fredag 8 juli 2011

Centern och partiledarna...

Maud Olofsson uppmanade sin efterträdare att hålla de överenskommelser som gjorts med alliansen. Det handlar om långsiktighet och det är viktig i politiken. Det var ett känslosamt tal, till och med rutinerade Lena Mellin medger nästan en tår i ögonvrån. Maud Olofsson har under sin tid stått med båda fötterna i myllan och de efterträdare vi talar om för hennes räkning gör det också. Det är något som gör skillnad mellan partierna här. Jag skrev det i går. I Centern finns det utrymme för personligheter som ii nget annat parti. Det finns säkert hierarkier där också förstås men de är inte lika tydliga på ytan.

Annie Johansson vill bli statsminister, hon sticker inte under stol med det. Det är rätt att ha ambiitoner och det är rätt att tala om dem. Hon har nu bara examensarbetet kvar och sen är hon jurist. Frågan om hon ställer upp som partiledarkandidat är fortfarande öppen. Nåja vi får väl se. Annie är en duktig tjej. Men det finns flera.Igår satt Anna-Karin Hatt på pallen i H12 och utfrågades av Politometerns Martina Lind som visade på en rejäl politisk bredd. Jag har följt henne mest som IT-minister av naturliga skäl, det är ett område jag bevakat, värnat om och befunnit mig i sedan tidigt 80-tal. Min nisch kan man säga, lite mer än andra. Men som bekant spektrat är brett här. Hur som helst vi pratade lite om hur det är att vara kvinna i politiken och hur viktigt det är att inte bara ha politiken utan också något annat att falla tillbaka på. Att gå ut och in i politiken är viktigt för att skapa bredd och för att kunna utgå från frågor att påverka som ligger utanför det egna.Anna-Karin Hatt svarade bland annat på frågan om hon ville bli partiledare efter Maud att hon skulle tänka på saken om hon fick frågan och att det ska ske en öppen kampanj mellan olika kandidater.


Martinas blogg kan man läsa mer om utfrågningen, det var många frågor och bredden på dem var stor. Hela utfrågningen kan du se här. Anna-Karin Hatt imponerade stort på mig och på oss alla i publiken skulle jag tro Hon hade svar på alla frågor.

Maud Olofsson har gjort ett bra jobb vad gäller att få fram möjliga kandidater. Om man jämför med hur socialdemokraternas hemliga val gick till och vad som poppade fram där, en tämligen okänd Juholt så kan det bara bli bra.


SvD

Inga kommentarer: