tisdag 30 augusti 2011

Fildelarkillen friades idag...

Den unge man som blev anmäld av sin rektor för fildelning i Göteborg friades idag. Känns skönt att det finns vettiga nämndemän. Det tycker bloggen Livbåten också.

"15-åringen förnekade brott. Han medger att han visserligen har laddat ner, men varken uppsåtligen eller av oaktsamhet. Pojken förstod inte heller att han genom vissa program gjort materialet tillgängligt för andra." GP

Piratpartiets ledare Anna Troberg var där som stöd. Hon nämnde det fina med att dela med sig. Nu kan jag tycka att man inte ska dela med sig av andras grejor trots allt. Men med tanke på hur nätet fungerar och hur undermåligt underhållningsindustrin agerar för att distribuera sina alster så är det inte svårt att förstå att det blir som det blir med teknikens framfart. Att vi numera mest streamar både musik (Spotify) och film verkar ha gått dem förbi.

Självklart kommer det här att överklagas. Men det är i alla fall en bra bit på väg och någon sätter ned foten.

Man måste förändra sig, annars försvinner man. Brukar Fredrik Reinfeldt säga.

Sebastian + Sebastian

SvD
Aftonbladet

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

7 kommentarer:

Paul Lindquist sa...

Han erkänner att han har laddat ner, men varken "uppsåtligen eller av oaktsamhet". Nähä och hur har det då gått till?

Och inte heller har han "förstått att han genom vissa program gjort materialet tillgängligt för andra". Visst, det låter ju trovärdigt.

Att film- och musikindustrin har varit naiva och inte hängt med i teknikutvecklingeen kan vi nog alla hålla med om. Men det rättfärdigar inte att man bryter mot lagen och tar för sig utan att betala.

Mary X Jensen sa...

Som bekant så tycker jag inte heller att man kan ta andras grejor hur som helst. Det har jag klargjort många gånger, men jag tycker att ipred är fel. Fel väg att gå. Kunskap och affärsutveckling handlar det om. Dessutom så fildelar man inte numera man streamar... direkt från nätet. Det kunde man inte förut.

Henrik Brändén sa...

Det blev ett litet skrivfel i texten! Det var nämndemän, inte lagmän, som friade. Lagman är titel för den juristdomare som är chef för en tingsrätt/länsrätt.

Mary X Jensen sa...

Tack för påpekandet Henrik. Jag ändrade...

Anonym sa...

Anna Troberg är en kvalificerad hycklare. Försök själv att skriva en kritisk kommentar på hennes blogg så får du också veta hur snabb och effektiv censuren kan vara!

Det här med fri spridning av information och åsikter gäller bara i vissa fall för piratpartiet. Hyckleriet känns en smula svårslaget i just deras fall.

Scary Devil Monastery sa...

@Anonym

"Anna Troberg är en kvalificerad hycklare. Försök själv att skriva en kritisk kommentar på hennes blogg så får du också veta hur snabb och effektiv censuren kan vara!

Det här med fri spridning av information och åsikter gäller bara i vissa fall för piratpartiet. Hyckleriet känns en smula svårslaget i just deras fall."


Både Anna och Rick reserverar sig för att folk som direkt och uppenbart ljuger, argumenterar med ad hominems som främsta verktyg, eller rakt ut verifierbart ljuger visas dörren.

Anser du annorlunda kan du sätta upp en egen blogg och därmed är din egen rätt till fri spridning och åsikt tryggad.

Men lär dig detta - friheten att ha och sprida åsikter innebär inte i dag och har aldrig inneburit att du är fri att stå i någon annans vardagsrum och göra detta om ägaren misstycker. Inte ens på en politikers blogg som även om den är officiellt partibunden närmast går att jämföra med en lokal där partiet bedriver sin verksamhet.

Vill du ägna dig åt personangrepp och spydigheter så står det dig fritt att göra det från ditt eget sovrumsfönster, inte andras.

Hyckleriet ligger nog åt andra hållet, blandat med en god portion okunnighet om vart skillnaden ligger mellan ett offentligt forum och ditt eget hem.

Scary Devil Monastery sa...

"Som bekant så tycker jag inte heller att man kan ta andras grejor hur som helst."

Det tycker nog ingen, särdeles inte pirater.

Men "fildelning" är att person A låter person B ta en kopia av information som person A. Ingen av parterna förlorar någonting alls. Inte ens ursprungsmannen till verket som fortfarande har sin kopia kvar.

Att "ta" implicerar att någon annan förlorar och leder bara tillbaka till "Fildelning är stöld"-argumentet som inte i någon logik eller lag håller en meter.

Och hur tusan kan det betraktas som klanderbart att man tar ytterligare en kopia av material som oftast spelas på radio eller redan har gått på TV - d.v.s. redan har gått ut till det offentliga rummet?