tisdag 15 februari 2011

Reinfeldts protest mot media... framtidens melodi.

Att Fredrik Reinfeldt idag protesterade mot medias hantering av det uttalande han gjorde kring hyresrätters vara eller inte vara har satt fart på diskussionen. Tolkningsföreträdet är inte längre medias eget. Det är inte OK att vinkla precis hur man vill och dra detaljer ur sammanhang.

Fredrik Reinfeldt har alltid varit lite skeptisk mot sociala medier och bloggar och mest tyckt att det är en massa trams att finna där. Det märkes inte minst under bloggbävningen kring FRA-lagen. Då betraktades bloggarna som protesterade mest som bråkstakar och var inte så mycket att bry sig om, då var det bara de traditionella medierna som togs på allvar. Detta håller på att ändras. Jag brukar hävda att det är bra att ha en egen blogg ty då slipper man acceptera de små genmälen man har möjlighet att få in på sidan 27 lite undanskymt. I en blogg och i de sociala medierna kan man följa upp mediaresonemangen. Idag använde statsministern just den metoden - han följde upp och korrigerade med eget material. Det är fantastiskt bra och kommer förmodligen att leda till att vi får mer korrekta nyheter i framtiden.

Nu ser jag fram emot statsministerns blogg där han kan fördjupa och förklara de komplicerade frågorna och kanske följa upp det som uppfattats på ett sätt som inte var menat. Carl Bildt fixar det där redan med bravur får man säga. Varför inte flera? Nu är väl i och för sig Bildt en gammal van näträv, men vad säger att inte Fredrik Reinfeldt kan bli det. Eller någon i hans närhet? Det är mycket som händer nu i de sociala medierna, förståelsen för hur de kan användas ökar och acceptansen för dem som en viktig kommunikationskanal börjar bli allmängods.

Paul Ronge beskriver i en bloggpost vad som skett bara denna vecka. Det handlar om maktförskjutning helt enkelt. Alltfrån Kommunchefen i Katrineholm och hans tampande med Katrineholmskuriren där en om social medier okunnig redaktör lite arrogant uttrycker det "twittra på arbetstid". Det vederbörand inte förstått att twitter många gånger ersätter både prasselmedia, TV och telefon. Man får snabb koll och kontakt. Allt med datorer som har färgskärm är inte spel och underhållning. Det behöver vissa få upp ögonen för. Verkligen. Men en person som får till det att kalla sociala medier för "bloggvalpar" har nog inte så mycket koll trots allt. Men både Farmor Gun och jag är smickrade förstås - bloggvalp va? Nåväl en gång i världen kallades vi för särskrivande specialklass av Lisa Bjurvald i DN.

Det handlar mycket om en slags uppgörelse nu om vem som har tolkningsföreträdet. Vissa menar att journalister är bättre på att vaska fram det viktiga så det är dem man ska lita på. En del av oss som bloggar har varit både jorunalister, publicister och är akademiker och tycker väl att vi också har en del att komma med, även om det sker i bloggens form. Den senare är dock bara ett verktyg som används för att publicera åsikter, tankar och kunskaper. Många gånger på djupet och med interaktion med läsarna. Visst finns det kassa bloggar med det finns även dåliga tidningar. Allt är dock sammansvärjt i en enda medieröra numera. Det viktigaste framöver är för läsaren att kritiskt granska all inforamtion.

Jag kan inte betrakta Fredriks Reinfeldts inspelade intervju som felaktigt att tillhandahålla, tvärtom. Genom att detta gjordes så kommer vi förmodligen att få en bättre och mer korrekt rapportering framöver. Det börjar ta sig lite varstans... Ni ska se att vi som länge förordat internet som en viktig plats för information och kunskapsöverföring, och inte som en reglerad TV-kanal, kommer att få rätt. Jag gillar det här...

Uppdatering: Även om Gunilla Herliz nu försvarar DN och säger att det inte är några faktafel i det som skrivits så är det uppenbarligen problem för tolkningen stämmer inte överens med det Reinfeldt ville förmedla. Det är inte ens några efterkonstruktionen utan det är ett inspelat samtal som återger exakt vad som sades som nu förmedlas. Det här är nytt för tidningar och journalister, kan förstå det. För den som rör sig i det interaktiva medialandskapet som bloggar och sociala medier är det vardagsmat och självklart att bli ifrågasatt och få nya vinklar. Det är väldigt bra för det leder diskussionen framåt. Sorry alla ni som håller er i sargen på tidningarna. Ni måste också tänka om nu. Det som tolkas från mediahåll är inte alltid det rätta och det enda sättet att se saken på. Det kommer nu en tid då även granskarna blir granskade. Det är bra för alla.

" I know that you believe that you understood what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant. (Robert McCloskey)"



Att kalla det bråk är väl ändå att ta i... Märkligt att ifrågasätta DN kan man väl inte heller kalla det. Snarare att respektera att läsare tänker själva.

Bloggar - blandat, välj själv: Den hälsosamme ekonomisten (en av de bästa opinionsbloggarna just nu)
Rädda Sverige Röda Berget Johan Ingerö


Expressen  DN Aftonbladet1 Aftonbladet2 SvT

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

13 kommentarer:

SEO Petter sa...

Bloggvalpar!
Mycket har man blivit kallad i sina dagar, men bloggvalp är nytt!

tack för en bra blogg.

Petter

Hemlige sa...

Det kostar skattebetalarna 5 miljoner per år att Statsministern inte klarar av att kommunicera utan måste ha en propagandaminister som kommer och städar upp efter att hundvalpen gjort på mattan.

Magnus Carlbring sa...

"Det vederbörand inte förstått att twitter många gånger ersätter både prasselmedia, TV och telefon. Man får snabb koll och kontakt."

Nej. Twitter är ett slags eksem, en fnasig yta, ett skum som man kan sila bort, i jämförelse med fördjupad text, analytiska reportage och riktiga samtal. Att dessa kortfattade meddelanden skulle ersätta längre text är ju jättemärkligt att påstå. Som länkknuffar, möjligen. Som blixtsnabb kommunikation, som vitala uppdateringar: där funkar det!

Men som ersättning? Nej.

Detta är ju risken med det man kallar sociala medier (och som kan innehålla vad som helst som är digitalt distribuerat), att det bara blir yta kvar. Rester. Att innehållet suddas ut och kunskapstillflödet avstannar. Människan fördummas, kort sagt.

Basho, haikumästaren (haikudikten kan sägas vara ett slags twitter (korta textrader med koncentrerat innehåll) med tusentals år av kulturhistoria på nacken), sa att skriver man 3 haikudikter i sitt liv, är man haikudiktare. Skriver man 10, är man mästare. Det borde gälla fler kommunikationsformer, fler uttryck: det är för mycket kortfattad, överskummande, information som sköljer förbi.

Mary X Jensen sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mary X Jensen sa...

Som intresseväckare och snabb info ersätter twitter de andra medierna. Att man sedan fördjupar sig på andra sätt är för mig en självklarhet.

Jag är inte lika bokstavlig i mitt skrivande som du embryo.

Magnus Carlbring sa...

Jag vet inte vad du menar med att jag är bokstavlig i mitt skrivande?

Den skriftliga kommunikationen - må det vara runstenar romaner bloggposter twittrar eller nyhetsartiklar - utgörs av bokstäver.

Och att samtidens kommunikationsmönster är enormt - typ "alla" twittrar - vet vi ju. Men är djupet större, därmed?

Jag tror att utan ett kritiskt och självkritiskt och noggrant skrivande, både redigerat och genomarbetat, tappar all text i såväl trovärdighet som i förmåga att väcka opinion.

Är att inte skriva bokstavligt det samma som att skriva slarvigt, snabbt, ytligt?

Mary X Jensen sa...

Tycker du att jag skriver "slarvigt, snabbt, ytligt?"

Många förstår dock vad jag menar.

Magnus Carlbring sa...

"Många förstår dock vad jag menar."

Hur vet man någonsin det?

Slarvigt? Åjovars. Du har massvis av korrekturfel, och det skapar - anser jag - mindre trovärdighet (en känsla av äkthet kan det dock inge).

Snabbt? Inte vet jag. Att skriva text görs på olika sätt. En dikt kan skrivas mycket fort, eller ta två decennier att få klar. Många bloggposter skrivs nog onödigt snabbt, det gissar jag.

Ytligt? Nja. Här finns ofta långa tankegångar som både invecklar och utvecklar samtidsströmmar. Men, liksom i många bloggar, ett väldigt snabbt konstaterande utifrån dagsfärska nyheter, vilket kan göra att texten blir ytlig, ja. Att behöva korrigera och uppdatera sina bloggposter ofta tyder på det.

Jag tror på ett mer sakta skrivande och med en fördjupad kunskapsbas; att utgå från ett visst intresseområde, en färdighet av särskilt slag. En blogg som är politiskt opinionsbildande blir alltid läst på ett visst sätt, såsom icke opartisk.

Men tillbaks till frågan. Vad innebär det att skriva mer bokstavligt?

Mary X Jensen sa...

Man kan inte jämföra opinionsbloggande med bokskrivande tycker jag. Att det uppdateras ofta beror på att frågorna lever och utvecklas det kommer nya tankar.

Sen kan du slå upp bokstavligt kontra bildlikt.

Mary X Jensen sa...

Man kan inte jämföra opinionsbloggande med bokskrivande tycker jag. Att det uppdateras ofta beror på att frågorna lever och utvecklas det kommer nya tankar.

Sen kan du slå upp bokstavligt kontra bildlikt.

Magnus Carlbring sa...

Menar du bildligt?

Eller bildlikt (såsom en bild), som är ett ord som väldigt sällan används?

Eftersom bildligt kan jag nog anse att jag skriver, då jämförelser, analogier, liknelser, föreställningar och ett metaforistiskt sätt att skriva ligger nära mitt sätt att förhålla mig till språk och värld.

I en opinionsbildande text - en debattartikel eller en bloggpost exempelvis - är det svårare att laborera med ett bildligt språk; där är det viktigt att vara ganska tydlig och kanske i den meningen skriva bokstavligt.

Men visst kan man jämföra olika sätt att skriva; det är ju vad vi gör här?

Anonym sa...

Hejsan Mary.

Någonting som jag stör mig på när jag tittar på regeringskansliets svar på sin sida är att de inte transkriberar hela ljudmaterialet på sidan utan väljer bitar de vill lyfta fram.

När man lägger upp ljudklippet på regeringens hemsida med transkibering av valda bitar ser jag det som att man vill peka på vissa bitar i intevjun och flytta andra bitar in i det fördolda.

Och när syftet med att lägga upp ljudklippet och transkiberingen handlar om att folk skall få möjlighet att bilda sin egen uppfattning då försvårar man för läsaren att se hela bilden.

Det är fel plats att gå i svaromål på. Hade Reinfeldt haft en blogg kunde han svarat där, kunde lagt det på alliansens sida eller någon annanstans.

Jag tvivlar på att det ligger i rikets allmäna intresse att få se ett pressmeddelande som handlar om tjafs när det gäller vinkeln på en artikel.

Men ok, skall man lägga upp material på regeringens sida bör man transkribera hela materialet alternativt bara lägga upp ljudfilerna så folk kan lyssna och bedöma själva.

Hur ser du på detta Mary ?

Mary X Jensen sa...

Jag håller till stor del med dig Essbeck. Men alla barn i början. Det är ett steg i rätt riktning i alla fall.