Generationsklyftan visar sig då och då vad gäller ny teknik. Mina unga moderatkompisar tillika riksdagsmännen Hanif Bali och Christoffer Järkeborn har twittrat om en händelse där de uppfattat att Ylva Johansson haft överläggningar med SD i en politiskt het fråga. Socialdemokraternas gruppledare Carin Moberganser att twittrandet är något som måste stoppas.
"- Vi ska inte ha någon twitterdemokrati i det här landet, utan en demokrati där vi folkvalda kan väga våra argument mot varandra. Det här gagnar verkligen inte någon samförståndsanda.!
Vi får hoppas att det inte är alltför många som håller med henne om detta. Förbud mot kommunikation med omvärlden är en ruskig inställning till demokrati. Nåväl jag kan förstå att det finns tillfällen då det inte är lämpligt att twittra ut vad som sägs, men för det allra mesta är det nog ganska harmlöst. Det handlar väl närmast om att man i en grupp kommer överens om vad som gäller. Jag är ganska säker på att Christoffer Järkeborn inte missuppfattat saken. Han beskriver händelsen på sin blogg. Socialdemokraten Högberg uppmanar sin partikollega att bejaka de sociala medierna. Självklart måste det handla om omdöme hur man hanterar situationer som denna. Det är bättre med överenskommelser än med förbud.
Att vara folkvald betyder inte att man efter valet ska vara hemlig med allt som görs och sägs. Med ny teknik kan vi få en öppenhet kring vad våra folkvalda gör och vad de fattar för beslut. Det borde vara en självklarhet. Men hemlighetsmakeriet kan vara stort även på den lägre nivån - att används dolda sändlistor så att man inte vet vem som har fått samma information som man själv är ett sätt att ha informationsövertag och jag tror att det finns många som vill ha det så. De vill inte bli ertappade eller släppa på kontrollen så att någon annan kan få något övertag. Men just i politiken så är det oerhört viktigt att vara öppen.
Trista kampanjer gillar inte Peter Andersson och jag tror att han menar det han säger, men samtidigt så pågår det hela tiden ett spel i politiken som vi borde slippa lite varstans. De smarta och listiga tappar alltid brallorna förr eller senare. Samtidigt så är det ändå så att man själv väljer att tro på alla rykten och det kan vara dumt. För ens egen tolkning behöver inte vara sanningen. Man ska ha det i åtanke. Hela tiden.
Själva grejen med att (S) aktivt skulle samverka med socialdemokraterna är tydligen oerhört generande för många. Hur det sen är i verkligheten är nog en annan femma. Socialdemokraterna med Mona Sahlin i spetsen sa att de aldrig någonsin skulle samverka med SD, inte på något sätt och de borgerliga har uttryckt det i liknande ordalag. Men saken är väl den att SD väljer som de vill oavsett vad de större blocken anser är bra. Nu finns det partiet i riksdagen och det måste hanteras på något sätt. Socialdemokraterna har sitt sätt även om de inte riktigt vill kännas vid det hela som Thomas B skriver om och Edvin förstärker.
Alla som har lite insyn i politikens värld vet att det förhandlas hit och dit för att de egna målen ska nås. Det kohandlas, det lovas och så vidare. Så kan man stå där med triumfen i hand sen och vara nöjd. Det är inte alltid som beslutet blri det bästa, det viktigaste är att vinna över den andre. Det är på den småttiga nivån det. Riktig politik kan jag tycka ska gynna medborgaren och bygga på beslut som kommit fram på ett demokratiskt sätt. Naivt måhända, men jag framhärdar... Twitter är ett verktyg att nå ut till medborgarna snabbt och det är bra för det gynnar öppenheten. Det är här för att stanna oavsett om vissa gärna vill stoppa det hela. Det blir färre rykten om man är öppen med fakta. På twitter och i de sociala medierna kan man alltid fråga om man missförstår - och man får svar omgående.
Kent skriver att bara den som har något att dölja kan vara rädd för öppenhet. Precis så.
Andra som bloggtänker: Lotta Tokmoderaten Johan Annarkia Röda Berget
SvD DN AB Expressen
Läs även andra bloggares åsikter om http://bloggar.se/om/politik" rel="tag">politik, http://bloggar.se/om/%F6ppenhet" rel="tag">öppenhet, http://bloggar.se/om/skvaller" rel="tag">skvaller, http://bloggar.se/om/avsl%F6janden" rel="tag">avslöjanden, http://bloggar.se/om/social+medier" rel="tag">social medier, http://bloggar.se/om/regeringen" rel="tag">regeringen, http://bloggar.se/om/" rel="tag">
10 kommentarer:
Jag tycker att det rör sig om ett missförstånd, fast på ett annat plan. Det är inte alltid fruktbart att ha öppenhet i varenda diskussion. I möten som dessa måste man kunna lufta åsikter som inte är fullt genomtänkta eller kanske till och med, hur hemskt det än må låta, ändra åsikt. När man väl kommit förbi den interaktiva fasen är det rimligt att man kan twittra på hur som helst.
Indirekt finns det dock också ett generationsproblem, att vissa grupper då kommer att vara mycket mer aktiva och så kan komma med sina tolkningar. Å andra sidan är det egentligen först när twittrandet fångas upp av gammelmedia som det får riktigt genomslag...
9 gånger av 10 går SD regeringens linje, men det är den 10 som "räknas" tydligen, det är då som de STORA rubrikerna kommer, och Reinfeldt blir kolerisk.....de andra 9 gångerna då??.
Jonas jag utgår ifrån att SD går sin egen väg. Jag tala r här om öppenhet och transparens. Inte om twittrarnas innehåll.
Öppenhet och trasparens!!.....partibidraen kanskeskulle omfattas av det också!!.
Sen så är twittrandet i sig ett oskick, och jag undrar vilken arbetsgivare utom regeringen som skulle tolerera sådant??.
Alla arbetsgivare som spärrat Facebook på sina datorer är ju ett talade exempel!!.
Jonas var kom partibidragen ifrån i den här diskussionen? Det handlade om twitter. Det är skillnad på att vara anställd av arbetsgivare och att vara förtroendevald. Eller hur?
Paritbidraget kom in på "öppenhet och transparans".
En förtroendevald är anställd...av folket, och bör därmed inte slösa bort sin/vår arbetstid på Twitter!!.
Jonas kan du inte se att du vill veta vad din anställde gör? Det vill jag.
Om svaret på detta är Twittrar, så kan man undra hur uppmärksamma dom är på det dom skall göra!!.
Det är bara att se hur "duktiga" folk är på att köra bil med mobilen i handen, så hur "kör" dom Sverige när dom Twittrar??.
Jonas nu handlar det om lite mer än twitter, det handlar om öppenhet i en demokrati.
Kan man inte uppnå öppenhet i en demokrati utan Twitter!!, då är det illa ställt!!.
Och nu när i ändå är på ämnet öppenhet i en demokrati - partibidragen!!, när får vi se vem/vilka som sponsrar Moderaterna??.
Skicka en kommentar