lördag 2 oktober 2010

Alla älskar Sofia...

L Ö R D A G S T A N K A R
som omväxling nedskrivna på rätt dag...


Efter gårdagens nyhet att Sofia Arkelsten tar över rollen som partisekreterare i moderaterna har det bara varit jubel. Det är härligt men också oerhört ovanligt. Det är sällan alla går man ur huset och jublar. Men för henne gör man det. Grattis Sofia. Jag är glad för att känna dig och tycker inte att det är konstigt alls att alla blir förtjusta över valet. Du har ett sätt som man blir glad av och du är genuin. Du bryr dig om alla och det är bra.

Jag tror att det är ett jättestort steg för moderaterna att välja Sofia Arkelsten som partisekreterare. Inte minst för att moderaterna behöver bli mer inspirerande och inte så väldigt instrumentella i framtoningen. Jag har framhärdat detta länge, ty de flesta moderater jag känner är medkännande och bryr sig men det framkommer sällan i kommunikationen. Det har mest blivit svar med siffror, tabeller och statitstik. Självklart viktiga parametrar men inte alltid svaret på frågan. Detta gäller inte minst den nya sjukförsäkringen där den empatiska aspekten praktiskt taget uteblivit i de svar som givits. Det är synd för det finns en bra grundtanke i att alla ska ha utrymme på arbetsmarknaden utifrån sina egna förutsättningar. Det är bra att alla ska ha möjlighet att rehabiliteras och inte glömmas bort hemma. Det är överhuvudtaget bra att människor får vara med. Det har dock funnits ihåligheter i det nya systemet där svårt sjuka människor ramlat mellan stolarna. Det är minst sagt beklagligt. Det måste handla om rutiner eftersom lagen är tydlig - svårt sjuka människor ska inte behöva jobba. Det går inte att bemöta sådana problem med en tabell över hur det ser ut. Här tror jag att Sofia kan göra stor nytta för hon har empati och förstår och visar det. Det är också vad Per Schlingmann säger till Expressen att visa medmänsklighet är en sak moderaterna kan lära sig av socialdemokraterna. Att vara mer medkännande i argumentationen. Jag brukar säga att det behövs fler beteendevetare i politiken och vidhåller deta. Då skulle det se annorlunda ut. Nu talar jag inte om flum utan om medkänsla som faktiskt också kan vara att ställa krav.

Tidningarna fylls med exempel av dem som råkat extra illa ut. Det hör i och för sig till att det i media ska dramatiseras i överkant och man ska inte direkt tro bokstavligt på allt som skrivs, alla vet det men dras ändå med. Däremot ska man inte på något sätt förringa bekymren för den som är drabbad, men det är inte samma sak som att låda media styra verkligheten. Det är en viktig aspekt att ta med i det hela.

Fredrik Reinfeldt är en medkännande men uttalar sig instrumentellt, de flesta karlar är sådana av någon anledning. Kanske handlar om att inte visa svaghet. Ingår nog både i statsminister- och mansrollen. Detta sagt utan alltför stor generalisering, för det finns förstås nyanser. Det framkommer dock ganska ofta att han bryr sig bakom kulisserna men det går inte fram eftersom omgivningen väljer att tolka honom annorlunda. Det hör till sakens natur. Man i hög position med makt, då är de hårdhudade. Svårt att tvätta bort såna stämplar. Med Sofia Arkelsten som är den totala motsatsen i det fallet finns det hopp för aprtiet även i de mjukare frågorna. Vi får hoppas att hon kommer att kunna arbeta lika nära statsministern som Per Schlingmann gjort. Då kommer det här att bli riktigt bra. Det finns annan en risk förstås att Schlingmann och statsministern fortsätter att jobba väldigt nära varandra så att partisekreterarollen blir mer operativ än strategisk. Hoppas dock att de tänkt på den saken och att jag har fel där.


PS. Det som stör mig lite är att biträdande partisekreteraren Gunilla Sjöberg fått väldigt lite utrymme i pressen. Jag känner henne inte och det verkar inte heller andra utanför moderaterna göra så för min del är det därför Sofia får större utrymme. Men det arbete Gunilla ska göra genom att arbeta med organisationen är oehört viktigt. Att få med alla som vill vara med är grunden för en sund utveckling. Idag är det många som arbetar mer för sig själva än för politiken som sådan. Det är beklagligt. LOkalföreningarna behöver ha sig en vitamininjektion. Får vi med alla intresserade så blir vi oslagbara. Gunillas arbete ska följas med stort intresse. DS.

Övriga bloggarkrönikörskompisar:
Kent Persson. Johan W (motståndare till M)  och med Lördagskrönika. Peter Andersson är på poolsemester och återkommer nog nästa vecka. Peter Högberg håller på och återhämtar sig efter valförlusten. Tokmoderaten - dream on... Och Soilander och hans korkek.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

6 kommentarer:

Monika Ringborg sa...

Det är säkert som du säger, men det är nog politiken i sig självt som saknar empati. Då är det svårt att tala om den på ett empatiskt sätt, hur man än är som person.

Skulle jag börja tala om Björklunds politik och företräda den, skulle jag uppfattas som någon som bara vill ha ordning och reda.

Det blir något märkligt när alliansen talar - de säger sig vara empatiska, medkännande och vilja gott. MEN, varför då företräda en politik vars effekter är allt annat än gott än för en mindre grupp i samhället. De som redan har sitt på det torra.

Inom de flesta områden råkar många mycket illa åt. Och vi andra känner oss alltmer otrygga. För tänk om samma sak händer oss. Bryr man sig om det. Nej, man upprepar bara det man sagt tidigare.

Företräd en annan politik och du skall se att den empati som finns hos alliansen och dess företrädare kommer synas.

Om man trots detta väljer en sådan politik tror jag empatin är begränsad till att gälla dem man känner.

Men jag kan ha fel.

Tomas sa...

Återstår att se vad som händer med Moderaternas politik nu. Jag skulle vilja beskriva övergången till Nya Moderaterna som en smart och lyckad marknadsföringskampanj. Motiveringen till det finns i min debattartikel: Vad är nytt med de Nya Moderaterna?

Tror inte att Sofia är i närheten så slipad som Per. Nu är det upp till bevis.

Britta Sethson sa...

Alla vet att Sofia A är beundrare av M Thatcher.

Så nu kommer väl den thatcheristiska politiken att stå i full blom. Inklusive fackföreningsfientliga förslag och privatiseringsiver. Undra på att moderaterna står upp och applåderar. Särskilt gammelmoderaterna skulle jag tro.

Bäva månde de svenskar som trodde att nya moderaterna var en sorts socialdemokrati light....

Mary X Jensen sa...

Jag gillar både Thatcher och Bohman. De stod upp för sin sak och var starka personligheter som ingen ställde sig på. Politiskt mod och kurage som få visar idag.

De var väl kanske inte kompletta de heller i likhet med oss alla andra. Men jag tror just att det är modet och kuraget som Sofia gillar i likhet med mig. Det är alltför många politiker som viker ner sig när det blåser.

Britta Sethson sa...

Det lovar gott

Då kommer högern att visa upp sitt verkliga ansikte igen. Inget mer sosseri.

Kolla här bara; Ung vänster avslöjade dem redan innan valet.


http://www.youtube.com/watch?v=VC-QIvNp6z4&feature=player_embedded

Anonym sa...

Vad anser ni om detta?

http://www.dn.se/sthlm/utforsaljningar-var-olagliga-1.1181544