fredag 1 oktober 2010

Mycket sällan säger jag att någon ljuger...

Ibland blir man rosenrasande på partipolitiken. Under valrörelsen vid varje möte med Fredrik Reinfeldt har Mona Sahlin försökt få honom att säga NEJ på frågan om samarbete med SD om de skulle få en vågmästarroll. Varje gång har han sagt att frågan inte är aktuell och även om han inte har uttryckt just ordet NEJ förrän i slutet av valrörelsen så har han menat det. Rent principiellt är det nästan aldrig möjligt att svara JA eller NEJ på politiska frågor, inte om man är en eftertänksam person som Fredrik Reinfeldt är. Lika finurlig är tydligen Mona Sahlin men på ett annat och jävligare sätt.

För vad är det annat att ljuga när man sitter och säger följande:

"Därför är beskeden så tydliga från vårt rödgröna regeringsalternativ. Vi ger aldrig Sverigedemokraterna inflytande – aldrig någonsin, aldrig någonstans, aldrig någon gång! Och det gäller också passivt inflytande." (lånade detta citat från Böhlmarks blogg)

Plötsligt har inställningen till detta ändrats och socialdemokraterna föreslår en egen talman och ger SD direkt inflytande över den processen. Vad är det för fel på Per Westerberg kan man undra? Han har fungerat utmärkt hitintills.

Nu vill socialdemokraterna bara jävlas för att sedan kunna skylla över allt på den borgerliga regeringen. Så pålitliga är dom. Kan vara bra att komma ihåg till nästa val. Det går inte att lita på socialdemokraterna, de tar avstånd från SD innan valet men nu helt ogenerat, låter man dom bli vågmästare och styra frågan om talman. För att markera och för att skjuta över smutsen på de borgerliga som de själva uttyckt att SD representerar. Det är upp till regeringen skriver Röda Berget. En del i det politiska spelet menar Johan W. Men å andra sidan kan det ha en fördel att politiken flyttar in i riksdagen igen som Ekonomisten skriver.

Väljare är inte dumma.

Jag gillar inte ansvarslöshet så är det bara. Jag avstår oftast från att kalla folk för lögnare, försöker se flera sidor. Men i det här fallet så är det rent ljug. Fy för (S). Anybodys Place var glad i morse men blev skämsig på eftermiddagen.


Högberg - undrar om vår ton emellan kommer att hårdna efter valet?  Det känns som om det finns mer nu.  
Ardenfors blogg. Tokmoderaten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

33 kommentarer:

Anonym sa...

Så här kommer det se ut i 4 år frammåt. Alliansen har ett val att prata med Rödgröna eller låta det rulla på så att man inte kommer veta hur politiken ser ut.

Alliansen har valt att köra vidare men man sitter inte med egen minorit. Att ta ansvar är att söka majoritet för varje beslut vilken innebär dialog.

Anonym sa...

Men essbeck, Reinfeldt har ju snackat med de rödgröna, bl.a. just om denna fråga! Och von Sydow ville inte ens ställa upp pga SD. Men Härstedt, som både saknar erfarenhet och bredare stöd, han ställer gladeligen upp, vilket tyder på dåligt omdöme hos både honom och Sahlin. Dessutom, mot bakgrund av Sahlins oerhört kategoriska hållning tidigare så är detta uppseendeväckande. Och hycklande från S.

Monika Ringborg sa...

Alliansen är ganska bra hycklare de också.

Det är ett politiskt spel. Reinfeldt kanske inte ville ge något i utbyte och varför skulle inte alliansen kunna stödja de rödgrönas kandidat. Om det är så viktigt för dem att SD inte får något inflytande.

Varför är det bara från ett håll hela tiden.

Skall det bli så här att alliansen ställer villkoren och de rödgröna skall få skit för att de inte gör som alliansen vill.

Monika Ringborg sa...

Dessutom sa hon detta

Sagt av Mona Sahlin den 28 oktober 2009 på Socialdemokraternas jobbkongress.

Kan det inte vara så att sen de där 338 dagarna har hon insett att det inte går att undvika passivt inflytande.

Och om SD nu stöder Westerberg, blir det också de rödgrönas fel. Är det inte alliansen som har regeringsmakten?

HumanLabRat sa...

Ljög Reinfeldt när han innan valdagen sa att det skulle bli en lösning i Annica Holmqvist-fallet, eller vad kallar du hans dåvarande uttalande för? Och hur ska det gå för den MS-sjuka mannen som nu skickas ut i tält? http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7878854.ab

Allt skyller ni på sossar och vänstern, men något eget ansvar tar ni inte! Sahlin avgör inte hur SD röstar. Personligen tror jag nog SD röstar för M:s kandidat för jag är inte dummare än att jag fattar att Reinfeldt har hemliga små möten med Åkesson. Ska vi slå vad att SD helt "oväntat" kommer rösta för M:s kandidat?

ngh sa...

Monica, så ditt försvar är att hon bryter sitt löfte för att hon var för korkad att inse vad hon lovade? Låter ju jättebra.

Det är den enklaste saken i världen att undvika att ge dem passivt inflytade. Hon behöver bara lägga ned röster.

Anledningen att denna svekdebatt riktas mot Mona och inte Reinfeldt beror på två saker: Reinfeldts block är mycket större än Monas och Reinfeldts löften var mer välgenomtänkta än Monas och han kan hålla dem utan att behöva lägga ned sina röster.

Anonym sa...

@Anonym

Härstedt har stöd från Rödgröna sidan.

Reinfeldt gjorde ett val att fortsätta i minoritet.

Argument från högermedia är att det funkar och minoritetsregering är normalläge i Svensk politik.

Argumentet faller för vi har en ny situation i Svensk politik. Vi har två block som står mot varann vilket innebär att till exempel mp har förbundit sig att samarbeta med Rödgröna.

Då får inte Alliansen sin önskelösning där mp bryter sig loss och kommer över till Alliansens sida.

Kom ihåg att varje parti är till för sina egna väljare och det innebär att de också konsekvent håller fast vid vad de gick till val på.

Kom också ihåg att Mp hade ett förslag att alla 7 partier utan Sd skulle sätta sig ner och diskutera igenom situation för att skapa förutsättningar för en majoritet.

Detta är avvisat av Alliansen. De har bäddat för denna sitiuation och Rödgröna har ett ansvar att jobba med sitt eget mandat för att få politik för det.

Zeb sa...

Mona Sahlin får göra vad hon vill i opposition, inklusive använda sd som slagträ, eller försöka ge dom utpressningslägen. Hon får bedriva vilken typ av oseriös opposition hon vill. Det är hennes (och de rödgrönas) rätt.

Men hennes värdighet finns inte kvar längre efter detta lappkast om sd. I slutet av valrörelsen återvann hon ju trots allt en del förtroende genom sitt sätt att kämpa i motvinden. Tyvärr är all den respekten borta nu. Och det är rätt tråkigt för svensk politik.

Anonym sa...

I talmansvalet måste socialdemokraterna redan ha tänkt till om nästa steg.

Antag att Härstedt vinner. Talmannen skall då genom samtal med alla partiföreträdarna i riksdagen föreslå riksdagen en statsministerkandidat. Riksdagen skall rösta om denne kandidat. Det är då rimligt, att Härstedt föreslår Sahlin. Med en röst i riksdagen för Sahlin, så blir hon vår nästa statsminister.

Alliansen kan inte rösta bort henne, därför att det kräver majoritet för misstroende. Alliansen har inte denna majoritet.

Det är inte troligt, att SD röstar fram Härstedt som talman för att sedan rösta mot Sahlin som statsminister. Vad skulle det då vara för mening med att rösta fram Härstedt?

Alliansen behöver inte SD:s stöd för att Westerberg skall bli talman. De Rödgröna behöver däremot SD:s stöd för att Härstedt skall bli talman.

Per Kjellén

Hemlige sa...

Per Westerberg har för det första inte officiellt nominerats, alltså finns det i nuläget bara en kandidat och det är Kent Härstedt. Dessutom har ju redan Per Westerberg gjort sig personligen helt omöjlig som talman efter sitt flörtande med SD.

Monika Ringborg sa...

ngh

Man behöver inte vara korkad för att tro på något som sen visar sig vara svårt att uppnå.

Och om hon var korkad nog att tro det, visar det att hon kan bli mindre korkad.

Om man då kan ändra sig är det en god egenskap. Det finns inget mer nedbrytande för utvecklingen än människor som ihärdigt håller fast vid det som inte fungerar. Och de som inte lyssnar på dem som kan när de själva saknar kunskap.

Monika Ringborg sa...

Jag blir alltmer upprörd och minst sagt förbannad över att allt ansvar läggs på dem som förlorade valet.

De skall fixa allt, lägga ner röster mm.

Ansvaret ligger först och främst på regeringen punkt slut. Allt annat är bara, för att använda Björklunds båda favorituttryck, trams och flumpolitik.

Britta Sethson sa...

Så fortsätter smutskastningen av Mona Sahlin. Och Fredrik Reinfeldt tror att han kan stå i skymundan och vifta med en osynlig taktpinne.

Jag väljer att citera Mona Sahlin.

Ansvaret för att bilda en regering som har stöd i riksdagen för sin politik ligger hos Statsminister Fredrik Reinfeldt (M). Han har valt att bilda en regering som bara har stöd av en minoritet av riksdagens ledamöter trots att det ger Sverigedemokraterna inflytande. Det för Sverige in på en både osäker och farlig väg. Ansvaret för det vilar på Fredrik Reinfeldt och de partier som väljer att tillsammans med honom bilda regering.

Vi socialdemokrater kommer alltså att föra fram våra förslag utifrån vad vi anser är bäst utan att snegla på Sverigedemokraterna. När vi kommer fram till gemensamma ståndpunkter kommer vi att lägga fram gemensamma rödgröna förslag, vilket nu sker i valet av talman. Vid sådana tillfällen kommer riksdagens beslut att avgöras av Sverigedemokraterna. Det är Statsministern som kan undvika sådana situationer genom att säkra ett brett stöd i riksdagen. När jag samtalade med Fredrik Reinfeldt om valet av talman var han dock inte beredd att diskutera en bred samverkan om någon annan kandidat till talman än en som kommer från moderaterna.

*******

Eller vad anser ni, som tycker att det är oppositionen som ska ta ansvar för regerandet?

Vem är statsminister??? Mona Sahlin eller Fredrik Reinfeldt?

Vem har ansvar för regerandet?? Mona Sahlin eller Fredrik Reinfeldt?

***

Jag inbillade mig för en kort sekund att det var Fredrik Reinfeldt som satt kvar trots att han inte har majoritet i riksdagen. Varför menar ni då att det är Mona Sahlins ansvar att fixa till det så att Fredrik R kan fortsätta regera från bakre fåtölj.....?

Jag befarar att alliansen kommer att börja kohandla med fascisterna. Då får vi hoppas att åtminstone några av ledamöterna i de demokratiska borgerliga partierna får kalla fötter.

batman sa...

"jag tänker inte i ett sånt läge regera vidare beroende av ett aktivt stöd av sverigedemokraterna". citat: fredrik reinfeldt.

http://www.youtube.com/watch?v=bnNPPlbW6AE&feature=player_embedded

Fredrik i Sollentuna sa...

Mer lär sägas i denna fråga...

http://fredrik.vartsollentuna.se/2010/10/01/en-handelserik-dag-satter-punkt-for-vardagarna-denna-vecka/

Anonym sa...

"Väljare är inte dumma."

News flash: Jo det är dom!

LeoB sa...

Snälla Mary, du är kvar i kampanjläge. Du kan väl inte seriöst anse att de rödgröna bara ska ducka och ta allt ansvar för (sd)?

Är det inte bättre att problemet kommer fram redan från början? Som andra har skrivit i kommentarerna så finns ju förslaget att bjuda in alla seriösa riksdagspartier för att prata om läget - men Reinfelt har inte svarat. Jag tror inte att det förslaget var enbart taktik. Att alliansen avvisar det genom att inte svara gör mig däremot bekymrad.

Pontus sa...

Mary, varför skall bara SD få driva oppositionspolitik? Varför skall bara SD få rösta emot propositioner? Varför skall bara SD få lägga motioner?

Vad tror du egentligen resultatet av det blir i valet 2014? Varför vill du stärka SD? Vem är det egentligen som försöker cyniska utnyttja SDs inträde för egen vinning?

Mary X Jensen sa...

Vill jag stödja SD? Det var okänt för mig själv till och med. Mycket får man höra här...

Anonym sa...

Per Kjellén,
Först måste man avsätta den sittande regeringen och då krävs det majoritet.

Pontus sa...

Mary, att de rödgröna inte skall få ägna sig åt oppositionspolitik, vilket är vad du och ett flertal till verkar tycka, då det skulle ge SD en vågmästarställning, tror du att det stärker eller försvagar SD i nästa val? Tror du att det stärker eller försvagar de rödgröna om de förvägras rätten att ägna sig åt oppositionspolitk?

Att någon cyniskt utnyttjar situationen är helt klart, att sedan bloggare, vissa av okunskap, väljer att sprida detta är oroväckande.

Mary, vet du om det finns några regeringar i Europa bildade med vänstern och partier som SD?

Anonym sa...

@Mary

Det enda sättet som Alliansen och Moderaterna kan vara tydliga med att låsa bort Sd från makten är att sätta sig ner med Rödgröna och bygga en majoritetsregering.

Anledningen till att Reinfeldt och Alliansen inte kommer göra detta beror på att en sådan process skulle göra Mona Sahlin till statsminister I egenskap av att vara största partiet.

Därför blir det minoritetsregering.

Detta är inte bäst för Sverige, det kanske är bäst för Moderaterna och bäst för Reinfeldt men inte för Sverige.

Är man seriös och menar allvar med att stänga ute Sd från makt då söker man en bred uppgörelse.

Förr eller senare kommer Alliansen stöta på patrull och deras förslag åker åt skogen.

Lucas sa...

Det är ju märkligt att högern ska börja bli irriterad för att oppostionen har en egen oppositionspolitik. Högern har inte längre majoritet utan regerar nu i minoritet. Det innebär att man blir tvungna att söka stöd hos andra partier. Per Westerberg kommer om han vill bli vald till talman att behöva stöd av SD.

Anonym sa...

Nazi regeringen Alliansens ryggdunkare börjar ana oråd och lipar som små barn en lördag utan godis i fickan.Patetiskt.

Robert

Jah Hollis sa...

Det är väl en himla tur att alla moderater är så fina och rättrådiga och alla som inte spelar med i deras spel är så hemska och falska. Smörandet för S:t Fredrik från moderata bloggares sida börjar stå mig upp i halsen. Snacka om svart och vitt. :-P

Anonym sa...

Mary, med all respekt, du gör dig själv nästan pinsam i din upprördhet i detta inlägg. Du hänger dig åt "Allians-offermentalitet" och smutskastar Sahlin och de Rödgröna genom att lägga ALLT ansvar på dem för sakernas tillstånd och inte ens bryr dig om att reflektera över var Reinfeldt håller hus och vad han tänker. Men det är väl just där de lyckats så bra de "nya" moderaterna. De lyckas verka så mycket bättre bara genom att luta sig tillbaka och inte tycka, synas eller handla. Borde det inte först o främst åligga de som sitter i regeringsställning att ta ansvar för vad du är så vansinningt upprörd över att oppositionen inte tar ansvar för?

Mary X Jensen sa...

Men Monthue och Jah Hollis - jag brukar väl kritisera alla, även min egen allians?

Det som irriterar mig just nu är den hets som Mona Sahlin faktiskt förde mot Fredrik Reinfeldt just vad gäller SD före valet och hur lätt hon sen smiter ifrån just det. Hur hon försäkrade enligt citatet ovan att att hon aldrig skulle gynna SD. Nu struntar hon i det och fortsätter att lägga skulden på alliansen.

Det är inte för landets bästa.

Oavsett hur det har blivit så bör man ha någon ryggrad tycker jag och inte bara vara "smart och listig".

Pontus sa...

Mary, är det högern eller vänster som regerar med partier som SD? Hur ser tex den nya regeringen i Nederländerna ut?

Om de rödgröna inte skulle få agera opposition utan bara SD, vilka av SD, Alliansen eller de rödgröna skulle det gynna i nästa val?

Monika Ringborg sa...

Mary

Landets bästa har regeringen det främsta ansvaret för. Det är den som skall söka stöd hos andra och ge dessa något i utbyte om de skall lägga ner sina röster.

Sossarna har många gånger varit i minoritet och aldrig någonsin har jag hört att de krävt att oppositionen skall ta det främsta ansvaret.

Varför haka upp sig på något Sahlin sa.. Håller med ovanstående kommentar - rikta in er på att ta reda på hur Reinfeldt kommer lösa det här. Det är iaf min prioritet. Han är den som skall vara till för oss alla och landets bästa. Inte Mona Sahlin. Hon är INTE statsminister! Hon har ansvar för att föra en oppositionspolitik för oss som röstat på de rödgröna. Hur skulle det annars se ut.

Monika Ringborg sa...

Skall SDs närvaro i Riksdagen bidra till att de rödgröna sviker sina väljare.

Vem är det då som tjänar på SD? Jo alliansen!

Anonym sa...

Det råder väl ingen som helst tvekan om vad Mona sa och hur lite det betyder för henne idag.
Inte lätt att känna förtroende för ett sådant agerande.

Men om Mona inte förstod innebörden av sina populistiska "löften" ang SD, tja då får vi väl le överseende och vara tacksamma för att hon inte blev statsminister!

LeoB sa...

@Gubben

Att säga till sig själv så som du gör att "det råder väl ingen som helst tvekan" i ett fall som detta och dessutom om en människa som du inte verkar bry dig om att försöka förstå är väl egentligen bara att hindra dig själv att tänka? Gör du inte dig själv dum då?

Jah Hollis sa...

Och vad säger du om detta uttalande av din partikamrat som är nyvald talman i riksdagen?:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=87&artikel=4030311