fredag 4 februari 2011

Att svänga när vägen gör det är klokt...

Läser just om moderaten Regina Kevius som först ville spara 10 miljoner på bidragen till ungdomssporten i Stockholm och sen backar på hälften för att nu backa på alltihop. Det blir inga besparingar där och alla inblandade är glada.

Jag tror att hon gjorde en jättebra grej där. Hon lyssnade och förstod att neddragningarna skulle göra större skada än nytta. Det är bra när politiker funderar ett steg längre och har storheten att kunna ändra på sina beslut. Det är inte ett tecken på att man velar utan ett tecken på klokskap. Det är en fin egenskap. Det finns de som tror att man förlorar på att backa. Jag tycker att det är ett tecken på mod.

Heja Regina...

Peter L Andersson undrar över om det är så att man ska jubla när nedskärningar uteblir? Det tycker jag.SvD


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

7 kommentarer:

Leif Ekstedt sa...

Det är ju fler som backar. Karolinska: Nytt sjukhus skall byggas tillsammans med extern finansiär. OPS modellen skulle innebära maxade kostnader- vinden har vänt där också. Vi fick visst hjälp av "annan intressent" att backa bandet.

embryo sa...

till sist blir dom nya moderaterna dom gamla moderaterna igen och kryper ner i sina plånböcker igen och skräms för allt dumt dom gjort

typ: ojdå vad har hänt med kulturlivet det försvann

typ: ojdå vad har hänt med idrottslivet det försvann

vad har hänt med dom utförsäkrade dom är försvunna: bostadslösa utsvultna uppgivna

vad har hänt med tågtrafiken: ojdå den försvann: alla tåg all räls gick sönder

vägnätet

skolorna sjukhusen den offentliga konsten biblioteken museerna tryggheten rättvisan

vad har hänt med medkänslan

ojdå: när man tog bort skratten försvann allting

men: till sist kommer rättvisekänslan tillbaks till människorna och man höjer skratten och fördelar håvorna så att alla kan få lite mer av det myckna

Mikael Jonsson sa...

Alliansen vann
och Mona försvann
Sossarnas skäll
övergick i gnäll
Partiet i bitar
S-bloggare plitar
Skapar groll
Leker troll
På Marys sida
Nu ska det svida
Men rimmen är gamla
Så sluta svamla
Skaffa nåt eget
Våga ta steget

Mary X Jensen sa...

Mikael - tack...

embryo sa...

Lattjo rim. Men min avsikt är ju inte att trolla, och ej heller att S-blogga. Om det nu är min kommentar som kommenteras?

Jag kan dock vara mer saklig. Tydlig. Objektiv. Interpunktera.

De så kallade "skattelättnaderna" har givit nedskärningar i infrastrukturen, sjukkassan, idrottslivet, kulturlivet, m m. Samt kräver utförsäljning av statliga, med gemensamma medel betalda, företag och verksamheter.

Det här syns ute i samhället och hörs på folks reaktioner. När det drabbar en själv, begriper man att sänkta skatter och bibehållen välfärd inte rimmar, alls. När en röststark och månghövdad opinion bildas, som hos alla idrottsföräldrar i Stockholm och via artiklar i SvD, då backar allianspolitiker.

Men när det gäller alla andra fall, utförsäkrade och marginaliserade och när man ser hur tvåtredjedelssamhället sakta men säkert etableras, då sker ingenting. Orättvisorna är uppenbara och försämringarna närmast övertydliga. Det kan inga troll i världen vare sig blunda för eller driva med.

Mikael Jonsson sa...

Tack, embryo (Magnus Carlbring?)
Nu blev det tydligare. Tyvärr förmedlar du en klassiskt överdriven S-stämplad världbild som gör dig svår att ta på allvar. Jag har haft liknande problem på min blog med en närmast militant djurvän som inte inser att om man målar hela tavlan svart, så tar ingen en på allvar. "Försämringarna närmast övertydliga"? Som om de inte funnits där och ofta varit värre under större delen av Sveriges S-styrda 1900-tal. Socialdemokratin kommer inte komma ur sin svacka förrens man lämnar klagovänstern bakom sig och försöker föra en debatt som nått 2000-talet.

embryo sa...

Mikael Jonsson: Du behöver alls inte ta mina ord på allvar. Men de är på allvar.

Du kan ju göra en analys av ett par av dina egna rader som jag inte fattar:

"Men rimmen är gamla
Så sluta svamla"

Vems rim?

*

Att släta över diskussionen med epitet som 'klagovänster' är skuggboxning. Men vi har förstås olika världssyn; jag var varit med under nästan halva det där 1900-talet och vet att ord som solidaritet och jämlikhet har nog aldrig stått lägre i kurs än nu.

För mig byggs ett rättvist samhälle - och en ny skön värld - med de svagaste grupperna hela tiden i fokus.

Hur gagnar skattelättnaderna de funktionshindrade och de åldrande? Hur främjar ett nytt betygssystem ojämlikheten i undervisningsstandard och hur hjälper det dem som är i behov av ny pedagogik och fler elevassistenter och mindre undervisningsgrupper? Hur har apoteksförsäljningen förbättrat tillgång på medicin för de verkligt sjuka? Hur har sjukförsäkringsreformerna hjälpt de mest utsatta grupperna? Vem talar för de tusentals utförsäkrade? Hur har privatiseringen av vården hjälpt de fattigaste (ja det finns människor som per definition är fattiga, som inte har råd att betala sjukvårdsräkningar och tandläkarkostnader) i samhället? Hur har infrastrukturen blivit bättre av privatisering och sönderstyckning?

Tvåtredjedelssamhället skapar enorma klassklyftor och orättvisor som vi inte har haft sedan före andra världskriget; det är svårt att blunda för detta när man lever så att säga mitt smeten mitt i livet.

*

Den här tråden handlar ju de facto om att allianspolitiken har tvingats backa; så snart den påverkar en röststark och månghövdad publik visar den sina brister.

*

Vad en militant djurvän på din blogg har med allt detta att göra begriper jag inte alls. Jag målar inte tavlan svart; jag ser många nyanser och många människor. Och alla har samma värde.