tisdag 5 juli 2011

Anders Borg drar fulla hus det handlar om arbeten...


Den leende finansministern Anders Borg, en av de mest karismatiska politiker vi har var de någon som sa. Inte utan att det är lätt att hålla med. Det är ganska fascinerande att det går att vara så närvarande och personlig utan att tappa sin integritet. Fler politiker borde släppa på slipsen lite och inte ta sig själva så mycket på allvar. Däremot att ta seriöst på sin uppgift är viktigt och det gör verkligen Anders Borg.


Vi fick en lysande föreläsning om den svenska ekonomin som idag är stark om man jämför med andra viktiga länder i vår omvärld sa Anders Borg. Sysselsättningen ökar och därmed sjunker arbetslösheten. Dock fastslog han att siffror ändras hela tiden och man kan inte bara slå sig till ro, i auusti vet vi omdagens siffror stämde. Det finns anledning att fundera över såväl USA som händelser i Europa kring underskotts- och skuldproblem. Hushållen i Sverige håller igen sin konsumtion.



Anders Borg personifierad med alla sina attribut, siffervägg, pekdon, hästsvans och örhänge...



"Ökad sysselsättning och mer pengar i plånboken för låg- och medelinkomsttagare, genom framför allt jobbskatteavdraget, skulle minska den osäkerhet bland svenska hushåll som annars riskerar att dämpa utvecklingen. Villkoren för de grupper som bland annat drabbats av finanskrisen ska fortsatt förbättras och förutsättningarna för grupper som ofta har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden ska stärkas, säger finansminister Anders Borg" (pressmeddelande 5 juli 2011).


Inga kalla fötter här inte...



Lena Hagman är chefekonom på Almega. Hon delade till viss del Anders Borgs analys men hon var en smula skeptisk till tillväxtsiffrorna. De ser inte någon tendens till avmattning som de ser det men att det är de kunskapsintensiva verksamheterna som kommer att bära framöver. För att få in lågutbildade så bör ingångslönerna ses över, det är för dyrt för företagen att ta in outbildade. Så kan de utbildas på jobbet och få en juste löneutveckling den vägen. I en kunskapsekonomi måste kunskap belönas exempelvis genom att ta bort värnskatten. Vi går från en ekonomi baserad på tillverkningsindustrin till en tjänstebaserad kunskapsekonomi. Almega skulle vilja se en tydligare satsning på detta från regeringens håll.



Angeles Bermudez-Svankvist, färgstark generaldirektör hade många idéer kring vad hon skulle kunna göra. Släpp Arbetsförmedlingen fri sa hon. Vi har många idéer och vi har resurser menade hon. Bland annat påpekade hon det här med att ha fler yrken under en livstid och tog sig själv som exempel - från tandläkare till generaldirektör. Hon föreslog att alla gränser och dagar skulle slopas så att AF verkligen kunde arbeta med att rusta individen för arbetsmarknaden i stället för att som idag vara begränsad med myndighetsövningen.

1000-talet personer lyssnade...


Seminariet sammanfattades i en paneldiskussion. Det är viktigt att ta fram alternativ och det är inte bara ungdomarna som har det knepigt på arbetsmarknaden. Anders Borg påpekade att väldigt många jobbtilfällen uppstår genom kontakter med andra. Marknaden sköter det hela ganska bra. Väldigt lite om än något sades om de som passerat 50+ och möts av alla de fördomar som man möts av på arbetsmarkanden som sådan. Man kan vara hur duktig som helst, välutbildad och beredd att jobba hårt och direkt. Det passar inte alla att driva eget trots allt. Personligen har jag både drivit egen tidning, varit konsult och haft bra chefspositioner på både stora och små företag. Man borde vara ett klipp för vilket företag som helst. Men det är inte så dessvärre. Det är otroligt illa med tanke på Fredrik Reinfeldts bild av hur länge vi lever numera och kan vara verksamma för att bidra till samhället och välfärden. Att vara pensionär i 30 år låter som en mardröm när man vill vara med och bidra till samhällsutvecklingen och många 50+ vill det. Och kan också. Så tala gärna om ungdomsarbetslösheten men missa inte oss som kan bidra... Vi kan starta direkt. Hjärnan slutar int eatt fungera vid viss ålder, tvärtom... Det sitter i personligheten inte i åldern och man kan vara bra på många saker.

Åldersfixeringen i Sverige är helt obegriplig. I USA är det förbjudet att tala om ålder på arbetsmarknaden. Vi kanske ska börja där?





Inga kommentarer: