måndag 7 februari 2011

Försköna sanningen är sällan en bra ide...

Den unge SD-politikern var på fyllan och gick uppenbarligen bärsärk hemma, annars kommer inte polisen. Det visade sig att han blandat alkohol och tabletter och et hela gick över styr. Ja, det brukar det kunna göra med bara alkohol faktiskt. Det är illa nog.

Det är upprörande när människor förskönar sanningen. Utelämnar viktiga fakta och blåser upp en bild av sig själva som inte stämmer. Kanske att vi alla gör lite så ibland. Sticker emellan med en och annan vit lögn. Men innehar man vissa högre ämbeten som exempelvis riksdagsmannens så är det nog klokast att hålla sig till sanningen i alla fall. Det håller i längden även om det man behöver tillstå är ovanligt dumt. Vi är alla aningslösa ibland. Det är lättare att förlåta en som gjort något dumt än en som ljuger.

Sverigedemokraterna redigerar utsänt pressmeddelande om händelsen och det är inte det smartaste när man har med media att göra. Då anas ugglor i mossen direkt och det biter fast och blir stort. 

Nu tänker den unge mannen tydligen ta en timeout från jobbet. Frågan man kan ställa är om han ska ha det där jobbet överhuvudtaget. Att vara riksdagsman är det finaste uppdrag man kan få. Det är inte omöjligt att det Platon en gång sa stämmer. "Det är först vid 50-års ålder som man är danad att inträda i statens högre ämbeten".  Det är kanske så att man i ungdomen ska få möjlighet att ägna sig åt sin Sturm und Drangenperiod i lugn och ro. Alltså testa gränser och leva ut livet och lära sig av det. De flesta av oss har gjort det och är säkert inte stolta över allt vi gjort. Det hör livet till. De som föds perfekta med lockarna på plats och välpressade byxor finns väl knappt. Å andra sidan är såna prussiluskor omöjliga på annat sätt med sin snäva livssyn.

Om nu den unge mannen räknar med att bli sjukskriven som det rubriceras i DN på grund av ett party som gått överstyr så kan man utgå ifrån att han inte ska få vara det. Snarare borde han avsäga sig sitt uppdrag och skaffa sig ett jobb som han är mogen för. Politiken kan man alltid ta upp senare. Allt har sin tid i livet.

Misstag kan vi alla göra oavsett ålder. Det gäller att stå för dem och ta konsekvenserna av sitt handlande. Det har många fått erfara. Att försöka försköna sanningen är dock inte en bra modell. Det som göms i snö kommer alltid fram i tö.

Dock kan man ha synpunkter på varför den unge mannen namngavs direkt i media. Oftast läser vi om skådespelaren, läkaren, advokaten, kommunalpolitkern osv. Det brukar ta en tid innan vi får namn och bild i tidningen. Det kanske gäller annat för en riksdagsman jag vet inte det, men det betyder i sig att de då ska var amogna för att ställas krav på.  Fredrik Kjellberg undrar detsamma vad gäller namnpubliceringen. Inte heller han är någon förespråkare för SD och jag håller helt med honom om denna synpunkt:

"För att vara övertydlig i min inställning här: För mig handlar frågeställningen enbart om det publicistiska beslutet och innehåller inte uns av sympati på det personliga planet för den gripne politikern."

Aftonbladet

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,   Tokmoderaten Ulf Bjereld

10 kommentarer:

Urban sa...

Namnpubliceringen är naturligt tycker jag. De är landets främsta representanter för demokratin så det bör belysas. Och du kommer väl ihåg den moderata riksdagsmannen för några år sedan som ansågs vara berusad och hamnade i lite bråk. Frikändes för övrigt senare.
Han fick minsann valsa runt i pressen ordentligt, och SSU förra ordförande.

En skådespelare har inte samma ansvar mot oss medborgare som en riksdagsledamot.

Leif Ekstedt sa...

Det har nog ett drag av revansch över sig när man namnger så snart.
Riksdagsman i fyllecell räcker för att väcka nyfikenheten.
Så jag delar Marys syn på saken.

K sa...

"Det är upprörande när människor förskönar sanningen. Utelämnar viktiga fakta och blåser upp en bild av sig själva som inte stämmer"

Du tänker på Bildt och Billström hantering av Wikileaksdokumenten? Eller Per Bill som söp till och slogs med en ordningsvakt? Eller Anders Björck som tjafsade med polisen på fyllan och sedan sa att han var förkyld? Sedan har vi ju ministrarna som fick avgå för att de licensskolkade, skattesmet, byggde svart och så vidare.

Var det dem du menade?

Mary X Jensen sa...

K - jag tror inte att det har någon betydelse vad man har för politisk tillhörighet faktiskt. Det ligger i personligheten mera. Vissa människor förskönar gärna.


Det där oresonliga som du tycks företräda är minst lika besvärande och hämmar en dialog.

Lars Smeds sa...

Hans namn publiceras eftersom han är sverigedemokrat.

Däremot får väljarna tyvärr inte veta vem detta är:

"Berusad naken politiker simmade från polisen

KALMAR. Berusad tömde den välkände kommunpolitikern en sommarstuga på gods och försökte tända eld på den.
När polisen kom försökte han fly genom att simma.

Nu åtalas politikern för försök till mordbrand och stöld.

Politikern är en lokalt välkänd profil och har flera ansvarsfyllda uppdrag i en kommun i Kalmar län."/Expressen

Väljarna bör få veta, när någon politiker visar dåligt omdöme.

Anonym sa...

Jupp, namn- och bildpublicering bör media bli lite frikostigare med. Men Petzäll kommer nog rätt lindrigt undan för det verkar ju trots allt ha varit rätt oskydldigt fyllestrul det handlat om. Det finns ju andra politiker som strulat till det mer. Det mest pinsamma fylledrullarna som jag kommer på på rak arm är dessa: (http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6310034.ab), (http://www.expressen.se/nyheter/1.1817608/s-politikern-angerfull-for-full-helt-enkelt), (http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=6215614)(http://www.expressen.se/nyheter/1.2188433/s-politiker-domd-for-sexbrott)(http://www.aftonbladet.se/nyheter/article445905.ab).

Nils4life sa...

Sd ändrade väl ingen pressinformation. Man plockade bort hans uttalande och la ut det igen lite senare helt oredigerat.

K sa...

@Mary X Jensen. Jag vet inte riktigt vad i min kommentar som var oresonligt. Jag undrade bara om det var skillnad på när dina partikamrater skönmålar och utelämnar fakta eller om det bara gäller oss andra?

Om även du tycker att det är är besvärande att ni har en handelsminister som begått skattebrott, miljöbrott och struntat i bygglov samt en utrikesminister som figurerar i en utredning om brott mot folkrätten (etnisk rensning och massmord i Sudan) så är jag helt med på att man kan ha synpunkter på det olämpliga av Björn Söder att köra för fort och omdömeslösa av Petzäll att blanda antidepressiva och alkohol.

Mary X Jensen sa...

K - som jag sa jag tycker att det är dumt att försöka försköna verkligheeten oavsett vem man är.

Kent K. sa...

Håller med dig i att försköna sanningen inte är en bra idè!
Då inställer sig frågan varför Moderaterna anser sig behöva ett propagandaministerium? Borde inte en "bra" politik sälja sig själv?