torsdag 30 december 2010

Bötfälls för intrång på Facebook...

En man har tagit sig in på sin före detta sambos Facebook-konto för att kolla vad hon sysslar med. Han får böta. Åklagaren anser att det handlar om dataintrång.

Kan man inte jämföra det med vad staten nu sysslar med genom alla övervakningslagar?  Känslan är densamma i alla fall. Eller hur?


SvD

6 kommentarer:

Anonym sa...

jo det är samma sak som övervakning.

Fast nu var ju detta ett enskilt fall, vilket det tydligen aldrig är nr det är staten som gör det ;)

En annan fråga:
Skulle du se det som intrång om din make kollade din mail på en gemensam dator? även om du hade givit honom ditt lösenord i förtroende.

Kjell Ivarsson sa...

Att läsa min hustrus mail utan lov är för mig lika dumt som att läsa brev som är adresserat till henne. Lika dant är det tvärt om men vi har fullt förtroende för varandra efter 49 års äktenskap
Kjell

Mary X Jensen sa...

Samma här Kjell - vi läser inte varandras mail eller brev. Det är en självklar sak för oss. Handlar om förtroende precis som du säger.

Anonym sa...

vi läser inte varandra mail här hemma heller.

Frågan dock.. vem ligger ansvaret på vid ett "intrång"? som att läsa andra mail är. Om någon lämnar ut ett lösenord. Är det då bara den som gör något med lösenordet som har ansvar för sina handlingar.

För jag tycker att debatten om intrång ibland blir aningen enkelriktad.

Gott Nytt År Mary

Monika Ringborg sa...

Jag kan ju välja att låta bli att gå in även om jag har lösenordet. Ibland kan det vara bra att ha det om något händer.

Om någon berättar en hemlighet för mig och jag för den vidare. Vem har då gjort fel. Skall den som berättat den i förtroende få skylla sig själv.

Det kan inte jag hålla med om.

Mary X Jensen sa...

Jag hålöer med dig Monika...