onsdag 6 oktober 2010

Även läsaren har ansvar...

Kan man skriva vad som helst i sociala medier. Svaret är nja. Men man får räkna med att ta konskevenserna av det. Det är dessvärre lätt att bli missförstådd. Det är klart skriver man som killen att funderar på att våldta ungar när man ska jobba på dagis kan det vara korkat kanske. Men det finns ett absolut ansvar även för den som läser att fundera ett par varv kring det man ser. Ställa sig frågan - kan detta stämma?

Det gäller nämligen alltid att kritiskt fundera kring det man ser och inte bara låta sina egna fördomar dra iväg och styra uppfattningen. SOm bekant så kan man känna igen sig själv i nästan alla exempel och texter. Det beror på att man relaterar till situationer man är bekant med. Känner man den som skriver så ligger det kanske ännu närmare till hands att tro att det är man själv som är exemplet. Det kan bli ganska fel. Man måste försöka abstrahera det som är skrivet såvida man inte är direkt tillskriven med namn. För det är så att allt handlar inte om oss själva även om det är lätt att tro det. Men det säger nog mer om en själv än om den som skrev. Det finns en fara i att övertolka.

Det som sker i de sociala medierna just nu är att allt blir öppet och tillgängligt för andra för många andra. Men det har alltid varit så att vissa saker man gör eller skriver tolkas av andra utifrån ett perspektiv som inte var menad så som den uppfattades. För all del visst ska man tänka på vad man skriver. Visst är målgruppen viktig och visst ska man veta vad man vill ha sagt och hoppas uppnå. Men det finns alltid personer som misstolkar eller helt enkelt har annan uppfattning och ser världen på ett helt annat sätt än man själv. Toleransnivåer är olika, värdegrunder likaså kan skilja sig. Klagar man på chefen kanske man får räkna med ett samtal. Lägger man upp företagets affärsplan på nätet ska man få sparken. Skriver man saker som andra tycker är dumt så kanske man måste förklar sig och tala om hur man tänkte och varför man skrev som man skrev. En sådan diskussion kan leda till att man blir överens i slutänden.

Det är verkligen en fördel med dessa sociala medier, man har alltid en chans att förklara sig och vara interaktiv med sin omgivning. Det händer då och då här att jag ändrar åiskt på grund av att någon fört in kunskaper som jag själv inte hade vid en tidigare bedömning. Det är väldigt utvecklande. På alla sätt..

En annan sak som jag tror händer framöver är att det kommer att förändras, vi kommer att bli mer toleranta framöver. Snacka mer med varandra. Göra tillrättalägganden och erkänna våra fel och misstag och det är OK. Det är väldigt positivt. Den som läser ska inte bara vara kritisk mot den som skrev på grund av att man bara dras med av sina egna fördomar och VET vad den andre menade. Det gör vi aldrig. Om vi inte frågar. Det kan man göra med sociala medier och fler kan vara med och samtala och det som började i intet kan bli något mycket större och bättre i slutänden. Ugglorna är inte vad de ser ut att vara som agent Cooper i Twin Peaks sa. (tror att det var han)

Som alltid gäller: "I know that you believe that you understood what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant. (Robert McCloskey)"

Så till den som googlar på andra. Fundera lite över vad ni ser. Stämmer det alltid? Det man trodde. Döm inte innan du kollat vad som stämmer utifrån den omnämndes sida. Alla gillar inte öppenhet det frå man respektera. Men det gäller åt båda hållen.

Vissa saker är dumma från början, men inte alla.


Aftonbladet

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: