måndag 4 juli 2011

Almedalen 2011


Nästan 4000 personer samlades i Almedalen för att lyssna på partiledaren tillika statsministern Reinfeldt. Vi gick dit tidigt för att kolla lite på förberedelserna. Exempelvis så spikades moderatbanderollen om ett antal gånger, men till slut så satt den snyggt och rakt. Framför oss på soffan satt ett helt gäng tolkar. De hade fullt sjå med att få apparaturen att fungera. En helt vanlig filmduk sattes på scenen och via dator så skulle det skrivtolkas. Personer med hörselnedsättning kunde sedan med deras hjälp följa talet från första parkett. Från scenen fanns en teckentolk hela tiden. Bra att det finns hjälpmedel så att alla kan hänga med. Moderata Ungdomsförbundet satte sig som vanligt på filtar - för dagen iklädda T-shirts med bokstäverna A-R-B-E-T-S-L-I-N-J-E-N. Det var lite pyssel där att få bokstäverna på rätt plats.


Partisekreterare Arkelsten introducerade partiledaren... Hon konstaterade att moderaterna inte var i ledningen på Gotland och inte varit det på 100 år, men snart kanske. Sa hon och överlämnade scenen.Ja ni snart är vi 10 miljoner i Sverige sa Fredrik och påminde om sina gamla skolböcker där det står att vi är 8 och nu är vi 9 miljoner lite drygt. Det blev mycket siffror där ett tag och det blev också globaltänket. Funderade just på hur han skulle skriva ner det till något konkret här och nu. Men det kom och det handlade bland annat om hur länge vi lever numera. Många blir 100 år gamla och då uppstår problemet med pensioner. Det blir dyrt för samhället att betala ut pensioner i 30-40 år så frågan är om vi ändå inte ska kunna jobba lite längre. Att ha flera olika jobb under en livstid och kanske rent av starta eget vid 70 års ålder. Ja, varför inte. Men vad ska vi göra med alla djupt liggande fördomar som finns kring ålder. Det har varit mycket diskussioner kring åldersdiskrimineringen på arbetsmarknaden och visst är det dystert att man verkar vara passé redan vid 40-årsåldern.Fredrik Reinfeldt sa att vi inte vet så mycket om framtiden och vad som finns då. Kanske inte Aftonbladet sa han och man kan ana att han menade de senaste tidens skriverier om Littorin och regeringen. Lena Mellin hajade till och tog upp telefonen. Säga och tycka vad man vill om att  det som skrivs men hon gör bara sitt jobb.


Under talet pågick det också aktiviteter vid sidan om. Är det någons slags kraftmätning månntro mellan Per Schlingmann och Anders Borg. Filippa Reinfeldt som domare, hmm... Skulle vilja veta vad de talade om.Varje gång Fredrik Reinfeldt talar så rycker retorikexperterna ut och ger sin åsikt. Jag har också läst 10 poäng i retorik minsann, och min åsikt är att man ska utgå från sin personlighet även om det förstås finns möjligheter att detaljanalysera men det blir lite som att alla ska passa in i lådan för det korrekt framförda talet och det är också trist. Fredrik Reinfeldt är personlig på ett bra sättoch framförallt på sitt sätt. Han är en samlad och korrekt person till naturen i alla fall i offentliga sammanhang. Då blir det samlat och korrekt och ett och annat litet skämt. (jo, jag var en dem som log Fredrik, kanske inte skrattade högt men ändå).Kom här ska du få se Anders. Reverend Jesse Jackson pekar och tar Anders Borg i handen. Undrar vad de kollar på där bakom scenen. Måste vara något speciellt...

 

Blommor och härliga applåder till Fredrik Reinfeldt vars tal recenserats av många. Med olika ingångsvinklar självklart.


Och så mannen i mitt liv tillika fotografen. Den bilden tog Kim Skerving.
som är den andre fotografen.

Gotlands Tidningar DN Aftonbladet Eric Erfors Tokmoderaten Böhlmark
SvD1, SvD2, SvD3, DN, AB1, AB2, Expr

Gnällande (S)-bloggar -kom igen när Juholt talar...
Högberg - Röda Berget - Roger J - Johan W

1 kommentar:

Monika Ringborg sa...

Ja du har helt rätt att ingen tänker på åldersdiskrimineringen. Den borde man ta upp i samband med att man talar om att man skall jobba längre än till 65 år. Det är svårt nog att få jobb till dess, och speciellt för dem som blivit arbetslösa i 55-års åldern.

Man har kanske tankar om det ena, men tänker inte på det andra. DET som förhindrar människor från att jobba.

Samma med utbildning. Man säger att vissa branscher behöver folk men de saknar utbildning, samtidigt som man stänger dörrarna för folk att utbilda sig.

Att ta bort 25:4, så vansinnigt beslut. Jag menar om vi nu skall förutsättas jobba längre. Vem kom på den briljanta idén, tro?

Det är märkligt.

Men det är sånt som gör att det är svårt att tro på politiken. Eller skall jag säga, på vad de säger.

Glad sommar Mary!