torsdag 28 april 2011

Fettskatt så fjantigt...

Återigen så finns det anledning att se upp med de som tycker att fettskatt vore en bra grej för att komma till rätta med fetman. De flesta idag vet väl att socker är en större bov än fett vad gäller att bli tjock. Lättprodukter avråder man ifrån idag.

Ska politiker lägga sig i barnens hälsa så handlar det snarare om att se till att infrastrukturen utformas för naturlig rörelse. Det blir ramaskri om ungarna ska behöva promenera till idrottshallen och liknande. De blir skjutsade till skolan. Föräldrar som har bråttom och inte generar sig för att överträda fastighetsbegränsningarna. I skolan fnns godisautomater som föredras framför skolmaten.

Hemma myser man med chipspåsar och jättestora flaskor med läsk. Den som gått in i en livsmedelsbutik torde reflekterat hur stort utrymme alla dessa olika typer av sockervatten får. Det finns butiker som skryter med att de har 500 kvadratmeter med bara godis!  Det är rent äckligt och man blir sockermätt bara av doften när man kliver innanför dörrarna.

På 60-talet så delade barnen i familjen på en 100 grams chokladkaka, idag säljs 500 gramskakor till etrapris. Man ser tvååringar sitta i barnvagnarna med sådana i näven. Det är inte klokt. Då fick ungarna möjligen en flaska (33 cl) läsk till storhelgerna.

Vad gäller matvanorna så var de bättre förr. Att läsa Janne Kallbergs bok 60-talsmetoden ger en hint om hur det var. Inte sämre.


Expressen SvD

2 kommentarer:

Kraxpelax sa...

psykiatrins mardröm malström

Daniel sa...

Den där 33 centilitaren kommer jag väl ihåg från barndomen. Var man riktigt snäll, och familjen hade besök, kunde man till och med få en till - alltså totalt 66 cl. Då var det riktigt fest! Nu, 25 år senare, klunkar man lätt i sig 2 liter vilken dag som helst utan problem. Inte bra.

Som boende i Danmark kommer jag märka av introduktionen av fettskatten från och med 1 juli. Det är ett bisarrt företagande. Redan har konsumentorganisationer varnat för att producenterna kommer mixtra med innehållen och fettkvalitén så att skatten inte läggs på just deras produkter. Hur bra låter det? Mer E-nummer, sämre fetter (oftast syntetiska) i kombination med ökat intag av socker. Det bäddar inte för en förbättring av folkhälsan direkt. Skatter av denna typ slår alltid fel!