fredag 1 april 2011

Dagens aprilskämt...

Första april idag - den där dagen när man ska gå på nåt av alla dessa lurerier som presenteras här där i medier och annat. Ett av de roligaste förra året var att lokaltidningen visade bild på Vägverkets (heter det så numera) stora informationsskylt och sa at det kostade en slant för att åka ut ur kommunen eftersom det var viktigt att gynna de lokala företagen. I år var de inte lika skojiga när de skrev en dödsruna med bild och allt på en person som fortfarande är vid liv. De hade tagit dödsfallet på rykten. Illa och inte skojigt alls.

Nåväl dagens första aprilskämt måste väl ändå vara Guldgruvan - databasen som vet allt om dig och din livsstil. Avsikten är att förbättra sjukvården. OK - jag röker inte, dricker lite vin ibland och då helst Champagne typ Sir Winston Churchill, i annat fall kan det kvitta. Jag motionerar för lite och tycker att det är trist att hålla ordning på alla papper men äter mycket frukt och fibrer. Tar en Alvedon mot huvudvärk ibland, ja ungefär så... Nu kan ni lägga in det om mig i Guldgruvan.


Det andra aprilskämtet borde vara den lagring av information från flygpassagerare som allianspartierna tydligen är eniga om enligt ett inslag i SR på morgonen. Centerpartiet är kritiskt. Skönt.

"Johan Linander (C) vice ordförande i justitieutskottet, säger att hans parti står fast vid sin linje.

– Vi vill ha ett öppet samhälle där vi som medborgare kan leva och ha rätt att vara den man är, utan att staten och samhället tar kontroll över oss. Det är en mänsklig rättighet att ha sin privata sfär för sig själv, säger han. – Det har under senare år byggt upp den ena lagen efter den andra, nya register. Någonstans går gränsen där vår personliga integritet har kränkts alltför mycket." (SR)

Det värsta med ovan är att det är på allvar - eller inte? Det behövs kritiska röster internt i alliansen för att påpeka galenskaperna i denna iver att skydda oss från oss själva. Vi måste få stopp på de där som till varje pris vill organisera, strukturera och analysera allt om allt och alla. Visst är det bra ibland, men inte alltid. Den personliga integriteten för vanliga oskyldiga personer måste vidmakthållas. Man får aldrig ge upp detta. Det är inget aprilskämt i alla fall.


Bloggar: Opassande - tänkvärt och viktigt inlägg. Tankesmedja allmänmedicin undrar om läkarna får för mycket annat att göra, det kan man undra.

Vill ni läsa om de riktiga aprilskämten så samlas de här. Det är som vanligt Rickard Eriksson som samlar.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
4 kommentarer:

Boman sa...

Tyvärr är det öppna registret inget aprilskämt. Besökte min vårdcentral här om dagen, på bokad tid. Ingen doktor hade jag fått namnet på vid bokningen. Har skyddad ID, ska väl sägas.
Nå, de kunde inte hitta in bokade tid. De FÅR INTE slå på mitt namn eller personnummer utan bläddra hos alla doktorer och försöka hitta min bokning. En och en halv timme satt jag och väntade på att klämmas in mellan patienter hos nån som inte hade min journal(den har blivit superhemlig nu). För besöket var absolut nödvändigt och måste göras den dagen pga provtagning. Läkaren måste personligen ringa mig om provsvar, det vanliga systemet funkar inte längre. Om jag ringer får jag inget veta, så klart.
Det nya är att vi som behöver skyddas inte kan det längre.Systemet är vidöppet för vem som inom vården att kolla vad de vill på personnummer.
Så de kör allt om oss på papper, separat. Jättekrångligt och tidsödande. Beslutat av politikerna sa de, vi kan inget göra.

Kraxpelax sa...

när lammen tystnar

Brutal konfrontation!

Anonym sa...

Aprilskämtet är väl att Centerpartiet har börjat värna om den personliga integriteten.
Det har de sagt förr.

OlofB sa...

Tror tyvärr inte "Guldgruvan" är ett aprilskämt. Se t.ex. denna sida på folkhälsoinstitutet (vilket myndighetsnamn det där är, suck).