torsdag 9 december 2010

Motkrafterna bara förvärrar...

Igår kunde ni läsa här på bloggen att Beatrice Ask namn kapats och en domän har skapats som leder rakt in till Wikileaks. Idag är det första nyhet på SvD, Aftonbladet och säkerligen flera..

Jag skrev igår "... Motkrafter hackar nu allt de kommer åt, svenska åklagarmyndighetens hemsida. Mastercard och advokaten Claes Borgström har blivit utsatta för attacker. Sånt är dumheter och förstör för oss som protesterar på ett mer vanligt sätt. Vi som vill ha det lite lugnt och fredligt och vår information, samtal och kommunikationer med andra i fred. Vi förstår att det kan få motsatt effekt detta hackande.

Även justitieministern har råkat ut för bus. Kanske att man kunde tycka att någon på RK eller i hennes krets skulle säkrat upp möjliga domänadresser i hennes namn. Själv kollade jag upp Fredrik Reinfeldt.se och den var tagen av moderaterna. Annars hade jag köpt den och givit honom den i julklapp."


Jag vill ha ett fritt internet men absolut inte delta i en massa kontraproduktiva dumheter. Det bara förvärrar det hela. Låt detta bli det sista nu och se till att börja snacka  med varandra. Allt är inte svart eller vitt.

Vi behöver få ihop förståelsen för verksamhet och teknik. Det funkar inte som det är idag. Det är uppenbart. Den ena sidan kan spela på tekniken och den andra på politiska besluten och de förstår inte varandra. Den ena sidan behöver inte bestämma över den andra då hamnar man bara konfliktsituationer som är helt onödiga. Det behövs katalysatorresurser här.

Vi måste någonstans visa att vi är bättre än USA på att använda våra intellektuella resurser:

"America has everything it needs for success in the twenty-first century with one exception: a critical mass of thinkers, analysts and policy entrepreneurs who can help unleash the creative potential of the American people and build the new government and policy structures that will facilitate a new wave of private-sector led growth. Figuring out why so many of our intellectuals and experts are so poorly equipped to play a constructive role — and figuring out how to develop the leadership we currently lack — may be the most important single thing Americans need to work on right now." (American Interest)   (Tipstack till Anders E)Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , ,

15 kommentarer:

Thomas Tvivlaren sa...

"Vi måste någonstans visa att vi är bättre än USA på att använda våra intellektuella resurser."

Du menar så som ditt moderparti agerar? De är ju trots allt en del av regeringsmakten sedan 4 år tillbaka och det har bara gått åt helt fel håll.

Eller vilka "vi" är det du pratar om?

Mary X Jensen sa...

Du Thomas det är rent löjligt att påstå det du gör. Det gäller rent allmänt - med vi menar jag nationen.

Moderaterna består av enskilda individer som tycker olika saker.

Jag anser att det vore br aom olik kompetenser slog sina huvuden ihop och att vi tillsammans blev bättre. Man kommer inte vidare genom att stanna upp och skylla på den andre. Det är för simpelt.

Kerstin sa...

Nej justitieministern har inte råkat ut för bus! Vad jag vet så äger inte vår justitieminister adressen beatriceask.se, och man kan inte göra ägaranspråk på saker man inte äger!

Mary X Jensen sa...

Kerstin - hur menar du? Man har rätt till sitt namn.

Scary Devil Monastery sa...

Mary...med risk för att överförtydliga; Ponera att Sveriges regering gjorde bort sig tillräckligt illa för att få en pöbel bestående av hundratusentals människor att storma riksdagen ylandes efter blod.

Det är där vi är nu på internet. Ditt eget parti och likaså S har båda tungt ansvar för att reta upp "nätmedborgarna" tillräckligt mycket för att "Anonymous et al." skall ta saken i egna händer.

Än så länge rör det sig fortfarande i merpart om arga röster och de som ropar på besinning precis som du. Men i takt med de inskränkningar som görs på vad folk rent allmänt på nätet anser vara grundläggande friheter så har Anonymous skaror ökats mer och mer. Det rör sig mer och mer om "vanliga" användare som deltar i korstågen.

Och den situationen förvärras vecka efter vecka.

Du riktar dig när du talar om sansade åtgärder till en allt mer rasande pöbel som dagligen växer. En pöbel förstår endast det de ser. Ord når sällan fram - piratpartiet UK och US har försökt lugna "Anonymous" men i stort har ingen lyssnat. Det som du och jag har uppröts över under lång tid har börjat ge konkreta resultat.

Som man sår får man skörda. Än så länge rör det sig bara om mindre skärmytslingar, stormar i vattenglas...men det är i slutänden nätmedborgarna och inte regeringar och stater som besitter störst förmåga att eskalera i ett sådant krig.

Om den eskalationen provoceras fram så kommer internet verkligen att bli ett slagfält. Hur det spiller över i verkliga livet vill jag inte ens gissa mig till.

Mary X Jensen sa...

Scary - jag håller med dig. Båda parter borde besinna sig. Det vi ser är verkligen inte kul.

Partierna är inte människor. Det är männsikorna i dem som borde tänka till. IMHO

Mikael sa...

Hej Mary!

Intressant att följa din blogg, och det ämne du tar upp är verkligen relevant.

Vad gäller det här med wikileaks, så är ju det juridiska problemet att wikileaks har fått dokumenten av en militär från USA.

Det betyder rent rättsligt att det är den militären som har det juridiska ansvaret i grund och botten.

Det beror på att när det gäller sådana här dokument så måste man först titta på vilken typ av sekretess det är som gäller. Vanlig sekretess leder till att man gör en sekretessprövning och stryker det som inte bör komma ut till allmänheten. Det liknar mycket det här med offentlighet och sekretess som vi har här i Sverige.

Sedan finns det den högre nivån som heter "hemligstämpling/classified", och då finns det i USA precis som i Sverige regler som att sådant som rör rikets säkerhet absolut inte får lämnas ut.

Således måste man titta på dokumenten och göra ett rättsligt övervägande och fatta beslut om det är sekretess eller om det här "hemligstämplade dokument/classified" documents som skall hållas hemliga.

Wikileaks borde ha kontrollerat sekretessnivån på dokumenten innan de publicerade dessa dokument, vilket man inte verkar ha gjort.

Anonym sa...

Jag köpte domänen för snart 2 år sedan. Hon har haft tid på sig att klaga. Vilket hon inte gjort då hon bevisligen är en teknisk idiot och inte borde få ha nån som helst yttranderätt eller makt över något hon inte förstår.
Ask är en dessutom en moralisk kossa, vilket gör att jag endast finner att hon borde flippa burgare på mcdonalds.

Jonas sa...

Vems ärenden springer du egentligen när du rapar upp propaganda som en annan papegoja?

Domänen är knappast hennes och har aldrig varit. Den är registrerad sen flera år tillbaka.

Och man har inte "rätt" till sitt namn på internet, det är väl tämligen självklart eftersom vi är rätt många som heter samma sak. Mycket riktigt står det i NIC-SEs regler klart och tydligt att privatpersoner och ideella organisationer inte kan söka överprövning av domännamn.

Så vem försöker du lura egentligen och vems ärenden springer du?

Mary X Jensen sa...

Jonas förlåt - vems ärenden springer jag? Har du läst min blogg så vet du att det är mina egna.

För övrigt så handlar det om att se saker och ting i olika vinklar. Är det bekant?

Jag tycker att det är väldigt problematiskt att det är ett så stort glapp mellan teknik och verksamhet. Jag vill ha igång en förutsättningslös diskussion. Inte ta svart-vit ställlning.

Jag tycker också att det är bra att det komemr fram konkreta exempel som just det som hänt nu med justitieministerns sk. blogg. Det är så om man hade haft lite mer koll så hade inte Sixdays kunnat köpa domänen.

Dennis Nilsson sa...

Mary, i vissa lägen måste man helt enkelt vara modig, och inte krypa under stenen.

Ifall inte Gütenberg hade varit modig, när han utmanade dåtidens etablissemang, så hade aldrig boktryckarkonsten blivit det den blivit, först i "väst", och sedan i övriga världen.

För att du skall kunna samla mod och få inspiration så rekommenderar jag läsning av boken; “Gutenberg : Berättelsen om en man och hans uppfinning som förändrade världen” http://www.bokus.com/b/9789170370212.html

och titt av dokumentären “Stephen Fry and the Gutenberg Press”
http://www.google.se/search?hl=sv&q=Stephen+Fry+and+the+Gutenberg+Press+torrent&btnG=Google-s%C3%B6kning&meta=&aq=f&oq=

Av historien kan man lära sig att när vi väl fått smaka på friheten, så släpper vi den inte.

Kalle sa...

Förstår inte hur du som moderat kan vara med och kräva yttrandefrihet i Kina och Iran och samtidigt jaga den här arma Assange och hans Wikileaks ? Dubbelmoral !

Farmorgun sa...

Det är inte lätt att hävda en ståndpunkt som inte är antingen svart eller vit. Just nu är det många motsättningar som går i dagen och ordkring råder. Tror att det som hänt kommer att få återverkningar på Yttrandefrihetskommitténs arbete. Vet du när tiden för yttrande går ut?

Scary Devil Monastery sa...

@Mary

Inte kul, nej...Jag såg dessa trender första gången för ett dussin år sedan när jag häckade på universitetets datorförening. Men vid det tillfället rörde det sig mer om filosofiska diskussioner om informationsflöden och under vilka omständigheter de kunde eller borde tyglas.

I dag har vi ett skrämmande facit i hand då båda sidor i den debatten har eskalerat till en nivå där man närmast kan beskriva situationen på internet som någon form av mindre inbördeskrig. Det rör sig inte om fildelning eller dylika petitesser - det rör sig om den gamla frågan som senast togs upp när tryckpressen uppfanns; Kan samhället acceptera att medborgare kommunicerar fritt och oövervakat inte bara i teorin men även én másse i praktiken?

Med facit i hand måste vi konstatera att ingen makthavare är eller har varit beredd att ge det begreppet stöd. Historiskt brukade man stänga tidningar - ett antal europeiska kungar ägnade sig med stor förkärlek åt att förfölja obekväma sanningssägare med eld och svärd.

Och nu är vi där igen. Man har dragit ned byxorna på makten, visat att kejsaren är naken, och påpekat att de mytomspunna säkerhetstjänsterna hos världens mäktigaste länder är skötta av onyttiga idioter som resonerar på sandlådenivå.

Där har vi själva anledningen att man jagar Assange. USA är in i döden kränkta för att de har blivit förlöjligade av sina egna handlingar.

Jan Garefelt sa...

Tack för en bra debattartikel. Det behövs fler moderater av er sort!

mvh /Jan Garefelt