tisdag 8 februari 2011

Carl Bildt och internet...

Måns Adler killen som var med och grundade Bambuser skrev häromdagen en viktig artikel om att göra internet till en mänsklig rättighet. I en demokrati är det grundläggande att vi kan kommunicera med varandra och att vi kan göra det öppet och fritt men också anonymt om så kräver.

Carl Bildt hänger på idag och säger att friheten på nätet behöver FN-skydd . Det räcker inte med anonymiseringstjänster menar han. Det måste till mer. "Det är friheten i sig att uttrycka sina tankar och åsikter och ta emot information som ska skyddas."  Exakt vad vi nätförespråkare har sagt väldigt länge nu och försökt föra fram på många olika sätt.

Det gläder mig att Carl Bildt tar ton i saken och försöker rikta upp det hela. Alldeles för länge har frågan om nätfrihet varit undanskymd och betraktats som en fråga för unga finniga fjortonåriga killar eller piratpartister som vill stjäla musik och filmer på nätet. Jag och Farmor Gun och några andra undantag förstås, tänkande tanter och äldre personer som varit med ett tag i IT-svängen.

Carl Bild talar med dubbla tungor menar bloggen Ipse Cogita! De facto så har vår borgerliga regering gått med på lagar som möjliggör avlyssning av all vår digitala kommunikation som faktiskt gör att det inte går att vara så privat som man enligt Europakonventionen har rätt att vara. Särskilt artikel 8 . Rätt till skydd för privat- och familjeliv.

Men lagar går att ändra på och jag är optimist. Det är möjligt att det krävs händelser som i Egypten där regeringen helt enkelt stängde av internet för befolkningn för att man sk vakna på bred front. Många vill ha kontroll över informationen, det finns till och med de i mina egna led som önskar att jag inte skrev den här bloggen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Carl Bildt i Expressen

2 kommentarer:

berinder sa...

Om du får Carl Bildt att i något sammanhang säga att FRA-lagen är dålig. Att den bryter mot europakonventionen eller att den borde brytas upp, tom i välmaskerade ordalag så lovar jag att lita på han i frågan. Tills dess... Nja. Tyvärr inte.

Mary X Jensen sa...

Frågan är större än FRA-lagen Berinder. Det finns så många vinklar på det här. Att Carl Bildt börjar tala i dessa banor är positivt.