fredag 11 mars 2011

Hjälp någon och dö själv...

Civilkuragelag snackas det om nu. Hur tänker man där? Att det är tredje person som ska råka illa ut om något händer? Det är lite så idag också. Vi ser att personer blir hotade för att inte vittna och liknande. Det om något stör väl rättsprocessen?

Ska personer dessutom tvingas ingripa i olika situationer med risk för eget liv? Det handlar om det. Att ingripa i ett knivslagsmål eller gängvåld är inte självklart och jag har för mig att det finns lagar för exempelvis poliser att de inte får ingripa även fastän de står och ser på. Det hände när banken i polishuset rånades i Åkersberga för några år sedan. En polis stod och såg det hela men hade begått tjänstefel om hon ingripit. Hur ska man då kunna begära att en vanlig medmänniska ska ingripa i såna situationer.

Jag tror inte på det där. Man kan inte lagstifta om sådant som civilkurage. Däremot borde det förstås uppmuntras i form av skydd för för den som vågar. Inte straff. Det är bakvänt.

Folk har inte ens civilkurage att säga emot på möten om de tycker att något är fel, på grund av grupptryck. Hur ska man då begära att de ska ingripa mot exempelvis en våldsman med kniv eller pistol i handen? Brist på civilkurage kan nog inte straffas bort.

Däremot vore det utmärkt om polisen kunde komma på stubben när det behövs... Där finns mer att göra.
Det bästa vore förstås om gangstrarna slutade med sina dumheter. Men det är nog dessvärre en utopi.(SvD)

1 kommentar:

TexasSwede sa...

>Hur ska man då begära att de ska
>ingripa mot exempelvis en
>våldsman med kniv eller pistol i
>handen?

Om man inför CHL i Sverige så tror jag att folk skulle våga ingripa.
När det infördes i Florida på 80-talet så gick våldsbrott (som rån, misshandel och våldtäkt) ner rejält. Tror det var typ halvering på mycket kort tid.

Om buset vet att folk kan tänkas vara beväpnade kommer de tänka sig för, precis som ett billarm avskräcker tjuvar (i varje fall så att det går på den olarmade bilen bredvid istället).

CHL står (för de som inte vet) för Concealed Handgun License, och innebär att man får bära vapen (pistol/revolver) på allmän plats.
Givietvis finns det restriktioner. Inte inom 300(?) meter från skola/universitet, inte där näringsidkaren satt upp en skylt om inga vapen, etc.
Man måste gå en kurs, ta fingeravtryck och foto samt genomgå bakgrundskontroll via FBI.

Själv är jag på gång att skaffa en Glock 19, och tjejen ska ha en likadan säger hon. "His and her Glock"... Sedan tar vi väl CHL tillsammans. :-)