söndag 10 juli 2011

Socialdemokraterna förstärker klassamhället...

Socialdemokrater talar mycket om klassamhället, det är en lätt sak att hänga fast vid och det påverkar många, det har med känslor och det har med rättvisa att göra. Men samtidigt som talet om att få bort detta fenomen så förstärker man det genom att helt öppet visa att det är skillnad mellan folk och folk. Under Juholts tal så var de första bänkarna reserverade för partiets storheter. Gamla s-partiledare, s-ministrar, Lisbeth Palme med flera. Där satt de liksom på parad och förstärkte skillnaden mellan folk och folk. Symboliskt var det starkt. Likaså var inledningan av talet mycket stark med allsång och Hallelujah för att ena publiken och få den att komma i stämning. Sen kom de "finare" i partiet och satte sig längst fram på de för dem reserverade bänkarna. Pamparna satt på gräddhyllan. Vad ger det för symboler? Vi och dom? Vi och ni andra?

När Fredrik Reinfeldt höll tal var bara en bänk reserverad och det var den för tolkarna och de som hade problem med att se och höra bra. Ministrarna och andra ledande politiker lämnade sittplatserna till åhörarna och stod själva bakom scenen och lyssnade eller rörde sig ute bland publiken. Betydligt mer gemenskap mellan alla.

Det var också intressant att se hur publiken under (S)-ledarens tal ökade en generation i ålder. Som sagt symboliskt - det nya och det gamla... Moderaterna har lyckats med det nyare även om Juholt försökte få det till att moderaterna vill driva en politik som leder tillbaka till utedassen. Men så är det förstås inte. Jag tror att alla begriper det.

Nu hotar Juholt med nyval - tomma hot tror Mellin och säger att ingen tjänar på det. Det har hon nog rätt i. Anna Kindberg Batra moderaternas gruppledare i riksdagen säger att moderaterna i första hand söker samverkan med miljöpartiet.

Demoskopsiffror visar att det går bra för Juholt just nu  -  " Det är män som bor på landsbygd och inte är särskilt välutbildade som är den grupp som Håkan Juholt attraherar väldigt starkt. Det är en grupp som förut gick från Socialdemokraterna till Sverigedemokraterna, säger Per Nilsson, opinionsanalytiker på Demoskop till Expressen. Följdaktligen så tappar SD - till socialdemokraterna. Kan bli intressant det här. Politikk är aldrig tråkigt.

Var det bättre förr? Då, när någon annan, läs socialdemokraterna, bestämde allt åt oss. Anybody har gjort en reflektion över saken som är tänkvärd. Jag tror att man ska se upp med att underskatta sin omgivning.


Bloggar:
Alltid Rött alltid Rätt  Hagwall  Tokmoderaten

SvD, SvD, SvD, DN1, DN2

11 kommentarer:

Anonym sa...

Fast SD har ju alltid fått dåliga resultat i Skop, tex i United Minds fick sd 7,4 och då blev det helt plötsligt tyst i media... så jag tror inte riktigt det känns rätt att dra för stora slutsatser. skop har ju planerat detta släpp länge, lagom till denna natt. dvs media fortsätter sin smutskastningskampanj. Ha det fint!

Jessica

HumanLabRat sa...

Vad gäller platserna längst fram när Juholt talade, så är det ju de facto så att han stod ute i publiken på ett helt annat sätt än vad Reinfeldt gjorde. Därför är det rätt bra att de främsta platserna är reserverade för visst folk, man har nämligen säkerheten att ta hänsyn till. Eftersom Juholt stod mitt ute i publikhavet så är det kanske inte så himla klokt ur säkerhetssynpunkt att vem som helst får sitta längst fram. Men klart, du tycker säkert att säkerheten kring Juholt ska vara noll med tanke på vilken typ av kampanj som ni moderater dragit igång med rena personangrepp vilket självklart gör att tokstollarna där ute kan vakna till liv med hjälp av er mobbningskampanj. Det är faktiskt socialdemokratiska politiker som blivit mördade om du inte visste om det lilla Mary!

Dessutom tycker jag att det är ett märkligt resonemang att påstå att klasserna ökar bara för att man talar om det. Är det inte det politiska handlandet som påverkar om klassklyftorna ökar eller inte? Men jag förstår att du som moderat är duktig på att blunda för verkligheten och om du nån gång går förbi en tiggare så kommer du vända klacken till fortare än kvickt. Du går omkring genom livet och blundar och dagdrömmer!

Jag länkar till en låt som jag tillägnar lilla Mary och alla hennes egoistiska kompisar i moderat-sekten:
http://www.youtube.com/watch?v=Qt2mbGP6vFI

Mary X Jensen sa...

Lilla Mary! Så rart av dig...

HumanLabRat sa...

Mary:
Japp, jag är ju rar! Jag kallar ju inte dig för labbråtta iaf. Har du lyssnat på låten lilla Mary? Eller satt du och höll för öronen och blundade?

Mary X Jensen sa...

När jag skrev labråtta förut så tänkte jag det inte som elakt, inte alls utan mest som de där små tecknade råttorna i filmen Ratatouille. Men jag slutade när du tog illa upp, eller hur?

Jag har hört den där låten många gånger...

Anonym sa...

"Alla är vi jämlika, fast några är jämlikare än andra ...".
Så har det varit i alla länder som kallat/r sig socialistiska av någon variant.
Innan dess är klasskampen är viktig. Utan den ser sig inte de olika varianterna av socialistiska partier ha något existensberättigande.
Och när man avskaffat klasskampen, vilket man gjort/de, i de socialistiska länder som reellt existerat/r, av olika schatteringar? Då var/är fattigdomen jämt och rättvist fördelad bland de mindre jämlika i befolkningen av jämlika.

Med valet av Håkan Juholt visade SAP att man ser bakåt mot forna storhetstider efter inspiration. Visserligen är det bara 40 år kvar till nästa 50-tal, men det betyder inte att man kan leta efter lösningar för detta nya femtiotal i det gamla.
Vi behöver ett starkt och nytänkande SAP som ser framåt, inte bakåt. Vi behöver en opposition vill leda Sverige in i framtiden. Att vara beroende av återställare är inte att rekommendera.
Under SAPs regeringsinnehav sades det ofta ifrån borgerligt håll att omväxling är nyttigt. Det är det även under borgerligt regeringsinnehav. Det behövs en levande och kraftfull opposition för att regeringen inte ska somna. Och om regeringen verkar somna behövs ett alternativ.
el Persson

Grottolle sa...

Jag förstår att du tycker att S försöker se bakåt i tiden. För moderater och deras människosyn så är det ju en tillbaka gång att förut sjönk barnfattigdomen och vi hade inte en massarbetslöshet i brinnande högkonjunktur . Moderaterna tycker ju det är häftigt med att barnfattigdomen ökar och så att vi har hög arbetslöshet så många får gå och jobba gratis på steg3

Anonym sa...

@ Grottolle
Jag har missat moderaternas utspel där de uttrycker att de tycker att det är häftigt att barnfattigdomen ökar.
Kan bero på jag inte följer vad de säger så noga för jag är inte med i den föreningen, ej heller röstar jag därpå.
el Persson

Kent K. sa...

En löneökning är pensionsgrundande. En skattesänkning är det inte. Jobbskatteavdrag minskar löneökningarna (vilket också är regeringens tanke. De "hemliga" partibidragsgivarna vill ju ha utdelning på investerat kapital.) Så vilket vill vi ha om vi tänker på våra framtida pensioner, större löneökningar eller flera jobbskatteavdrag?

Nicklas Eriksson sa...

He he.

S ser kanhända bakåt i tiden. Men i så fall inte längre än till 1932. Moderater hämtar sin politik från innan det. Känns ju verkligen nytt och krispigt.

Helena von Schantz sa...

Intressanta iakttagelser. Jag tycker nog att det är olämpligt med vip-bänkar i sådana sammanhang. Inte så vettigt heller. Varför fokusera på de redan frälsta?