måndag 1 november 2010

Det blev inte ens en tummetott...

Förra veckans drev mot moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten slutade inte ens i en tummetott, enligt sagan som ni kanske minns. Den som började med en bit tyg...

Nu får vi veta att det inte blir någon förundersökning av de anklagelser hon utsatts för i media den senaste tiden. Hela hennes vandel och personlighet har vänts ut och in på. Alla medel har varit gångbara. Expressen har suttit utanför moderaternas kansli med teleobjektiv och lyckats fånga henne gråtande på bild som de dessutom publicerade för att det var viktigt för allmänheten att veta eller hur man ska tolka chefredaktörens uttalanden. Judit Burda har reflekterat över det tilltaget på sin blogg.

Rekommenderar Attilas bloggtext där det bland annat skrivs "Om vi ska koka ner alltihopa, så hade ingen reagerat om Arkelsten bevistat ett tredagars seminarium i Frankrike ordnat och bekostat av Röda korset. Ingen hade heller reagerat om hon under några dagar provkört en miljöbil av typen Toyota Prius" (Attila.tecknare)

Jag tycker att korruption är mycket allvarligt och vi bör på alla sätt motverka att det överhuvudtaget sker. Men vi kan inte skrika om det varje gång något händer som möjligen kan tänkas vara åt det hållet. Då blir det så småningom att ropa Vargen kommer och till slut bryr sig ingen och de stora fiskarna slinker emellan utan att något görs. Begreppet ska inte förminskas utan användas där det hör hemma.

Vad gäller att låna en BMW så glömmer media att berätta att även andra politiker har lånat samma bil. Mats Olin har på Second Opinion skrivit om detta. Och frågan som uppstår är förstås. Är detta så farligt? Påverkar det vad riksdagen fattar för beslut - tror man det?

Kan vi nu hoppas på att kvällspressen tar sig en extra vända och funderar lite över sina drev där enskilda personer hängs ut till granskning utan några proportioner alls när det kommer till kritan. För vad har hänt annat än att enskilda personer blir utskämda för en allmänhet som inte vet vad den ska tro.

Det är andra gången nu på ett halvår som detta har skett vad gäller moderata politiker. Det är ett osunt sätt, det är ren mobbning av enskilda och deras närmaste. Hur mycket bättre hade det inte varit att låta personen vara och diskutera frågan vad som är mutor, korruption och liknande. Diskutera gränserna för saken i sig är viktigt. Det finns anledning att påminna om

Moralpanik är ordet...  att piska upp en sådan är ganska lätt. Men vem tar hand om resterna av den person man stukat, och inte bara den enskilde utan även många i närheten är en fråga som ska ställas. Media har all chans att ställa saker till rätta genom att inte dra iväg så införbenat vid varje liten skandal man eventuellt kan uppbåda. Ja, jag vet att man ska inte kolla en bra story för den kan falla snabbare än tryckpressen fått den på papper. Visst kan det vara trist, men medge att kvaliteten skulle bli bättre.

När dreven går, blir det som en enda stor självprojicering på andra. Journalisterna är oantastliga på något sätt, de har aldrig gjort fel, fast det vet man att de har. De är också människor. Läsarna och de som njuter av att kasta skit har heller aldrig gjort fel. Det är en slags drängmentalitet i de här dreven som är obehaglig. Enskilda personer döms utan rättegång, media piskar fram det ena efter det andra i rask takt. Johan Hakelius påminner oss om finansmannen Johan Björkman som blev dömd av media som en storskurk. Han blev fråntagen all heder och först efter sin död blev han frikänd från precis allt. Det är helt fruktansvärt men ack så viktigt att fundera över när dreven piskar på. Det är som om alla blir blinda, en flock vildhästar som springer ner allt i sin väg. Mobbaren kommer fram i gruppen och skygglapparna är på. På dem bara.

Fredrik Reinfeldt sa någonstans att det numera verkar vara viktigare för media att ta fram vad politiker gjort tidigare än att se vad de gör idag. Det ligger mycket i det faktiskt.

Sofia du får en virtuell blomma...

Media ska inte döma i förväg. Vi måste använda rättsväsendet till den saken.

Uppdatering: Lena Melin försöker upprätthålla skenet så gott hon kan. Ja vad ska hon göra? Det hela blev ett stolpskott tycker Kjellberg. Peter Högberg tycker att diskussionen måste gå vidare och det kan man hålla med om. Undrar om han sett att det nu är Mona Sahlins tur att klä skott i Aftonbladet med krav på avgång.
Det är inte klokt det här. Har vi fått en mobbarmediakultur undrar jag, det har aldrig varit så mycket personförföljelser som nu vad det verkar. Allt i skenet av att det är i allmänhetens intresse. Fan vet vems intresse det handlar om.

Tokmoderaten är tokglad och har också funderingar över nästa rubrikkvinna. Jag säger så här. Jag är glad åt att vi har Fredrik Reinfeldt i moderaterna.

Andra bloggar: Henry R, Alliansfritt Sverige, Edvin Alam Moberg, RingBroman


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,





(SvD) Expressen

Aftonbladet

11 kommentarer:

Daniel sa...

det är väl samma moralpanik som borgarna fortfarande har om mona sahlins affär för 15 år sedan.
Fortfarande kommer ju regeringen dragandes med detta såsom tobleronepolitik m.m.
det Sahlin gjorde behandlade rättsväsendet på samma sätt som mot arkensten, men den stora skillnaden var ju att högern bölade (och bölar fortfarande) om detta.

Mary X Jensen sa...

Daniel vi får väl se om 15 år... Det lär nog inte sluta tjatas.

Leif Ekstedt sa...

När det gäller att sjuta på pianisten så kan alla partier nog ta varandra i hand. Men n u har det blåst över för den här gången. Skickligt av Fredrik som har erfarenhet .

Hanna Navier sa...

Jag tror att svaret på din fråga om mobbarmediakultur är ja, dessvärre. Följer mediedrevet från Nicaragua, och konstaterar att medierna, trots alla mediekritiska diskussioner efter tidigare drev, följer samma logik, gång på gång. Tröttsamt. Rapporteringen är ytlig och onyanserad. Bra uppdatering av Mats också!

Nemokrati sa...

Till Leif Ekstedt: Ja, att Reinfeldt har gedigen erfarenhet vid det här laget, det står åtminstone klart. Frågan är om det är en merit.
Orättvisorna i Sverige är nu skriande. Befolkningen skall lida spott och spe för minsta förseelse, bevakas och spanas på utan brottsmisstanke med datalagring och FRA, människor med kroniska och allvarliga sjukdomar tvingas jobba heltid eller utförsäkas, anorektisk ekonomisering och outsourceing leder till att varken skolbarn eller äldre på äldreboenden serveras tjänlig mat, och så avkrävs inte riksdagsledamöter med väl tilltagna ersättningar anständigt uppträdande.
Bara för att en åklagare inte öppnar förundersökning betyder det inte att beteendet varit godtagbart, särskilt inte ur förtroendesynpunkt.

Anonym sa...

Alla politiker vet att det är fullständigt riskfritt att ägna sig åt sådan här verksamhet. Naivitet och/eller förståndshandikapp är ju inte straffbart.

Unknown sa...

Jättebra inlägg Mary. Tycker att det är viktigt att belysa den moralpanik som finns i medierna. Saknar själv mycket av den mer seriösa journalistik. Allt känns som senastionsjournalistik och en aspiration för journalisterna att bli kända istället för som man upplevde det förr att det var lite av ett kall.

/Sylvia

Johannes Ek sa...

Tyvärr har du nog rätt. Det bidde ingenting.

För oss som hoppades på att man skulle korrigera reglerna för riksdagsledamöternas gåvor från lobbygrupper som gärna vill påverka i politiken är det något tragiskt.

Arkelsten som person har jag inget emot. Men nu är det alltså även i fortsättningen fritt fram för våra högsta makthavare att låta sig smörjas av lobbygrupper...

Det bidde ingenting, mycket riktigt.

Mary X Jensen sa...

Johannes - jag tycker mig ha uppfattat att det kommer att diskuteras en hel del om hur det ska gå till med den här typen av resor och "bjudningar" - regelverket verkar aktuellt att se över.

Johannes Ek sa...

Nej Mary. Jag slår upp SVD såhär på morgonen och de har gjort en rundringning till riksdagens gruppledare.

Det blir inga regler för riksdagsledamöter.
Riksdagsledamöterna själva tycker nämligen inte att det behövs. Alla partier är överrens.

Representativ demokrati fungerar inte.

Mary X Jensen sa...

Johannes jag såg det också. Men tänker att det kanske redan finns regler som ska efterföljas. Ett papper betyder så lite om det handar om omdömet. Frågan vad som är bra eller dåligt ska dock inte avgöras i tidningarna. Tycker jag. Det blir så snuttifierat.