tisdag 1 februari 2011

Nu har det gått för långt...

Någon i Österåker är väldigt bra på att fixa media den saken är klar. Det har gått för långt nu. Politiker på de borgerliga sidan jagas med blåslampa om varenda detalj. Bland annat kan man läsa i tidningen Södra Roslagen om indignationen över en fest som hållits för det avgående kommunalrådet. Hon har varit aktiv i kommunpolitiken i 30 år på olika positioner. Festen kostade 148.000 kronor och det har skapat stort rabalder. Det kom cirka 180 personer dit, jag var en av dem.

Berga Teater som normalt sett är en mycket ful och otrivsam byggnad hade bytt skepnad fullständigt. Och det var med enkla medel. Tidningen har räknat ut att det var en kostnad på 800 kronor per gäst. Ja det var ett konstigt sätt att räkna och på gränsen till oförskämt. Det handlade inte om sittande bord och femrättersmiddag precis. Efter 30 år i politiken har man lärt känna många människor och med Ingela Gardner Sundströms långa tjänst inom politiken så var det många inflytelserika perosner som kom för att säga hejdå till henne och besöka vår kommun.

Jag tycker snarast att detta ska betraktas som ett stort marknadsföringsevent för vår kommun. Den här småttigheten som alltid dyker upp när man vill misskreditera någon är lite trist tycker jag. Det talas alltid om skattebetalarnas pengar så fort någon politiker är iblandad.

Exempelvis var trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm på besök, det var bra att han fick lite insikter i hur det med kommunikationerna här. Jag hörde själv hur han talade med en av våra lokala politiker om Roslagsbanan. Sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt var här och det diskuterades en del kring hennes verksamhet. Landshövdingen Per Unckel kom liksom Stockholms finansborgarråd Sten Nordin. Idel potentater från när och fjärran som gjorde detta till ett utmärkt tillfälle även för det nya kommunalrådet Michaela Fletcher Sjöman att knyta kontakter som hon kommer att ha användning i sitt arbete för kommunen framöver. Många kommunalråd från olika kommuner var också där. Blivande samarbetspartners till kommunen allesammans. Det behövs den här typen av evenemang i vår kommun. Det borde vara flera och oftare och betraktas som en egen rad i kommunens marknadsföringsbudget. Att gnälla om en avtackningsfest till ett avgående kommunalråd tycker jag är rent småsint. Ma måste lyfta blicken lite grann och se en meter längre.

Detta var helt enkelt ett utmärkt tillfälle till kontakter människor emellan - sådant ska inte underskattas, snarare tvärtom. Det har stor betydelse. Det är bra för Österåkers kommun att få visa upp sig lite. De som var där är personer som kan påverka vår utveckling i positiv riktning. Sett ur den vinkeln är 145.000 kronor ett billigt sätt att visa kommunen från sin bästa sida.

Det är möjligt att vissa tycker att all representation ska ske vid korvkiosken och att gästerna ska betala sin egen mat. Jag tycker det inte, vi måset visa kommunen för gäster med viss stil trots allt. Så sluta med de här småttiga fånigheterna nu.

Tag gärna tag i de viktiga problemen och debattera dem istället.

Uppdatering: Självklart väljer varje media sin egen vinkel.

Uppdatering: Jag undrar varför ingen kan lyfta blicken och se den här festen som en symbolhandling, marknadsföring för kommunen. Det gynnar ALLA om vi har bra realtioner med personer som kan påverka en positiv utveckling. Bland annat kommunikationer. Det handlar inte om enskilda personer utan om de roller de innehar i kraft av sina ämbeten. Skilja på sak och person helt enkelt.

Uppdatering: Det framkommer nya uppgifter kring denna fest. Budgeten har överskridits rejält. Det tycker jag är oacceptabelt. Att leda ett festprojekt är ingen raketforskning och budgeten borde ha hållits inom sina ramar.

14 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Dock, det ÄR skattebetalarnas pengar.
En annan sak är att det till en del kan vara ett motiverbart sätt att använda dem.

Jerker Nilsson sa...

Och Mona Sahlin köpte toblerone för mer än 15 år sedan...

Anonym sa...

Jag antar att samma fester i framtiden kommer att hållas för ALLA som gjort nåra år inom kommunen?

Gatsoparen som dag efter dag i alla år utfört sitt jobb till 100% som denna berömda dam också gjort.
Vaktmästaren som även han/hon, till fullo i alla år gjort sin tjänst till fylles.

Bor själv inte ens i närheten av denna kommun o trots det....har jag aldrig hört talas om tanten, knappt ens Österåker.


Nån dagmamman som i alla år varit med o uppfostrat tusentals människor varav många idag är vuxna o kanske tom sitter i nån nämnd nånstans.....kommer alla dessa också att få en fest till sin ära den dagen dom slutar för 150 000:-.

Visst, det kanske även då kommer en RESPEKTABEL gäst på besök, (alltså en värre alla alla andra kreatur där på festen), som fasen i mig pratar så snällt så då är det ju värt alla pengar...

Nää....Mary, detta blev tyvärr bara dummare ju mer du skrev.
Du skriver normalt jävligt bra men tänk efter en gång till o gör sen om o gör rätt.

Ha det
Jan

Lars Smeds sa...

Det är lika beklämmande som avslöjande, att Mary inte begriper (eller låtsas att hon inte begriper?), att representation för skattebetalarnas pengar både är känsligt och kontroversiellt.

Britt Marie Citron skrev en bok om hur representationen skötts i Motala: "Sölve & co".

Mary anser förmodligen, att Österåker inte spelar i samma liga.

Men det är arrogant (eller i bästa fall naivt) att tro, att representation för skattebetalarnas pengar självklart bör passera utan ifrågasättande.

Utan något ifrågasättande så glider Sölves & co representationsnota iväg - oavsett vilken församling det rör. Sölve & co hade inte några unika, klandervärda egenskaper. Tvärtom - de var helt vanliga dussinmänniskor.

Makt korrumperar och absolut makt korrumperar absolut - därför är det BRA, om de som använder skattebetalarnas pengar inte kan göra det utan att det ifrågasätts.

Att Mary inte verkar betrakta accountability som någon viktig fråga (!) är ett svenskt, demokratiskt deficit.

Mary X Jensen sa...

Lars - jag är högst medveten om det du säger. Tycker att det är fullständigt självklart att det inte ska slösas med skattemedel överhuvudtaget.

Men det måste tillåtas att ha evenemang i en kommun som är till nytta för kommunen. Det även om det är en person som är inblandad. Vi måste skilja på rollerna. Att vara kommunalråd är en roll, man blir ambassadör för hela kommunen och lockar därmed hit personer som kan vara till nytta för oss alla. Det tycker jag inte är fel. Däremot tycker jag rent allmänt att man ska hålla i skattemedel och hålla igen på onödigt. Men om man har en fest som gör att människor kommer samman och pratar om exempelvis bättre kommunikationer hit så är det en bra sak och borde vara till glädje för alla. Representation förekommer inte i stor utsträckning vad jag känner till.

Jag är inte naiv men har en annan syn på ett event och vad det kan inbringa kanske. Systematiskt missbruk ska naturligtvis inte förekomma. Men nu är det ett engångstillfälle.

Mary X Jensen sa...

Lars Smeds vem är du som försöker misskreditera mig? Pågår det en slags trollattack på bloggen?

De som läser här vet att jag står upp för det jag tycker är viktigt, även mot mina egna.

Mattias Lönnqvist sa...

Avtackningar inom kommuner är faktiskt inte särskilt ovanligt, och borde inte vara kontroversiellt. Det handlar trots allt om småpengar jämfört med övriga kostnader för politiken, och om kaffepengar sett på en kommunal budget.

I Sundbyberg har vi två avtackningar som återkommer varje mandatperiod:

1. En gång per mandatperiod har vi en middag för avgående och tillträdande kommunfullmäktige, där de som suttit i föregående kommunfullmäktige, liksom de nyvalda, är inbjudna. Där passar man dessutom på att tacka av politiker som lämnar politiken.

2. En gång per år hålls en middag för de som jobbat 30 år (med reservation för att jag är osäker på om det är 20 år, 25 år eller 30 år i kommunen) i kommunen. De tackas för sina insatser och då brukar även några politiker vara inbjudna även om fokus är på personalen.

Utan att ha varit kommunpolitiskt aktiv i andra kommuner än Sundbyberg är jag ganska säker på att den här typen av avtackningar finns i flera kommuner. Det är ett billigt och bra sätt att visa uppskattning, och sett till en kommuns budget så är det faktiskt kaffepengar.

Tyvärr finns det i samhället en extrem missunnsamhet mot just politiker. Det grasserar en myt om att politiker som grupp är överbetalda och skor sig på medborgarna. Visst är det så att det finns politiker som har för höga arvoden, och som ser politiken som en behändig födokrok, men det är undantag. 99% av alla politiker är fritidspolitiker som offrar sin fritid (och ibland försämrar sin privatekonomi) för sitt engagemang.

Vi borde inte ha färre avtackningar av politiker, utan snarare fler. Samhället borde bli bättre på att visa uppskattning mot alla de som offrar sin fritid för att hjälpa till att bygga ett bättre samhälle.

Anonym sa...

Detta med kommunledningens nya löner är ingenting annat än stöld av skattemedel och bör behandlas där efter! Det finns ingen annan förklaring än att dessa tjuvdjävlar helt har tappat förståndet, hur kan man annars tro att det bara är att ta så mycket man vill av ANDRAS pengar, det vill säga VÅRA pengar. En skandal utan dess like!!! MVH Jan Hällström

Eddie Vivenius sa...

Och hur var det då med oljetavlan med avbildning av sig själv som IGS själv beställde och själv attesterade etc.............Du förefaller mig vara väldigt selektiv när du läser vad som skrivs i redaktionella texter om din partisyster(M).

Eddie V sa...

Enligt ABC på SVT.SE är beloppet nu uppe i 250.000:- och då är det exkl. tavlan i olja som Ingela Gardner Sundström (M) egenhändigt har attesterat. Fakturan på festen har väl hennes efterträdare som KSO (M) egenhändigt attesterat utan beslut i KS och/eller KF?

Anonym sa...

"Men om man har en fest som gör att människor kommer samman och pratar om exempelvis bättre kommunikationer hit så är det en bra sak och borde vara till glädje för alla"

Hade ni dagordning och beslutsrätt om kommunikationsfrågor på festen?


Hade detta varit en såsse-fest så hade du självklart försvarat den med samma energi...eller hur?

Mary X Jensen sa...

Man kan träffas utan dagordning. Det är väl känt att mycket som senare beslutats kommer fram i samtal med andra under informella former. Finns det forskning på.

För mig var det mer ett kommunalt event som har betydelse för kommunen. Ja - jag hade sett på det på precis samma sätt om det varit socialdemokrater som hade varit värdar. De var för övrigt där och minglade de också.

Anonym sa...

Har inte du lite väl blå glas i dina glasögon Mary?

"Kommunalt event"
"evenemang som är till nytta för kommunen"
"en fest som gör att människor kommer samman och pratar om exempelvis bättre kommunikationer hit"
under
"informella former"
för 250.000 av våra skattepengar???

Hur mycket är du beredd att slösa av våra skattepengar på informella fester för att få bättre kommunikationer???
Finns det forskning på att slöseri och fester ger bättre beslut?

Mary X Jensen sa...

Anonym - jag har jobbat ganska mycket med olika event. Det kostar pengar.

Eventet i fråga var budgeterat till 140.000 när jag hörde talas om det först. Det tyckte jag var OK.