Fredrik Reinfeldt har en särskilt jäktig dag idag med start på morgonkvisten i Nyhetsmorgon. Det är moderaternas dag i Almedalen.
Det handlar bland annat om rekrytering av företrädare till moderaterna framöver. När partier växer som moderaterna gjort så gäller det att öppna upp för olika typer av personligheter. Det räcker inte att ha passerat via MUF och lärt sig alla koder eller att tillhöra innegänget i lokalföreningen. Det räcker inte, det behövs fler. Att släppa in folk med yrkeserfarenhet kan vara en idé. Exempelvis. Där finns ett stort jobb att göra framöver, att öppna upp.
Att släppa fram olika personligheter är viktigt. Det är dessvärre så att mycket av rekryteringen sker på lokalnivå i föreningarna och där är det inte helt självklart att släppa fram varandra. Det gäller att ha rätt åsikter eller rent av vara tillräckligt ödmjuk och lågmäld som en ledande person i min egen krets sa till mig för att sedan utesluta mig från alla möjligheter att påverka politiken och dessutom kalla mig gnällig och bitter som ursäkt för sitt beteende och lägga över ansvaret på mig istället. Jag är inte bitter jag är snarare förbannad på just detta. Med all rätt kan jag tycka eftersom ingen kan väl påstå att jag inte engagerar mig för moderaternas sak.
Personliga konflikter på lokal nivå borde som en självklarhet leda till att det finns andra kanaler för engagemang i partiet. Man ska inte behöva fundera över att byta parti för att få var delaktig i och påverka samhällsapparaten. I synnerhet inte om man har tillhört samma sedan man fick rösta första gången.
Vad ville jag ha sagt med det här då? Jo, att är det så att partier i allmänhet inte ska lägga det stora ansvaret för nyrekrytering på lokalföreningarna för det händer inte alltid sådant som gynnar partiet som helhet utan mer att vissa personer som vill skydda sina egna positioner har makten att inte släppa in andra som har möjlighet att få större utrymme på scenen än de själva. Detta är den bistra sanningen. Det är inte lätt att komma åt detta, men från centralt håll borde man kunna säga att man har ögonen på detta. Inget parti har egentligen råd att förlora sina trogna engagerade människor.
Dessvärre har jag under det senaste året sett väldigt mycket av obehagligheter, tyvärr. Att man kallsinnigt genom omorganisationer tränger undan kompetenta företrädare. Att man ser till att personer som vill kandidera hamnar på lämpligt ställe långt ner på listorna, hur man ser till att den som har avvikande åsikt blir undanskuffad, hur man använder informationsövertaget genom att bara meddela dem man vill ska veta. Hur man utan att tveka ljuger en grupp rakt upp i ansiktet och hur man genom indirekta hot talar om att om du inte håller tyst här så får du inte vara med i fortsättningen. Nu talar jag inte bara om det närmsta utan överhuvudtaget. Visst uppstår konflikter när människor kommer samman, men om de kunde lyftas upp till en saklig nivå så vore det en fördel för tilltron på politiken. För hur ska man kunna känna tillit till politiker som inte är justa mot varandra?
Det är nu inte bara på lokalplanet det pågår massa dumheter med personliga konflikter. I socialdemokraterna bedrivs det på hög nivå. Expressen beskriver hur Mona Sahlin och Håkan Juholt har det. Inget vidare vad det verkar. Mona lämnar inte vidare uppgifter till Juholt och Persson är rådgivare till den senare och vad vi vet så var väl inte han en anhängare till Mona Sahlin tidigare heller. Kanske att han rent av spelade bort henne. Ja den historien kan vi.
Nej man behöver inte vara bitter och bara se sig själv i naveln man kan bli förbannad av ordningen eller snarare oordningen. Det finns ett stort allvar i att det jobbas mer för den egna positionen än för saken. Det försvinner många duktiga och engagerade personer från partierna på grund av det och det är synd.
Sofia Arkelsten menar att det är viktigt att moderaterna nu får tag på personer som är villiga att ta åt sig politiska uppdrag att det rent av kan bli problem framöver att finna villiga personer. Men jo tack jag har själv försökt i flera år att få en position att bedriva politik utifrån utan någon vidare framgång. Låsningarna finns inte minst internt på lokal nivå och det är ofta där det hela börjar. Jag har nu sett flera högst kompetenta personer stötas undan från möjligheter. Det är där vi måste börja att öppna dörrarna. Man tröttnar på att slåss mot väderkvarnar och inte komma fram. Jag känner 10-talet personer, högst kompetenta som stuvats undan. Det är oacceptabelt. Ska vi bli en folkrörelse måste vi börja med att släppa in de som knackar på dörren. Vilket var precis vad Fredrik Reinfeldt uttryckte i en TV-intervju med Nyhetsmorgon denna sin moderata dag i Almedalen. Nånstans måste man börjaoch det är möjligt att ackommodationsprocessen börjat ta form. Det nya och moderna engagemanget som sker utanför organisationens ramar kommer att tas till vara. Det är en bra grej och ger lite hopp inför framtiden. Jag känner viss tillit vad gäller moderaterna. Men hur står det till för övrigt.
" – Jag tror att man ska vara ödmjuk inför det faktum att det inte är helt enkelt att få människor att ta på sig ett förtroendeuppdrag. En av våra viktigaste utmaningar är att se över hur det ska gå till ..." (Arkelsten till SvD) . Ja absolut Sofia, jag är helt enig där. Det finns en annan sida också och det är hur duktiga vi är att stänga ute folk som faktiskt har lockats till partiet. Inför straffboll på den som försöker hindra andra att vara med. I de flesta fall handlar det nämligen inte om att personer är olämpliga för partiet utan för att de är olämpliga för enskildas politiska karriär.
Jag ska då göra allt för att bidra till att många vill vara med i moderaternas folkrörelse både genom att påpeka det jag ser som svårigheter och att jobba för att intresserade och engagerade människor ska komma med. Vi får inte låta förlegade organisationsstrukturer på någon nivå förhindra detta. Det ser ljust ut med tanke på att det från centralt håll påpekas att det är viktigt att vi öppnar dörren för den som vill vara med. Ja verkligen viktigt... Man kan inte låta en hel organisation bestraffas för att man inte gillar eller själv ogillas av en och annan enskild person.
Sånt här talar man förstås inte om. Det är just precis därför det aldrig kommer ut. Men skräm fram trollen i solen så försvinner dom kanske.
(intressant)
Läsvärt: Folkpartist går till MP.
Läs även andra bloggares åsikter om http://bloggar.se/om/politik" rel="tag">politik, http://bloggar.se/om/samh%E4llsengagemang" rel="tag">samhällsengagemang, http://bloggar.se/om/f%F6rtroendevalda" rel="tag">förtroendevalda, http://bloggar.se/om/arkelsten" rel="tag">arkelsten, http://bloggar.se/om/folkr%F6relse" rel="tag">folkrörelse, http://bloggar.se/om/moderaterna" rel="tag">moderaterna, http://bloggar.se/om/personmots%E4ttningar" rel="tag">personmotsättningar, http://bloggar.se/om/reinfeldt" rel="tag">reinfeldt
1 kommentar:
Hej!
Skickade detta till Arkelstein och fick tillbaka ett svar på chatten!
Hej Sofia, Med tanke på er ambition att bli en folkrörelse. Partierna är fortfarande organiserade i en strikt hirarkisk form som skulle få en General i Preussiska armen avundsjuk. Hur tror ni att vanligt folk och då speciellt folk från tex näringslivet skulle vilja engagera sig i en såpass ålderdomlig organisationsstruktur? Vilka ideer har ni på att bryta upp denna?
har blivit besvarad av Sofia Arkelsten:
Hej Gunnar, inte fullt så militäriskt är det med partiorganisationen. Inte hos oss i alla fall. Däremot tror jag att partierna behöver förändra sina arbetsformer och vi behöver fundera rejält på hur vi ska kunna rekrytera människor. Fler ska vilja och kunna ta på sig ett förtroendeuppdrag. Finns en hel rapport om detta, den ligger snart på moderat.se
Hon är ju skicklig, den nya partisekreteraren det måste man tillstå, men att göra om denna apparat som gynnar småpåvar till att bli verklig demokrati, Lycka till säger jag!
Du kanske är intresserad av att delta i en brainstorming om just detta ämne i Småland i sommar där jag bjuder på vilkkött på grillen och så spånar vi fritt? Du är mycket välkommen och ju galnare ide desto bättre.
Skicka en kommentar