söndag 2 januari 2011

Varför knapras det Alvedon...

Äntligen skriver någon det jag själv funderat över under den debatt som pågått kring apotekens avreglering. Det är Rebecca Söderström som liksom jag tycker att diskussionen på tillgången av smärtstillande som Alvedon med flera borde handla om varför unga tjejer använder dessa i så stor utsträckning. Gör de det för att deras mammor knaprar piller, gör de det för att de mår dåligt. Varför i så fall?

Unga flickor borde inte må dåligt, vi behöver jobba mer med attitydförändringar här. Det är inte nödvändigt att gräva ner sig och ta en Alvedon för minsta lilla motgång. Ett av de stora problemen som många har är tillgången på vuxna och det behöver inte bara vara de som är proffs på problem utan helt vanliga vuxna personer med livserfarenhet. Där kan vi göra något riktigt viktigt. Umgås över generatiosngränserna och inte dela in livet i åldersklasser.


IMHO (In My Humble Opinion)

4 kommentarer:

Johannes Ek sa...

Många tror att alvedon är helt ofarligt upp till maxdosen. Relativt billigt är det dessutom. Om det vore så, så kunde man ju äta maxdos alvedonvarje dag om man kände sig bättre på det? Småkrämpor och lite obehag har väl de flesta, inklusive växande tonårsflickor? En tablett i magen så har de magiskt försvunnit.

Sanningen är förstås att alvedon inte alls är bra att äta regelbundet på det sättet men hur ska småflickorna veta det? Många vuxna vet inte heller ett dugg om hur tabletter fungerar.

En lösning är utbildning. Om värktabletter, hygien, hur och varför man äter rätt, varför tops *aldrig* ska in i örat och ack så mycket annat som har med hälsan och sjukvården att göra men som sällan pratas om. Dags att införa ämnet "egenvård" i gymnasiet?

Anonym sa...

Hej Mary!

Kloka tankegångar som vanligt, men jag tror det är mycket mer komplicerat än du vill ge sken av.

De vuxna förstår idag inte hur ungdomarna har det. Det är dags att ni slutar "låtsas" veta hur unga har det.

Saken är ju den att världen ser helt olika ut om du är vuxen eller ungdom. Vi lever helt enkelt i helt olika världar.

Ta bara en sådan sak som jobb och arbetsmarknad. De äldre har fått allt och inte behövt jobba så hårt för det.

De unga har inte fått något utan har bara fått dörrar stängda och låsta i sitt ansikte oavsätt hur
hårt de ansträngt sig med att söka jobb på ett ansvarsfullt sätt.

Jag vet detta eftersom det har drabbat mig själv överallt på
hela den reguljära arbetsmarknaden i hela Sverige.

Jag förstår därför hur de unga har det. Det är inte så lätt när alla nej tack vara dundrar in...när de först blir tusentals, för att sedan bli tiotusentals, och kanske ännu fler.

Tänk dig själv hur det är att bara få skit från allt och alla, och inte ha någon på sin sida. Jag vet också hur detta är , för jag har aldrig haft någon på min sida utan alltid haft alla emot mig oavsätt hur hårt jag kämpat med att investera i utbildning av hög kvalitet samtidigt som jag kämpat med arbetsmarknaden och sökt jobb på ett mycket professionellt och ansvarsfullt sätt.

Så att många unga, särskilt unga flickor äter smärtstillande är därför att de utsätts för en enorm press som ni inte ens kan föreställa er eftersom ni själva aldrig behövt utsättas för den typen av press. Jag talar om en kombination av stenhård psykisk och ekonomisk press.

Så, visa lite respekt för utsatta människor....eller klarar inte Moderater av sådana enkla saker.

Monika Ringborg sa...

Man mår rätt bra av Alvedon och det är väl det förrädiska. Jag tar en då och då, därför att det räcker. Men låter oftast bli - rider ut huvudvärken istället. En bekant till mig envisades med att jag skulle ta två. Och jag sa att det räckte med en. Vi blev faktiskt osams över det. Jag insåg inte varför jag skulle ta två när det räckte med en och hon ansåg att jag inte förstod.

Bra att man tar upp det här. För jag tror många inte förstår att man skall vara försiktig med receptfria medel.

Anonym
Helt kan man inte sätta sig in i det. Men jag har alltmer börjat tänka hur jag själv var när jag var ung. Och då känns det som om jag förstår de unga bättre - sen träffar jag väldigt många i mitt jobb. Kanske därför jag tittat bakåt. Vi hade det inte så enkelt vi heller i vår generation. Vi fick jobb - absolut, men många dörrar var stängda då också. Men kanske av andra skäl än i dagens Sverige.

Daniel Claesson sa...

Viktig debatt som Mary tar upp. Fokus måste vara på varför medicinen används felaktigt, inte genast ropa på förbud och restriktioner från samhällets sida. Att unga mår dåligt är ett allvarligt problem som vi alla borde ta till oss ishäleh cör att lägga tid på struntdebatter som exempelvis legobitars utformning.

Till anonym- det är hårt och unga har det inte lätt på en arbetsmarknad som håller kompetenta ungdomar ute. Tänk på att jobbet inte är det viktigaste vi har och det är absolut ingen bra utväg att självskada för att omgivningen behandlar en orättvist.