måndag 17 november 2008

Så här vill Rickard ha det...

(SvD)

Mary!

Så här vill jag ha det.


*** Jag vill kunna köpa musik och film som jag kan kopiera för eget bruk och spela upp på alla mina datorer, bärbara mediespelare, mediespelaren vid TV:n och mediespelaren i festlokalen. Varför kan jag inte spela iTunes-låtarna överallt? Varför kan jag inte lira WM-filerna överallt. Varför kan jag inte kopiera den där CD:n till datorn?

*** Jag behöver bara använda Adobe Flash CS3 sammanlagt 3-4 dagar per år. Jag vill inte betala över 6000 spänn för det. Varför kan jag inte hyra per timme/dag/vecka?

*** Varenda gång jag behöver installera om datorn så måste jag ägna en jäkla massa tid åt musikprogrammens donglar och registreringsprocesser. Det är fortfarande några musikprogramvaror jag inte lyckats få igång på grund av kopieringskydden - trots att jag har köpt dem nya och har fina originalkartonger. Och supporten har de bantat bort till ett onlineforum för andra frustrerade kunder. Varför är musikproduktionsprogrammen i princip den enda nisch som fortfarande har jobbiga donglar? Är det för att musikskapare har noll respekt för upphovsrätt? Stor ironi!

*** Om jag läser om en ny film i alla medier, så vill jag kunna se den nu. Inte om en dag, eller om 4 månader. Varför?

*** Om jag ser en gammal film, och får toknostalgiska känslor för en låt jag hör, varför kan jag inte alltid hitta den online så jag kan köpa den och lyssna sönder den?

*** Jag är uppfödd på fysisk distributionsmedia, så om jag betalar för nåt, så vill jag kunna ha tillgång till det för resten av mitt liv. Jag vill inte behöva hålla koll på en massa iTunes-konton och hur många datorer jag råkat ha låtarna installerade på. Jag vill då rakt inte riskera att förlora min musik för att jag byter e-mailadress etc.

*** Varför kan jag inte köpa alla programvaror som downloads, d.v.s att jag slipper gå via en återförsäljare som ska posta en fysisk låda innehållandes luft och en DVD-skiva (som inte finns på lager så det dröjer 3 veckor). Riktiga manualer slutade de ju distributera fysiskt för länge sedan.


Jag behöver inte direkt livnära mig på nudlar så jag betalar gärna för musik, film och programvaror. Men hur kommer det sig att det är Pirate Bay som löser alla dessa problem för såna som mig, och inte en "trendmedveten" bransch - trots att jag egentligen inte bryr mig om priset?

Tro fan att folk piratkopierar, ung som gammal, fattig som rik. Marknaden tillfredsställer inte våra konsumtionsbehov trots att vi står där och viftar med sedlar. Visa mig myntinkastet och ge mig därefter produkten direkt. Kan du inte det, så skit ned dig.

/RickardRickard Eriksson är nätveteran och startade en gång i världen Lunarstorm som väl så gott som alla känner till. Numera driver han Totiki så att man lätt kan hålla koll på sina sociala nätverk.

Här kan du ladda ner Totiki och testa så får du se hur bra det är. Gratis dessutom.

(Aftonbladet)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag skriver under på ovanstående Jag är en 30-årig snart tvåbarnsförälder tillsammans med min sambo som jag hittade på Lunarstorm. Jag har alltid haft intresse för både film och musik och har inte haft några problem med att betala för det jag vill ha. Jag tröttnade rätt ordentligt på min videohandlare för ett halvår sedan då jag forstod hur smidigt internet är. jag hade då tjatat i tre veckor hos lokala videouthyraren om att jag ville köpa en äldre film på dvd (da vinci koden) utan någon leverans. Samma med Blurayfilmer, vi bor tydligen för långt från storstan för att det ska verka intressant att ha ett ordentligt sortiment. Allting annat utvecklas, så borde även mediaföretagens distrubitionskanaler. Kom med vettiga lösningar med hög kvalitet så handlar jag!

Alf

Anonym sa...

Helt rätt, jag håller helt med Rickard och Alf. Jag betalar gärna för musik och filmer.

Men det är inte mitt problem att de som säljer musiken och filmerna är inkompetenta och dessutom gör sitt bästa för att alienera sina legala! kunder - genom att t.ex. smitta kundernas datorer med rootkit-virus så som Sony gjorde.

För tillfället håller jag på att återställa min gamla LP-samling (på CD i stället, och i viss mån via laglig nedladdning - om det nu går).

En hel del är stört omöjligt att köpa.

Men vissa plattor har jag lyckats hitta piratversioner på. Så materialet FINNS uppenbarligen. Jag nämner inget specifikt exempel, men det finns massor.

Men var kan jag köpa materialet lagligt?

Bolagen som gav ut skivorna en gång i tiden finns ofta kvar. Inte alltid, men någon äger säkerligen rättigheterna. Detta ser de alltid till, nämligen.

Så, var finns låtarna som jag vill köpa?

Inte på Napster.
Inte på Itunes.
Inte på CDON.
Inte på Amazon.
osv
osv

Nähä... de fanns visst inte.

Till skivbolagens över-arroganta styrelser säger jag bara: sluta alienera de som ställer smör och bröd på bordet hemma hos er.

Börja gärna i stället att betala era artister en ordentlig procentsats i stället för att rippa dem på pengar, de också. Vi vet hur det går till på det hållet.

Finns gott om exempel på artister som blivit ordentligt blåsta av sina skivbolag, så det där med att sitta på höga hästar kan skivbolagen gott lägga av med.

Inte heller är jag särdeles intresserad av att uppge namn, personnummer, gatuadress, telefonnummer, mailadress, skonummer, mammas flicknamn, blodgrupp samt serienumret på webbkameran i mitt sovrum för att få ynnesten att köpa en ynka WMA-fil.

Jag vill bara köpa en LÅT - jag ansöker inte om permanent uppehållstillstånd i Nordkorea...

Jag betalar gärna, som sagt. Så här:

-------------------------------
Sök låt. Lägg i korg. Paypal. Acceptera. Direktlänk till låten. Klart.
-------------------------------

Hur svårt ÄR det...?


Tack för ordet. :)

Anonym sa...

Självklart ska artister få betalt, oavsett hur roligt det nu är att ladda ner gratis, kom igen folk, lägg ner.. :)

www.logohomepage.com

Maria Ljungdahl sa...

Vill bara kommentera det Rickard skrev i brevet angående musikprogramvara: det program jag använder för att komponera musik (Sibelius) är utvecklat av folk som litar på kunderna (användarna). Inga donglar, men en registreringsprocedur (serienummer, namn, adress, land) för att skilja fullbetalande från knäckta versioner. Om något krånglar finns viljan att lösa det snabbt över telefon och utan ifrågasättande av kunden. Stort plus att det finns ett användarforum för tekniska frågor online alla dagar i veckan, modererat av några kvalificerade personer från företaget, som med hjälp av frivilliga användare och anställda från övriga världen som hänger på forumet kan lösa de flesta hur-gör-man-detta-frågor inom en timme, när som helst på dygnet. Man kan såklart ha andra synpunkter på om detta är ett bra program och ett bra registreringssystem för att binda upp användarna, och om fullversionspriset är rimligt. Kanske skulle jag klara mig bra med en enklare version, eller ett open source-program. För annan ljudredigering använder jag Audacity, och är nöjd med det. Kanske det skulle kännas billigare om man kunde betala bara för de gånger man använder ett program - som skillnaden mellan att betala per minut man ringer eller ett fast pris i månaden. Eller om man har en pålitlig och snabb internetuppkoppling så kunde man tänka sig att jobba mot ett program som fanns online någonstans i stället för eller som komplement till att ha en lokal version. Jag har testat att använda office-liknande program genom Google, och det känns ännu mest som en nödlösning - om man är på någon annans dator och behöver skriva något dokument.

Anonym sa...

Jag håller fullständigt med ovanstående skribenter.
Låt oss säga att man är intresserad av nån ganska gammal film från 70-talet (låt oss säga Disneys film Det svarta hålet) om nån kommer ihåg den.
Inte skulle jag kunna hitta den hos uthyraren eller i butik.
Eller varför inte ta en klassisk film såsom trollkarlen från oz... finns den ens på dvd?
Men via vissa sidor kan jag t.o.m. få den textad på svenska av nån som har gjort det gratis.
/Daniel

Robert Wictorzon sa...

Jag lånade säsong ett av "24" (ja, jag är sent ute) av min bror. Igår kollade jag och min sambo på fem avsnitt och innan varje så visades "du får inte"-info. På fem/sex språk! Innan VARJE avsnitt. Utan möjlighet att "spola förbi".

Clara sa...

Jag håller också helt med ovanstående. Själv har jag ett annat problem... Jag gillar att läsa. För en tid sen började jag läsa e-böcker och gillade det tillräckligt mycket för att skaffa mig en läsplatta att läsa på. Trots en del problem (barnsjukdomar) med den har jag varit väldigt nöjd, tills fenomenet "geografiska restriktioner" började dyka upp. Eftersom den svenska e-boksmarknaden inte är direkt stor i synnerhet inte på den typ av böcker jag vill läsa köper jag det mesta via amerikanska bokhandlare, och det har tidigare gått utmärkt. men inte längre, eftersom bokförlagen fortfarande är fast i tänket "olika publiceringsrättigheter i olika länder", något som kanske var rimligt när man tryckte och sålde pappersböcker, men eböcker? Dessutom räknas inte e-böcker som böcker utan som "tjänster". Hur mycket tid och pengar är det rimligt att lägga på att försöka skaffa lagliga kopior?