onsdag 27 oktober 2010

Bakåttänkande och kontrollbehov stoppar utvecklingen...

I stället för att underlätta och framhålla alla fantastiska möjligheter den nya tekniken har som en viktig bärare av vårt framtida samhälle har regeringen valt vägen att använda teknikens möjligheter till kontroll. Det är sorgligt. Och frågan är om våra politiker ens har mandatet att fatta den här typen av beslut. Det värsta är nog att alla har så olika perspektiv. En del av oss älskar friheten det innebär att leva ett digitalt liv och andra ser fördelar med kontrollmöjligheten. Jag tror att de senare tillhör den intrumentella halvan av befolkningen. Tyvärr har de ofta tolkningsföreträdet.

Nicklas Lundblad skrev i  SvD artikeln Metod finns men inget mandat. "Medel utan mål. FRA-lagen ger staten verktyg för signalspaning som medborgarna aldrig diskuterat värdet av eller meningen med. Är det alls förenligt med demokrati att ge all makt till en stat som bara kan erbjuda en metod men som saknar mandat?

Frågan gällde då FRA-lagen men är lika aktuell när det gäller datalagringslagen som nu är aktuell där polisen ska få möjlighet att få ut personuppgifter på även för brott med böter. Man talar om att komma åt sexualförbrytare men även fildelare omfattas av ändringen, idag gäller det att nätleverantörerna bara ska lämna ut uppgifter om brottet handlar om möjligt fängelsestraff. Nu vill man ge polisen större befogenheter.

– Hårddrar man det så innebär den här ändringen så klart att polisen kan få ut uppgifter om vem som har fildelat. Men de enda fildelningsbrott som polisen utreder är de stora härvorna, och då utdöms oftast fängelsestraff och polisen kan redan idag få ut uppgifterna, säger Johan Linander till SvD.

Om man lyssnar på ifpi och andra så vill de sätta dit ALLA som fildelar överhuvudtaget och de lär inte undvika att försöka ta hjälp från polisen nunär ipredlagen inte givit vad man önskat..

På något sätt kan jag ändå tycka att det är OK att polisen får tillgång till uppgifter för att haffa brottslingar. Mark Klamberg påpekar att det i polismetodutredningen finns förslag om att datalagrade uppgifter även ska kunna användas för underrättelsemål. Mikael Nilsson skriver "Några av de allra mest känsliga uppgifterna om nätanvändare, nämligen vem som står bakom en viss IP-adress vid en viss tidpunkt, ska nu göras tillgängliga för polisen för vilka småbrott som helst." Han skriver vidare i samma blogg post "Sammantaget får vi alltså att datalagringen plötsligt får användas för att kartlägga och identifiera folk för vilka brott som helst, trots alla politikerna löften om att det skulle användas mot grov organiserad brottslighet och terrorism."

Det är så himla praktiskt med dataövervakning, det går att göra precis vad som helst egentligen. Men är det rätt? Är det värt det? Jag tycker inte det. Det är inte vad vanliga människor gör på internet som är det stora problemet för polisen enligt min mening. Det rena mjölet i påsen man själv tycker att man har är inte självklart att andra tycker samma sak om. Det finns lagar redan, om både det ena och det andra och de borde kunna efterföljas utan att vi ALLA blir inblandade. Det talas om starkt integritetsskydd - men hur blir det egentligen? Emma på Opassande funderar till i ett inlägg om hur vår personliga integritet bara försvinner som alla borde läsa. I en kommentar på Emmas blogg skirver en person att det är nog inte förrän vi blir bötfällda för att ha kört för fort på grund av att vår mobiltelefon övervakats. Det är läskigt.

Borde inte integritetsfrågorna läggas överst? Man ska inte använda teknik bara för att man kan. Nej det ska man inte.Det är en skrämmande utveckling vi går emot. Bakåtsträvande.

Det stora problemet med all denna övervakningshysteri är att den kulturella synen på den fantastiska utveckling  både på samhälls- och individnivå som pågår via internet helt kommer på skam. Där finns de verkliga vinsterna för världens framtida utveckling.

Läs Farmor Gun - hon är arg. Arroganta politiker vill vi inte ha.


Anna Troberg

Uppdatering: HAX  Stenskott ScaberNestor Anders Mildner Lakes Lakonismer Tommy KJ Kullenberg  Karl Sigfrid

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Franchell (SvD) (DN)

1 kommentar:

Niklas sa...

De är trevligt att någon i det "borgliga" laget fortfarande är just de - Borgerlig!

Vad hände med grund ideologin om att individens rätt till privatliv alltid ska ses som viktigare än allmänhetens rättigheter? Datalagringsdirektivet med polisutredningsmetoden bryter klart mot både grundlag och europakonversion. Ingen jag frågat vill ens försöka förklara hur proportionalitetsprincipen tagits till hänsyn.

Jag efterfrågar verkligen lite stake från den så kallade alliansen! Stå upp mot socialistiska påhitt! Även om de gått bakvägen via EU. Rätten till privatliv är skyddad enligt grundlag! låt inte detta skydd förstöras