torsdag 28 april 2011

Sexuella övergrepp är fullständigt oacceptabelt...

När Patrik Sjöberg lyfter på skranket och berättar om att han i många år blivit utsatt för sexuella övergrepp av sin tränare och styvfar så finns det bara en reaktion. Man blir förbannad, rasande och får den primitiva känslan av att vilja slåss.

Att personer med sexuell dragning till barn och ungdomar söker sig till platser där de kan få utlopp för sina böjelser är inget att förundras över. Tyvärr är det också möjligt för dem. Hur det ska undvikas vet man inte för den som har skumma avsikter brukar dessvärre vara bra på att dölja dem. Det räcker inte med förbud och utdrag ur register för att omgivningen ska slipp ha dåligt samvete.

Det handlar snarare om att jobba med attitydförändringar och ta bort skammen från barnen och ungdomarna som drabbas så att de vågar prata om vad de varit med om. Man hör den ena efter den andra historien om hur de blir både hotade och lurade att inte säga något till någon annan.

Omgivningen måste också bli bättre på att se vad som händer och sätta stopp för det. Dessvärre så finns det mycket skam och tabu kring övergrepp på barn.  Det vore bättre om acceptansnivån var NOLL och att alla visste det. Det måste bli slut på smusslandet och mer koncentration överhuvudtaget på hur många barn mår i det här samhället.

Man kan bara beklaga de som drabbats och ge Patrik Sjöberg en äkta hjältegloria idag som vågat berätta om saken så att det kommer fram och fler vågar komma med sina historier. Det brukar vara så och det i sig kan ge en hint om att man inte är ensam om sin konstiga situation. Det gäller för utsatta barn och ungdomar att förstå att det inte är deras fel. Mitt i detta finns också en omgivning som helt förtränger alla såna här obehagliga sanningar om familjemedlemmar eller nära bekanta.

Pedofiler utnyttjar ofta barns och ungdomars utsatthet. Det är verkligen inte snyggt.  Det är vidrigt. Precis som Kent säger jag - helt oacceptabelt.

Det är inte den utsattes fel, det handlar om makt över den som är i underläge. Det gäller att inte ta på sig någon skuld själv. Men det är kanske lättare sagt än gjort i ett samhälle som pendlar mellan den totala sexuella friheten i ena änden och moralpaniken där serietecknare blir dömda för att de har mangabilder på nakna barn i datorn. Det finns ingen rim och reson. Övergrepp mot barn ska till varje pris motarbetas.

Uppdatering: Sanna Rayman

SvD
Aftonbladet  Expressen SvD DN

SvD om varför de publicerar uppgifterna.

GP GP2 HD VG  Svt Intressant

Bloggar om patrik sjöberg, samhälle, politik, barn,

3 kommentarer:

BFV sa...

Men oj....................

Det kanske inte är sant.

Men oj....................

Att anklaga nån som är död.

Men oj.....................

Vad säger jag? Fy fy fy.

/Motvallskärringen i Umeå

Mary X Jensen sa...

För mig är det inte alls OK att förgripa sig på barn och personer i underläge.

BFV sa...

Nej, det tycker jag med.
OM det har hänt.
Men mannen är död och då tycker jag inte att det är så enkelt.