tisdag 24 maj 2011

När politiken blir fånig...

Var på kommunfullmäktige igår och upplevde en för mig otroligt korkad diskussion. Det handlade om garanti för att gamla ska få bo ihop när den ene inte längre klarar av att bo hemma. Självklarheter kan man tycka. Det var socialdemokraterna som lagt en motion, men av någon underlig anledning så kunde inte majoriteten gå med på detta. Förvisso ville egentligen alla att frågan skulle gå igenom och att innehållet i motionen var bra. Men nu handlade det mer om vem som sagt det. NIH - Not Invented Here kan som bekant vara en stark drivkraft för att motarbeta andra.

Principen var att socialdemokraterna inte skulle få rätt så man försökte svänga till frågan och säga att vi ska ha garanti för att gamlingar ska bo ihop men först ska frågan utredas. Detta diskuterades in absurdum. Semantik. Vem som skulle få sista ordet handlade det hela om. Innebörden i frågan kom i andra hand. Det tycker jag är lite tragiskt. I kommunpolitiken bör man kunna vara lite pragmatisk och tänka på invånarnas bästa. Det gynnar alla partier. Det är trots allt av väljarna man blivit vald och de kommer ihåg såna här diskussioner.

Tyvärr så är jag bara ersättare i kommunfullmäktige och tjänstgjorde inte igår. Om jag haft möjlighet hade jag uttryckt min åsikt i den här frågan vilken är att motionen kunde ha bifallits. Alla tyckte så. Prestige är inte alltid en bra grej. Inte ens i politiken. I synnerhet inte på kommunnivå. Ibland kan man vara överens även med socialdemokrater kan jag tycka.  För kommuninvånarnas skull...

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns nog inte ett enda parti (även SD) som inte har lagt fram den motionen i något fullmäktige, varefter motionen blivit nedröstad av samma skäl som Du nämnde

Riffi

Mikael Jonsson sa...

Det är som när en motion "anses besvarad", när den i allt väsentligt är "bifallen".

Mary X Jensen sa...

Det här handlar om att fundera till lite grann. Mycket tid går åt till cykelställsdiskussioner där alla är överens. Då kan man egentligen bara gå vidare. Vi är ju folkvalda. Inte mot varandra.