lördag 1 januari 2011

Året 2010 - politik - demokrati - transparens ...

Ja men jösses var tog året 2010 vägen? Dags att fundera till som alla andra gör. Fast helst vill jag se framåt förstås. Har en dragning till det ljusa i livet även om de senase åren varit allt annat än ljusa. Det kanske ligger något i det här med cykler - med sju dåliga och sju bra år? Hur som helst varje år börjar med idén om att det ska bli underbart och fantastiskt året som kommer. Då får man lägga det gamla bakom sig och betrakta det som erfarenheter som man kan ha användning av men dock inte ska fastna i. Jag tar och funderar lite kring de närmare tingen här. Alla andra skriver om årets händelser. Det var många. Prinsessbröllop, Val, Kungabesök i Österåker, Wikileaks.
Egentligen kanske det är att det var riksdagsval som är det viktiga på ett personligt plan för mig året som gick. Det är en stor satsning och krävs mod att ställa sig på en riksdagslista, man ska veta det. Det kostar också på självkänslan att inte lyckas. Dessvärre gick inte det så bra för mig personligen men för partiet gick det kanon. Det var faktiskt det viktigaste, att regeringen skulle sitta kvar och att det skulle gå bra för moderaterna..

Jag trodde dock att de tydliga framgångarna med min blogg, att den var med i partiets centrala kampanjer, att det skrevs en del om den och att jag som politiker på nätet fick chansen att vara med den häftiga boken/bloggen 2.0 som kloka Brit Stakston var redaktör för och Beijbom Books producerade skulle ge mig mer medvind. Liksom att vara i Almedalen och få beröm av Martina LindPolitometern. Men att ha bra flyt centralt är inte samma sak som att vara framgångsrik i sin egen valkrets och det är där man måste få till det för att det ska fungera. Nåväl - det var en lärdom att ta med till nästa val och jag är nu rustad bättre för nästa val och så här i eftervalsanalysen så kommer även moderaterna att se över nomineringsprocedurer så att det för partiet blir lättare att fånga upp det politiska engagemanget på lokalplanet för partiets skull. Jag tror att det är viktigt för demokratin att det blir så. Demokratin måste vara mer öppen på alla sätt.

När det gäller det politiska engagemanget så har socialdemokraterna haft en del problem. Mona Sahlin som avgår, många andra som vill vara med i det nya. Ja det mullrar i grundvalarna i det partiet. Minst sagt. Opinionssiffrorna visar vart det lutar - nedåt just nu Det är syn på så sätt att vi behöver en riktig opposition för att hålla liv i den politiska debatten. En del av detta gör vi förstås själva och här kommer det in ett intressant fenomen. Jag tillhör väl de mer frispråkiga moderaterna det vet nog alla. Vissa uppskattar det, andra inte. Under valrörelsen så tog jag dock självklart parti för moderaterna och jag gick tydligt ut och poängterade detta också, att MMK skulle gå in i valkampanj-mode Det kändes ganska naturligt att göra det så klart, jag är moderat och det är inte ett självändamål att bara klaga. MinaModerataKarameller är en moderat blogg skriven av en moderat.

Primegate

Det hände här en intressant sak särskilt när man börjar fundera kring den omskrivna skandalen med köpta politiker inom socialdemokraterna. Jag blev nämligen ansatt som icke trovärdig av socialdemokratiske storbloggaren  Erik Laakso. Citat "När en bloggare som Mary X Jensen (Moderat) låter meddela att hon nu, efter valet, går ut ur “kampanj-mode” för att åter bli det hon var innan så är det i mina ögon bara ett sätt att ytterligare dra ned förtroendet för sin plattform. Hur kan man med någon form av självrespekt kvar, låtsas som om man är en annan person bara för att man har en annan hatt på sig?"

Det där uttalandet är särskilt intressant just nu sett mot att Erik Laakso själv varit en av personerna som är inblandade i den så kallade Primegateskandalen och bakom kulisserna fått betalt för att skriva texter. Erik L har nu fullt sjå med att förklara sin inblandning och skriver på sin blogg. Niklas Nordström är en av konsulterna på Prime som är djupt inblandad och även ifrågasätts internt i socialdemokraterna. Nordström menar att hans åsikter inte är till salu. Det är inte mina heller, skillnaden mellan mig och herrarna Laakso och Nordström är att jag aldrig fått betalt för att uttrycka mina, snarare har jag väl fått betala för det.

Jag funderar nu på om det var Primetrick av Erik Laakso att ifrågasätta mina avsikter med att vara moderat kampanjblogg under valrörelsen. För mig var det fullständigt naturligt att jobba för det parti jag är medlem i. Det hade väl varit konstigt annars? Jag är inte moderat för att jag tycker illa om allt som händer inom partiet, tvärtom Det vore väl helt idiotiskt att jobba för något som man inte gillar.. I alla delar är jag inte överens dock, i synnerhet inte när det gäller frihetsbegreppet och de inskränkningar som nu görs med överdriven och enligt mitt förmenand felaktig övervakning, men i det stora hela så är det väl ändå självklart att man är för när man är medlem i ett parti. Ett parti har sällan bara en fråga som är viktig.

Isobel Hadley-Kamptz tar upp frågan om köpta politiker och undrar om det är OK. Det är viktig fråga att ställa. Jag kan dock meddela att jag inte fått en enda krona av någon för att skriva här på MMK. Detta gör jag på helt ideell basis för min egen glädje att få uttrycka mina tankar.


Mycket kan hända och det går att driva politik och opinion på annat sätt än att vara just förtroendevald. Så jag kör vidare här på Mina Moderata Karameller och far runt i de sociala medierna även i fortsättningen. Hur de nu kommer att se ut framöver. Det vet man inte. Det är alltid för tidigt att ge upp, men man kan byta väg och passera hindren på annat sätt än att spränga sig rakt igenom berget lärde mig en av mina chefer på det gamla dataföretaget Digital  Equipment - Pelle Lööf hette han. Det är skoj att man minns vissa saker extra.bra och att de sedan etsar sig fast. Just gamla chefer har sagt ett och annat och kanske att även jag själv som chef spritt en och annan visdom omkring mig. Det är dock upp till andra att uttrycka det.

Nya uttrycksformer - Wikileaks

Vad gäller bloggandet så har det tagit en ny form under året. De sociala medierna har vidgats och kommit att handla om så mycket mer än bara bloggande. Det blev ett intensivt twittande och numera har Facebook gått in i en ny era. Alla blogginlägg syns där och diskuteras oftare på FB än här på bloggen i sig. Överhuvudtaget så är det sociala igång på alla fronter på internet. Det är kul och bara att ta på flytvästen och hänga med. Ska bli oerhört spännande att se hur det kommer att påverka opinionsbildningen framöver. Under lång tid har gamla och nya medier ställts mot varandra. Ofta görs distinktionen att det som skrivs i traditionella medier är bättre och viktigare än det som skrivs på bloggarna exempelvis. Marie Demker reflekterar över detta i en intressant bloggpost där hon tycker att journalistiken som profession är satt på undantag. Jag håller inte riktigt med om det. Möjligheten för fler att göra sig hörda är en bra sak och det finns lika många dåliga respektive bra bloggar respektive övriga media. Det som bör vara mer viktigt framöver är att fundera kring källkritiken och inte bara gå på allt som skrivs utan eftertanke. Det är ganska ofta fel på de historier vi läser i tidningarna. Men det finns verkligen all anledning att diskutera vad det är för information vi får numera. Det är mycket, det är olika och det är filtrerat eller ej.

Det som för mig utan jämförelse blev viktigast att fundera kring var Wikileaks och all den uppståndelse som det ställde till. Julian Assange blev kultförklarad av vissa och diskussionerna kring hans vandel tog fart när två tjejer anmälde honom för våldtäkt och det tog i sig en ytterst märklig vändning. Kvinnornas försvarsadvokat sa att de inte visste att det var våldtäkt förrän de talat med honom så att han kunde hjälpa dem att slå fast det. Fallet lades ner och togs upp igen och nu sitter han i England och vill inte komma till Sverige för att han är rädd att bli utlämnad till USA där några framträdande politiker har uttalat en fatwa över honom. Det är inte klokt. Jag har ingen aning om vad han är för typ av människa men det tog onekligen fokus från Wikileaks som informationskälla. Det är det senare som intresserar mig, mer än Assange själv. Wiklieaks, transparensen eller kalla det insynen i maktens korridorer som är det viktigta. Möjligheten för journalister att avslöja oegentligheter är verkligen viktigt. Det är scoopen många journalister längtar efter. Att vi får veta att statsminister Reinfeldt lyssnar på sin hustru Filippa ser jag bara som en positiv sak. Både för honom, henne, jämlikheten och oss andra. Wikileaks är en företeelse som säkerligen kommer att följas av andra och diskussioner huruvida det är bra eller ej kommer att förekomma framöver.

En viktig sak som hände förra året var den uppmärksamhet Karl Sigfrid och jag fick för vår artikel om Wikileaks på SvD Opinion. Den fick 341 kommentarer, 58 blogglänkar och rekommenderade till Facebook 1122 gånger.Det säger något om hur viktig frågan om yttrandefrihet och integritet är för många.

Nu åker jag rakt in i 2011 med glad min och ett kritiskt tänkande till omvärlden i stort och smått...

Krönikor eller vad man ska kalla det - bloggartankar kanske:

Några projicerade nyårslöften från Mattias L.

Varför inte en årskrönika - Lillith
Örebro och ansvar - Kent P
Bloggårskrönika - Peter L
Ett år av ... Svensson
Nyårskrönika - Johan W
Genom Tokmoderatens ögon - Fredrik A
Valtersson totalägde Ohlsson - Edvin Alam
Nyårskrönika med några löften - Peter H
Gott Nytt År från Thomas B
Ett Gott Nytt År - Gunnar Hökmark

flera:
Magnihasa
Farmor Gun
Emma


SvD


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det NYA årets problem, formuleringar och frågor. Transparens? Integritet? Hur ska vi ha det? Klarsyn:

http://www.dn.se/nyheter/sverige/sverige-har-central-roll-i-internetkriget

Övervaknings samhället är här, och det får vi lära oss leva med. Idealismen överbord! VÄCK med floskler, bÖnster, talskrivare, professionella människovänner och Jan Guillou. Man skall inte vattna blommorna närhuset brinner. Jag gillar SÄPO.

- Peter Ingestad, radikal konservativ

Sand sa...

Hej, MMK. Jag håller med personen som har skrivit över mig att idealism och ideologiska debatter har kommit i skymundan för sakfrågor och konsekvenser för politiska beslut. Tycker du som jag att sakfrågor inte är värdeneutrala och att det är dags att ge sin in ideologiska debatter igen? Hur annars ska vi som föreståndare för ett fritt internet förklara behovet av ett sådant. // Sand