söndag 28 november 2010

Jag vill se på Greys Anatomy typ NU...

Om fem år tror jag att vi kommer att fundera på vad som pågick med dessa slitningar som vi idag upplever mellan internets fantastiska möjligheter och den får vi säga gamla världens iver att begränsa dessa. Det gäller på alla plan.

Domen mot The Pirate Bay kan man säkert ha och många har redan en väldig massa synpunkter på. Jag är inte jurist och kan inte i detalj ur det avseendet tala om vad som är rätt eller fel. Det är dödfött. Men på ett annat rent mänskligt plan är det lätt att se att det kommer att få betydelse framöver. Det har nu visat sig vara två skilda världar som möts med olika ingångsvärlden om rätt och fel. Underhållningsindustrins beräkningar av vilken skada de lidit överstiger världens samlade BNP  -

"Kritiken av skadeståndet är främst grundad på att en nedladdad kopia ej kan anses vara en förlorad inkomst för skivbolagen då varje nedladdning knappast motsvarar ett förlorad inkomst. Om man multplicerar antalet filer (ca 1 miljon) vid tillslagstillfället 2006 med vad skiv och filmbranschen anser sig förlorat per "verk" så kommer man fram till att Stockholms Tingsrätt anser de förlorat mer än hela världens samlade BNP år 2006. De förefaller (enligt kritikerna) orimligt." (från wikipedia)

Men nu skulle det här handla om det praktiska nuet och Greys Anatomy. Jag vill se det nu. Alla avsnitt på en gång. Jag kollar på internet förstås och hittar programmet - Men stopp - Det går inte - Jag bor i fel region! Det är just här som det nya och det gamla kraschar. Jag vill ha tillgång till något som finns och jag vill ha det nu men kan inte få det på grund av att jag bor i fel region, i fel land.  Jag betalar gärna för det också.
För min del handlar det inte om gratis tillgång, jag betalar självklart, men det räcker inte. Jag gör det idag via Kanal 5s playfunktion. Då kan man se ett program i förväg, det kostar 25 kronor och är helt OK. Men jag skulle gärna vilja se alla avsnitten nu och slippa sitta och vänta vecka ut och vecka in. Varför får jag inte göra det?

Självklart vet jag att det går att fixa piratkopior, men jag gör inte det av princip. Men det är inte samma sak som att gilla ordningen.

Varför kan inte tillgången fixas nu? Jag tycker inte att det behöver vara gratis. Artister och produktion ska förstås ha sin del. Jag tycker verkligen det. Men varför är det så svårt att greja detta. Varför fastnar vi i det gamla här. Jag vill inte ha en CD-skiva som både transporterats och tillverkas av onödiga plastmaterial. Det talas för lite om förpackningsansvaret.

7 kommentarer:

Helena von Schantz sa...

Jag har en annan infallsvinkel på det här, Mary. Jag laddar inte ner något heller. Som trebarnsmamma och lärare anser jag att jag måste vara ett moraliskt föredöme för både egna och andras barn och lyda lagar även när jag ogillar dem. Det har kanske någon liten effekt. Men de allra flesta tonåringar, mina och andras har laddat ner filmer, musik och annat. Vi har alltså skapat en hel generation av lagbrytare. Vad får det för konsekvenser? Hur räknar man ut kostnaden för det?

Mary X Jensen sa...

Precis - självklart för vår generation som mammor etc. att följa lagar. Jag gör det. Skulle aldrig fall mig in att medvetet bryta mot lagar. Men som sagt vår yngre gernation gör det hela tiden. Dels på grund av att det går men också på grund av att de inte ens känner till att de gör det.

Däremot så spelad jag in tio-i-topp på min rullbandspelare på den tid det begav sig ;-)

Vi måset titta över hur lagarna är beskaffade och varför, anpassa de till tiden. Framförallt att kräva av marknaden och musikindustrin att åtminstone sälja till mig de TV-program eller vad det är i det format jag vill ha.

Eller hur?

Anonym sa...

"Vi har alltså skapat en hel generation av lagbrytare. Vad får det för konsekvenser?

Enkelt.
Varför inte göra som i Spanien. Där är det lagligt att fildela för personligt bruk. Då är den nya generationen inte lagbrytare :).

http://www.idg.se/2.1085/1.303203/spansk-domstol-fildelning-ar-lagligt

http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.303203/spansk-domstol-fildelning-ar-lagligt

http://torrentfreak.com/file-sharing-and-link-sites-declared-legal-in-spain-100315/

/Gorby

Anonym sa...

Ja Mary...

Du missar nåt där trots att du faktiskt pratar om det...

"På den tiden" menar du när du bandade saker på din bandspelare...
ÄVEN om man kunde betala för det på den tiden så reflekterade du inte ens om att du "kanske" skulle behöva betala för det..
Du bandade bara kortfattat!

Även om du nu skulle vara utöver alla andra ungdomar på den tiden så skulle du i alla fall inte haft nåra pengar till att "banda" nåt...O som sagt, varför skulle du ens fundera på det?
Det är/var ju bara att banda.

Den enda skillnaden idag är att moderaterna OCH sossarna gjort alla dina...(o mina!), likar till olagliga pirater som ALLA!...OBS!!! till potientiellt betalare av skadestånd som övergår alla sunda förnuft överhuvudtaget!

Alltså:

ALLA ungdomar gör idag det du o jag gjorde som unga!Den enda skillnaden är att dom använder det som finns idag istället för bandspelaren, alltså internet, vilket gör dom kriminella idag!

Skrämmande enligt mig.

Ha det

Jan...en lika ung som dig, med en dotter som besitter en hårddisk som idag är värd runt 1000 Miljarder enligt hovrätten.
Kom ihåg att hon som alla sina kompisar delar ut samtidigt som dom laddar ner vilket gör dom MER olagliga än killarna bakom TPB som INTE döms för att överhuvudtaget laddat ner nåt.

Mary X Jensen sa...

Janne jag håller med dig. Tro inget annat. När jag var ung så var jag inte medveten. Det är nog inte alla idag heller. Nu har jag jobbat i branschen och är försiktigare av den anledningen. Jag är vuxen och vill vara en förebild.

Men nog är jag övertygad om att det är underhållningsbranschen som ska tvingas att anpassa sina affärsmodeller.

Sen är det väl vad jag vet än så länge tillåtet att ta kopia för eget bruk... och jag begriper sannerligen inte varför man ska jaga en hel ungdomsgeneration på basis av vad underhållningsindustrin beräknar vara förlust utifrån att de tar för givet att allt sker utifrån deras kalkyler.

embryo sa...

"Dels på grund av att det går men också på grund av att de inte ens känner till att de gör det."

Gör de inte det? Men det är väl bara att säga det till dem då?

Läs lagen. Man får inte snatta. Man får inte fildela olovligt.

*

Jämförelsen med kassetterna är felaktig. Där fanns ju kassettavgiften som kompensation; och hade man sålt eller distribuerat blandband en masse hade givetvis lagarna trätt in och myndigheterna sagt ifrån.

Det krävs ett slags nätets sunda förnuft och fairness i attityden gentemot upphovsmän och dem som producerar allt detta material som laddas upp och ned.

Det är hela tiden den svagaste länken i kedjan som förlorar; musiker tonsättare filmare författare konstnärer. Ingen annan yrkesgrupps utförda arbete betraktas så raljant som beskrivs här ovan. Visst kopierade vi till kassettband men vi distribuerade inte till miljoner andra brukare.

Fäör visst kunde man stå i skivaffären med en ny Sex Pistolsplatta i händerna och verkligen vilja ha den. Men man fick jobba extra eller vänta på studiebidraget eller ställa tillbaks skivan i backen. Man kunde inte vara plocka hem den, även om det gick att stoppa den i värran eller innanför skinnjackan.

Att motstå - den illegala - fildelningen är en solidarisk handling gentemot kulturskaparna.

Mary X Jensen sa...

Kasettskatten finns fortfarande embryo.