måndag 11 april 2011

Tydliga och bra förändringar i sjukförsäkringssystemet...

Så kommer äntligen förslaget på vettiga förändringar i sjukförsäkringssystemet. Det blir en öppning för dem som är riktigt sjuka och behöver stöd utanför tidsgränserna. Det borde också öppna för att tjänstemännen på Försäkringskassan kan hjälpa dem som hamnar mellan stolarna. Kritiken har varit hård mot systemet men nu ser det ut att räta upp sig rejält. Jag känner en viss glädje över detta förstås eftersom det visar att all hårdför kritik som framförts har tagits till vara. De individuella bedömningarna får större utrymme och det är bra eftersom det gör att det skapas möjligheter för den som är allvarligt sjuk. Det är just dem vi ska värna om. Det har vi råd med. Tanken att sjukförsäkringen är en omställningsförsäkring är för mig självklar och det är bra att det förtydligas. Att den som är sjuk ska få stöd är en annan självklarhet. Det är svårt att hantera en sådan koloss förstås det handlar om oerhört många beslut och transaktioner som ska fungera så det är klart att det kan bli fel.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson med flera har skrivit en debattartikel i DN som beskriver alla förbättringar.  Det ser ljust ut. Jag hoppas att alla som skrivit i kommentarerna här på MMK när frågan diskuterats också känner hopp. Det kommer att finnas mer utrymme för mänsklighet i kommunikationen framöver och det är bra. Alliansen är inga odjur som inte bryr sig som motståndare gärna vill framställa oss som. Det finns både värme och mänsklighet här, jag lovar. Däremot råder inte Let´s goprincipen. Att människor ska komma i arbete så fort som möjligt efter sjukdom är helt nödvändigt, att rehabilitering ska finnas tillhands för undvikande av gisslantagande i ett system man annars aldrig kommer ur är också självklart.

Vad vi behöver nu är en attitydförändring på arbetsmarknaden så att även den som inte kan leverera 100% till kvartalsresultatet får utrymme. Där finns en nöt att knäcka. En till...

”Så här vill vi i alliansen förbättra sjukförsäkringen”  i DN-artikeln kan ni läsa om de förändringar som man vill göra.


Man kan förstå att det kom som en smärre överraskning för (S)-sidan detta och Netroots tar rejäl sats här. Johan Westerholm är djupt kritisk och menar att djävulen sitter i detaljerna och kalar Kristersson för utstuderat elak. Han är sosse och måste säga så. Jag vidhåller som tidigare att socialdemokraterna hade också varit tvingade att ändra sjukförskringssystemet. Peter Högberg talar om Klipp-och-Klistra och Jönsson talar om att prestigen finns kvar och Nilsson säger att det tog tid att erkänna felen. Hur då undrar jag. Att det inte blivit 100% rätt för alla har ingen sagt emot, det är en av anledningarna till att översynen gjorts. Eller hur? Det har aldrig varit helt rättvist i sjukförsäkringssystemet, int eunder soicaldemokraternas tid vid rodret heller. Förmodligen kan man aldrig uppnå total rättvisa.

Det skulle vara intressant att få veta hur ett sjukförsäkringssystem skulle se ut enligt (S). Inte bara gnället på hur det inte ska se ut och hur omänskliga alla i alliansen är och hur de vill alla sjuka illa. Det är naturligtvis inte så. Det är dags att precisera sig och inte bara vara nej-sägare till allt vad alliansen hittar på. Så vad vill (S) med sjukförsäkringen? Egentligen? I detalj då - eftersom det är just detaljerna man klagar på i den nuvarande.

För alla som hamnat i kläm hoppas jag förstås att det rätar ut sig på ett bra sätt nu när Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen får möjligheter till lite större samverkan i fallen där människor föll mellan stolarna.

Aftonbladet Böhlmark Expressen  GP SvD

Läs även andra bloggares åsikter om http://bloggar.se/om/politik" rel="tag">politik, http://bloggar.se/om/sjukf%F6rs%E4kringen" rel="tag">sjukförsäkringen, http://bloggar.se/om/moderaterna.+ulf+kristersson" rel="tag">moderaterna. ulf kristersson, http://bloggar.se/om/socialdemokraterna" rel="tag">socialdemokraterna, http://bloggar.se/om/FK" rel="tag">FK, http://bloggar.se/om/AF" rel="tag">AF, http://bloggar.se/om/" rel="tag">

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker det är sorgligt att det inte har blivit förändringar tidigare. Tror denna gång att nästa val hägrar, därav förändringen. Kristofferson är oempatisk och hård, borde bytas ut. Så många tragiska följder har blivit efter den nya sjukreformen. I mitt fall, långtissjukkriven med 5 kroniska diagnoser, innebär detta att vi troligen måste sälja huset där vi och våra barn bott i 15 år, pga de nya reglerna. Att fråntas tryggheten gör ingen människa frisk. Att ge till dom rika och ta från dom fattiga, märkligt tankesätt. Man väljer inte att bli sjuk, vem som helst kan drabbas. Jag hade i princip inte en sjukdag innan jag blev drabbad vid 35-års ålder.Ödmjukhet och empati är ngt den sittande regeringen behöver mer av. Hälsn fr en som drabbats hårt av sjukreglerna

Alltid Rött Alltid Rätt sa...

Instämmer med ovanstående. Det har varit hård kritik från dag 1, men det tar över en hel mandatperiod på fyra år innan det kommer några reaktioner på att man ens är medvetna om att det behövs förändringar.

Utan den milt sagt massiva kritiken som också nått ut i media så hade ingen förändring skett alls.

Stardust sa...

De föreslagna förändringarna löser tyvärr inte några av systemfelen i försäkringen. http://stardustsblogg.blogspot.com/2011/04/menar-de-allvar.html

Mvh Björn Johnson, socialförsäkringsforskare.

JonasE sa...

Som vanligt så bommar Alliansens företrädare en av det viktigaste problemen med dagens sjukförsäkring: FK bedömmer arbetsförmåga mot fiktiva arbeten, men sjuka och AF måste ju utgå från de arbeten som verkligen finns, för det borde väl vara verkligheten som gäller??.
Så länge som man inte kommer tillrätta med denna motsägelsefulla situation, så kommer man alldrig att få ordning på sjukförsäkringen!!.

Kraxpelax sa...

Alliansen har åtminstone tagit ett senkommet steg i rätt riktning.

---

försöka duger inte