fredag 15 april 2011

Hur många ska uppfinna hjulet med statliga medel...

Skatteverket, Bolagsverket och Tillväxtverket håller på och utvecklar en statlig e-posttjänst. Det är inte utan att man har anledning att bli förbannad. Tjänsten finns i princip redan. På Posten och kallas e-postboxen. Den utvecklades under många år men den sk. marknaden var antagligen inte mogen för det slog aldrig igenom riktigt.  Är det inte dags att piffa upp den tjänsten lite. Där finns massor med erfarneheter. Är de möjligen tillvaratagna av ovanstående myndigheter?

Så varför i allsin dar sitter tre statliga myndigheter och utvecklar något som redan finns. Skattemedelsslöseri utan jämförelse - det är sånt här man blir förbannad på och som tydliggör att det inte är nödvändigt för Sverige att ligga högst på skattetoppen. Se över det som finns i stället. Posten lever inte på skatteintäkter men det är ändå ett statligt bolag så någon borde haft koll innan nya projekt om samma sak startas.

Jag jobbade på Posten med strategisk affärsutveckling och en av de framtidsscenarios vi såg var just en statlig e-postadress. Bland annat var vi inne på att man skulle få en egen redan från födseln i likhet med personnummer. Det var en problematisk fråga men fick internationell uppmärksamhet även om det i Sverige mottogs med viss skepsis. Så småningom så startade projektet e-postboxen och kuriosa är att jag personligen var den första användaren utanför huset.

Ett gammalt pressmeddelande från Posten om epostboxen... daterat 2002!

Det borde väl vara självklart att den här typen av projekt tas tillvara, eller kan man anta att det nya projektet tagit tillvara all den fantastiska kompetens på detta område som Posten byggde upp. Vi får hoppas det. Många känner kanske inte till det men Posten var tillsammans med Telia plantskolor för hela internetbranschen i Sverige.

CS


Läs även andra bloggares åsikter om http://bloggar.se/om/politik" rel="tag">politik, http://bloggar.se/om/posten" rel="tag">posten, http://bloggar.se/om/e-postl%E5da" rel="tag">e-postlåda, http://bloggar.se/om/skattesl%F6seri" rel="tag">skatteslöseri, http://bloggar.se/om/regeringen" rel="tag">regeringen, http://bloggar.se/om/" rel="tag">

1 kommentar:

lotsson sa...

Enklast skulle vara ifall staten gjorde ett avtal med Google och hyrde in sig på Gmails servrar, fast med egen domän. (E-postadresserna skulle alltså inte sluta på @gmail.com, utan på @sverige.se eller vad det nu blir.) Billigt och bra. Men jag antar att e-posten bör lagras i Sverige på servrar som staten har hand om. Frågan är om det inte borde finnas chatt och instant messaging för myndigheterna också, det faller under offentlighetsprincipen om det gäller tjänsten. Men allt det här finns det standardteknik för, det behövs inte en massa konsulttimmar.