om datalagringen 1. Leder till minskad livskvalitet för folk genom att integritetskränkningen lär väga tyngre än effekten på antalet terrorattacker och
2. Kostar mer att implementera än vad många års straffavgifter till EU för att slippa skulle kosta

...så finns väl ingen som helst anledning att förhala frågan när man lika gärna kan vägra införa skräpet rakt av?

Jonas sa...

Det är tråkigt att media begränsar debatten till att bara handla om fluffordet "integritet". Jag vill ha hårda siffror på vad detta kostar samhällsekonomiskt.

Kostnaden är astronomisk när varje litet internetföretag åläggs logga en otrolig mängd data. Syftet kan inte vara annat än att slå ut småföretagen i internetbraschen genom statlig reglering och sälja ut dem till reapris till de större aktörerna.

Som vanligt är det företagarvänliga moderaterna bara tomma ord. Det man egentligen gillar är sina kompisar i storföretagen. Småföretag gillar man på samma sätt som en annan gillar svamp i skogen. Gratis att plocka och värda reda pengar.

Scary Devil Monastery sa...

Ärligt talat: Henrik von Sydows uttalanden påminner om chokladransoneringen från "1984" - börja med att ta bort allting från folket, och ge dem sedan tillbaka en liten bit, så jublar de.

I von Sydow's fall, tja...vi har redan infört allmän övervakning av hela svenska folket, och nu tycker han nådigt att registren inte behöver vara 100 stycken då det räcker med 25 som samkörs?

Lögn och hyckleri. Och det vet du, Mary!
Att von Sydow tillhör ditt eget parti borde inte rädda honom från din annars så skarpa penna.

Varför, i helsike, måste politiken innehålla så otroligt mycket mörkeri, hyckleri, och ren lögn??

Mary X Jensen sa...

Nej inte anpassning till partilinjen utan snarare en kunskap om hur det fungerar i politiken och i praktiken. Det finns andra metoder än att dumförklara hela omgivningen för att nå fram med sina tankar.

Jag tycker fortfarande att man ska riva upp både Ipred och FRA-lagen. Ingen i min omgivning tvivlar på det. Dessutom så tror jag inte att de var konsekvenserna av lagstiftningen det handlade om när det väl beslutades. Den uppvisningen borde kunna användas som utbildning i mänskligt beteende.

Lögn och hyckelri, nej jag ställer inte upp på den beskrivningen. Det handlar om okunskap. Hur skam man kunna förstå om man inte förstår att det finns nåt att förstå? Det är då det blir så här.

ConnyT sa...

Du skriver väl och jag önskar verkligen att du har rätt, men jag är oerhört skeptisk. Att man skjutit på införandet av datalagringen luktar valtaktik lång väg. Vi får väl se hur lång tid det dröjer efter valet innan detta tas upp i riksdagen...

Carl Bildt har väl varit mycket tydlig på sin blogg att det han anser krävs för ett "fritt" internet är mer kontroll och övervakning för att få "ordning" på nätet.

Mary X Jensen sa...

Jag är inte för total anarki på internet. Men däremot är jag oerhört starkt övertygad om att den personliga integriteten är viktigast. Den måste gå före särintressen som underhållningsindustrin.

Jerker Montelius sa...

Att HvS är Jurist och inte inte ingejör säger väl allt om de nya moderaternas inställning till IT-frågor.
Annpassning och ryggböjande för partipiskan passar dig inte Mary.

Mary X Jensen sa...

Jag står upp för det jag tycker och det vet du Jerker. Däremot så vill jag gärna se saker ur fler vinklar än den svartvita.