torsdag 28 oktober 2010

Man kan aldrig veta i förväg vad som anses vara fel...

När Hillevi Engström blev talesman för arbetsmarknadsfrågor fick hon givetvis direkt frågan om hon hade några lik i garderoben. Nej, det tror jag inte svarade hon, jag har varit polis och försökt leva på rätt sida om lagen. Man vet dock aldrig innan vad ni i media tycker är lik. Det är just det. Man vet aldrig i förväg vart dreven tar vägen. Det är mycket olustigt. Något som kan uppfattas som felsteg och pang du är död...

Goliat ska fällas. För tillfället är det Sofia Arkelstens tur. Hon är en förträfflig person och mycket kompetent på alla sätt och vis. Någon upptäckte att hon deltagit på en resa som Shell betalat. Det var fler med på den resan och den har tidigare betraktas som OK.Arrangemanget har tydligen hållit på i 27 år eller nåt enligt uppgift från Shell. Bloggaren Langkilde har rett ut vad som hänt i sin blogg. Han påpekar att det hela tidigare har undersökts av en åklagare och ansetts vara ett OK upplägg.

Så varför tas frågan upp just nu? Vad är avsikten? Kent Persson tror att det beror på att Arkelsten är ung kvinna och undrar om detta ens uppstått om det vorit en man. Detta drev saknar proportioner tycker han och vi är flera som tycker så.

Steg två i steglingen kommer nu då hon avgår som styrelseledamot i Sweco. Detta för att hon fått frågor av DN enligt olika medier. Det är tydligen mycket upprörande alltihop och det finns som vanligt inte några som helst gränser för hur ignorerad man är, experter tillfrågas och konstaterar att det är illa. Man undrar vad som ska bli nästa steg?

Jag tycker att man ska se det så här. Sofia Arkelsten har precis börjat sitt nya jobb och har helt enkelt inte hunnit stabilisera sig i tillvaron. Man kan tycka att hon skulle få de sedvanliga 100 dagarna i alla fall att rätta upp saker och ting runtomkring sig så att hon kommer i ordning i sitt nya jobb. Det gör mig sorgsen att media ska ha den här drevmentaliteten.

Det är väl viktigare att vi börjar jobba med principer och former och framförallt gör dem som finns kända och tillgängliga för alla än att vi ger oss på enskilda personer hela tiden. Var och en av oss kan göra misstag och kravet på att politiker ska vara oförvitliga är omöjligt för de flesta att leva upp till. Vill vi ha såna politiker? Som aldrig gjort några misstag? Nej, ge dem chansen att rätta till i stället.

Sofia Arkelsten är en utmärkt politiker, ge henne chansen att visa det...

Alla bör läsa Paul Ronges bok - När Janne Josefsson ringer. Den ger insikter i hur mediedrev fungerar.

Uppdatering: Staffan Dopping ger Sofia råd. Det handlar om tydlighet och klarhet och snabbhet. Jag tror på den modellen själv, men det är samtidigt inte lätt att veta när man inte i förväg vet vad andra kommer att haka fast i. Lyssnade just på en presskonferens med statsministern i frågan och han blev tillfrågad om ordningen samtalen förts. Vem som sa vad och när.


Expressen
Tokmoderaten försvarar Sofia Arkelsten.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

7 kommentarer:

Kerstin sa...

Det har utarbetats principer och former och rekommendationer, den politiker som har missat t ex debatten om allmänt anställda läkares bjudresor till konferenser sponsrade av läkemedelsindustrin borde nog sluta som politiker.

http://www.sweden.gov.se/content/1/c6/06/49/77/db26116c.pdf

Vi har en regering som skär ned 1,5 miljard kronor till kampen mot aids, malaria och tuberkulos på grund av missnöje med korruption. Samma regerings ledande partisekreterare kan då inte själv vara inblandad i korruption, hur svårt kan det vara att förstå?

Jens sa...

Jag tycker att detta är ett helt okej "drev" som lyfter fram kärnfrågor kring politik och etik.

Det här är extremt klantigt av (m).
Sofia Arkelsten kanske inte skall behöva veta alla detaljer personligen. Men något tyder på att(m) borde skaffa sig tydliga riktlinjer så man vet vad som gäller innan man tvingas välja uppdrag.

Shells bjudresor är självklart problematiska för riksdagsledamöter. Det är ett vinstdrivande företag. Det finns en förväntan om ett positivt utbyte. Eller menar du att det är en del av deras CSR-aktiviteter? Huruvida det är lagligt eller inte är faktiskt ganska oväsentligt - det handlar ju om (m):s integritet. Men jag kan faktiskt acceptera att (m) accepterar det, om de talar klarspråk och har tydliga riktlinjer.

Grejen med Sweco är betydligt värre. Ett styrelseuppdrag i ett stort företag är oförenligt med ett politiskt uppdrag på hög nivå.

Det är precis så högnivåkorruption skapas i många länder i världen. Eftersom jag själv är verksamm inom biståndet kan jag bli oerhört frustrerad över debatten inom min sektor, när det stora problemet i högkorrupta länder ligger i banden mellan näringsliv och regering och svaga policies. Det är inte så mycket mellan regering och regering som man kan få intryck av när (m) och andra diskuterar bistånd. (Biståndet verkar ofta i en korrupt miljö, det påverkar och är en aktör, men är ytterst inte en drivande kraft i sig; korruptionen skulle bestå och troligen växa även utan bistånd.)

Vi ser samma sak i dag utspela sig i Göteborg där vi ännu inte vet hur mycket som kommer att komma fram och där utredningen nog kan växa även till politisk nivå.

Reaktionerna och telefonintervjun i DN visar att detta är (m)s blinda fläck.

Johannes Ek sa...

Jag skulle vilja se en komplett lista, uppdaterad varje månad, där det tydligt står vilka styrelseuppdrag varje enskild politiker har. Oavsett om de tillhör moderaterna, sossarna eller vilket riksdagsparti som helst.

Vid sidan om den vill jag se en lista där det står vilka resor, bjudmiddagar, gåvor och så vidare varje enskild politiker fått i present från lobbygrupperna. Öppet och ärligt, uppdaterat varje månad.

För visst har vi väljare rätt att veta vem det är som betalar?

Och för Arkelsten vore det väl positivt om vi väljare fick klart för oss hur vanligt det är med bjudresor. Eller hur?

Anonym sa...

Men detta borde ju Sofia själv ha ordentlig koll på, för hon själv har ju sagt att "Stockholmare är smartare än lantisar", vilket hon visar nu, eller.......Så hon har ju ingen ursäkt till detta, hon är ju så smart....
Och precis som Tobleroneaffären, så nej, vi glömmer aldrig det, det kommer hon bli varse... :)
Svinhugg går igen, eller hur..

Nej, detta börjar faktiskt bli riktigt pinsamt, och detta kletar nu av sig på statsministern, som gått i god för att han/dom har kontrollerat henne innan. Hon bör avgå snarast, vilket börjar bli en vana för Rainfelt. Han å sin sida, kanske borde passa bättre på platsen för typ Banverket, då han har vana för regelbundna avgångar ;)

Pontus sa...

Anonym, "Stockholmare är smartare än lantisar" sades inte av Arkelsten. Den grodan kom ur Anna Kinberg Batras mun. Som nu är moderaternas gruppledare i riksdagen.

Tharand sa...

Hade du sagt samma sak till försvar för Mona Sahlin eller Laila Freivalds?

Jag tycker att Arkelsten har agerat mer än lovligt naivt och att det är värdigt en demokrati att det blir en seriös diskussion om vilka förmåner politiker kan ta och vilket ansvar de har.

Mary X Jensen sa...

Tharand - ja det hade jag gjort.