fredag 26 november 2010

Lagstiftning och internet är i osynk...

Killarna i TPB fälldes idag, lägre fängelsestraff och högre skadestånd blev resultatet. Jag tycker att det var synd och hade faktiskt trott att verkligheten hunnit fatt domstolen. Men så var det inte. Lagstiftning och internet är helt ur balans med varandra.

Min syn på underhållningsindustrin är inte positiv. De har hållit på och bråkat om modern teknik i allsköns tider. Svenska Dagbladet ger en sammanställning här. Det har alltid trätts om kopieringsfrågan. Det som är tragiskt är att inte industrin hängt med i utvecklingen och satsat på nya affärsmodeller. De håller fortfarande på och begränsar tillgången till sina produkter med landsgränser och tidpunkter och annat. Varför tänker de inte om och hänger med i utvecklingen?

Fyra enskilda killar döms för något som tydligen 24 miljoner över hela världen använder. Är det rimligt?  Är det rimligt att beräkna skadestånd utifrån uteblivna inkomster på fysiska CD-plattor som av miljöskäl borde vara förbjudna att distribuera runt? Det finns frågor här som bör diskuteras på flera plan.

Personligen så uppmanar jag naturligtvis inte till medvetna brottsliga handlingar och jag vet inte hur TPB fungerar heller och har aldrig använt det och jag har läst 5-poängskursen i immaterialrätt och jobbat på Microsoft och använder inte heller olicensierade programvaror. Men jag tycker att detta behöver diskuteras på flera plan nu. Det finns en samhällsutveckling som inte bör stoppas av en industri som vill ha den under kontroll.

Men jag lever mycket av mitt liv på internet och ser hur informationsspridning är mer av godo än av ondo. Initiativ som Common Creative License och andra sajter där vi delar med oss av foton, bilder och musik är framtidens modell. Att företagen som tjänar pengar på delar av detta innehåll bromsar kan man förstå på sätt och vis. Men man kan inte förstå att de inte själva tvingas att anpassa sig till den digitala verklighet som nu finns

Sista ordet är väl inte sagt här ännu kan man hoppas. Vi befinner oss verkligen i ett paradigmskifte. Det är mycket som behövs funderas kring. Sverige är inte rikslikare, men används just nu för att statuera exempel för en dinosaurieindustri som inte vill anpassa sig till rådande omständigheter och heller aldrig har velat göra det. Jag själv har upplevt allt från stenkakor, rullbandspelare, radioprogram där man pratar mitt i skivorna för att ingen skulle kunna spela in låtarna, kasettskatt, videoband, CD-skivor och diverse. Det har alltid funnits en bråkande upphovsrättsindustri i bakgrunden. Det börjar bli dags att sätta ned foten här och inte tillåta dem att bromsa upp utvecklingen. Det måste finnas andra modeller än den som finns idag för att få fram pengar till artisterna. Utvecklingen springer så snabbt att det är svårt att hinna med. Lagstiftningen bör ta sikte lite längre fram kan man tänka. Johan Lindqvist skriver i GP "Att hovrätten valde en fällande dom mot The Pirate Bay betyder ungefär lika mycket för fildelningen som att The Beatles låtar till sist finns på Itunes". Som jag skrivit förr. Det är enklare att få en prejudicerande dom på tre svenska killar än att fälla Google.

Rasmus Fleischer skriver att det här är en halvviktig dom. Ja, kanske för internet, men för killarna i TPB ställer det till problem på ett personligt plan förstås. Peter Sunde och Fredrik Neij tänker överklaga.  GP skriver "Att hovrätten valde en fällande dom mot The Pirate Bay betyder ungefär lika mycket för fildelningen som att The Beatles låtar till sist finns på Itunes."   Samtidigt så är förespråkare fär underhållningsindustrin glada och nöjda för att det som de nu utrrycker det nu öppnats till en väg för ett lagligt internet. Det ska de väl vara också, men frågan är om det är de som ska styra det här? Den den 17 november 2008 så skrev Rickard Eriksson, han som startade Lunarstorm ni vet, en van internetanvändare den 17 november 2008. Ska vi kalla det ett önskemål från kunden kanske. Hur mycket av detta har underhållningsindustrin genomfört? Här hade man kunnat tjäna pengar.

Detta handlar om generationsskifte och som så ofta då uppstår det konflikter om vad som ska gälla. Lagar ska följas självklart, men de måste vara relevanta och följa med sin tid. Framförallt bedömningen av det hela. Det krävs mer kunskap på alla håll och kanter. Det har man inte minst märkt under rättegångarna, de båda sidorna talar helt olika språk. Å andra sidan så måste rättvisan ha sin gång. Att döda en perosn kostar 50.000 att dela filer  många miljoner. Något är snett här.

Mycket ska man vara med om under en livstid... Farmor Gun resonerar även hon kring det som sker. Det är en Pyrrhusseger skriver Anna Troberg på Brännpunkt. En ska är i alla fall säker. Sista ordet om internets styrning är inte sagt. Säger som tidigare - ge dem ett eget internet att bestämma över. (inte bokstavligt kanske)


(Till embryo särskilt: Jag vill att du och andra kulturarbetare ska ha ersättning för nedlagt arbete, tro inget annat. Jag har faktiskt själv köpt dina böcker, du vet det. Men nu talar vi om något annat.)

Så här går det till på internet. En insamling till Peters Sundes förmån har dragit igång på Flatter.
Kolla här. och ge bidrag om ni känner för det.


Intressant


Expressen  CS  Aftonbladet

Jinge  Opassande Rick Falkvinge

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: